8x Beestig Waasland op Erfgoeddag

8x Beestig Waasland op Erfgoeddag

ontdek het Wase dierenrijk op zondag 23 april

Van vleermuis, werkpaard, ekster, eerste zwaluw, onze Reynaert De Vos misschien tot en met de grote boze wolf (die hadden we al eens in het Waasland): op zondag 23 april kom je in het Waasland het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Het thema van Erfgoeddag is ‘Beestig’. Hier acht keer ‘Beestig Waasland’ voor jullie!

Levend_Erfgoedpark_Puyenbroeck(1).jpg
Waasland_Puyenbroeck_Wachtebeke.jpg

Ontdek het levend erfgoedpark en Mola in Puyenbroeck

Om 13 uur start een gidsbeurt op het domeintreintje in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Het treintje rijdt door het levend erfgoedpark en van daar ga je met de huifkar naar het MOLA (Molenmuseum). Een gratis activiteit, maar inschrijven is verplicht!

Beestige Erfgoeddag in Provinciaal Domein Puyenbroeck

preview_Beveren_Parkbos_Hof_Ter_Saksen-5.jpg

In Beveren op beestensafari!

Om 14 uur spreken we af op de binnenkoer van Hof ter Saksen voor een heuse beestensafari in Hof ter Saksen. Een wandeling met schepnet en vlindernet. De vangsten zijn interessant voor jong en oud. Schrijf in op voorhand.

Erfgoeddag 2023: Beestig Hof ter Saksen

Stropersbos Bart Van Leuven header website.jpg

Smokkelen is beestig spannend in De Klinge

Wie De Klinge en Klingspoor zegt, zal het heel vlug over smokkelen hebben. We zijn hier knal op de grens en voor Europa grenzeloos werd, beleefden smokkelaars en douaniers hier dolle avonturen. Samen met vele andere producten, met boter als bekendste, gingen hier ook varkens, koeien en paarden de grens over. Tijdens een 5 km lange wandeling leren voormalige douaniers je alles over de smokkel van dieren. Op vrijdag (19u), zaterdag (19u) en zondag (14u). Best vooraf seintje.

Smokkelen, beestig spannend! (KLINGSPOOR)

Getijdenmolen_Rupelmonde-2.jpg

De Getijdenmolen in Rupelmonde, een erfgoedpareltje

Tijdens het maalmoment om 11 uur in de Getijdenmolen van Rupelmonde leer je een erfgoedpareltje kennen, in werking en geschiedenis. Voor de kinderen is er een workshop bakken voorzien.

Erfgoeddag in de Getijdenmolen Rupelmonde

Waasland_kasteel Wissekerke_Kruibeke.jpg
Kasteel Wissekerke.jpg

Kasteel Wissekerke in Bazel herleeft in volle glorie

Het gerestaureerde kasteel zal net een maand open zijn. Tot de verbeelding sprekende projecties, drie verschillende audioverhalen, fascinerende objecten, touchscreens, een digitale quiz en soundscapes maken van het kasteel één grote teletijdmachine. Vanaf 10 u. Gratis.

Erfgoeddag in Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIIII

Waasland_HetSteengelaag_Stekene-BartVanLeuven.jpg

Stukje industrieel verleden in Steengelaag Stekene

Deze erfgoedwandeling flitst ons terug naar het Steengelaag anno 1900. Kleisteken met de spade of de ‘ schamateur’ bedienen hoef je gelukkig niet meer te doen. Jackie Thiron, gids van de heemkundige kring d’ Euzie, neemt ons mee naar het industriële verleden. Deelnameprijs 5 euro. Graag seintje.

Erfgoedwandeling Steengelaag (Stekene)

waasland_-_kieldrecht_-_de_geiten_van_leutiglandleven.jpg

Proeven van een kleinschalige geitenboerderij in Kieldrecht

Tijdens Erfgoeddag kan je in De Leutige Geit in Kieldrecht de geiten bezoeken. Je mag bij de geiten in de stal om ze te knuffelen, een wilgentakje geven en De Leutige Geit geeft graag uitleg over het geitenleven, melkverwerking en de kaasmakerij. Er is ook een sfeerbar. Van 11 tot 17u.

Proeven van een kleinschalige geitenboerderij (Beveren)

 

waasland_molsbroek 2_lokeren.jpg

Beestige natuurwandeling in het Lokerse Molsbroek

Een wandeling met gids in het natuurgebied Molsbroek in samenwerking met vzw Durme. Interessante periode om het gebied mét uitleg te bezoeken: vogels die terugkeren van hun wintertrek en dieren die ontwaken uit hun winterslaap. Met gids zie je en leer je meer. Om 14 u.

Beestige natuurwandeling in Molsbroek, Lokeren

Check hier het volledige Vlaamse programma. De Wase erfgoedactiviteiten vind je hier.