Dwars door de Polders fietsen

Dwars door de Polders fietsen

De baan op in de schaduw van een wereldhaven

Rugwind of tegenwind: jij bent niet te stoppen. Als de lokroep van de natuur klinkt, roep jij gewoon terug. En je laat je al helemaal niet tegenhouden door muren van containers.

Je voelt je als een vis in het water in uitgewoonde dorpen waar kiemen van creativiteit uit elke voeg schieten. En dus rep jij je richting Waasland, waar intieme schoonheid en imposante industrie aan elkaar geregen worden onder een indrukwekkend wolkendek. Jij gaat dwars door de polders, op zoek naar verloren rust en herwonnen vrijheid. 55 kilometer lang, op twee wielen. Of net een tikje korter, als je iets sneller dan gepland onze horecatips wilt uitproberen.

waasland_poldertoeren_prosperpolder.jpg
Waasland_Den elfde van den Elfde_Prosperpolder_Toespijs.jpg
waasland_prosperhoeve_prosperpolder.jpg

Den Elfde van den Elfde

Deze fietsroute leidt je recht naar het Verdronken Land. Hier hangt Den Elfde van den Elfde je voortdurend boven het hoofd. Deze befaamde fictiereeks vol kleinmenselijke onhebbelijkheden en grotesk carnaval speelde zich hier immers af. Je herkent vast enkele decors wanneer je over de baantjes kart – zeker in Prosperdorp, waar de reeks werd opgenomen.

Het Verdronken Land is niet alleen een meesterlijk stukje natuur. Het is ook de naam van een verrassend gezellige horecazaak in Zeeuws-Vlaanderen. Als je de lokale volksgeest wilt opsnuiven, raden we je aan om hier de neusgaten open te zetten. Zet je op het terras, bestel iets van de kaart en zak lekker weg. Heerlijk genieten is dat.

Streekbier Prosper in Prosperpolder in Beveren (Waasland)
De kerk van Prosperpolder in Beveren (Waasland)

Waar is dat feestje? Wel, niet hier

Geen gebulder en getetter in deze contreien. Hier vind je totale rust, want de Dwars door de Polders Fietsroute slingert gezapig door onbewoond gebied, weg van drukte en gedoe. Dat begint al meteen in Prosperdorp, het beginpunt van je tocht. Je steekt een stukje de grens over, tot in Hulst – in Zeeland. Daar breng je je vochtgehalte op peil in Den Angeluus, een typisch cafeetje waar een warm sfeertje hangt en je je meteen welkom voelt. De streekbiertjes zijn trouwens ook niet mis.

waasland_Doel 1.jpg
Waasland_Doel_TOV.jpg

Levenskunstenaars en polders

En dan nu: de trappers op. In de achtergrond steekt de Antwerpse haven volhardend de kop op. Die vormt de ongepolijste scene waarop het poldergebied schittert. Veld na veld, pad na pad, bomenrij na bomenrij verken je de streek. Je begint op de Prosperpolder en sjeest lustig door richting Doel.

De wieken van de Scheldemolen steken af tegen de horizon, terwijl de koeltorens op de achtergrond dikke pakken dampen de lucht inpompen. Hier, geprangd tussen Schelde en industrie, vind je Doel. Een klein dorp dat koppig z’n recht op leven blijft opeisen. De afgeleefde straten zijn een lappendeken van gebouwtjes en kunstige graffiti. Bevolkt door levenskunstenaars die in deze vergeten steegjes hun plek veroverd hebben.

Waasland_Stropersbos.jpg
waasland_café den angeluus_prosperpolder.jpg

Smokkelaars, klompen en een Stropersbos

Daarna gaat het richting De Klinge, voor een educatief momentje. Spring binnen bij KLINGSPOOR, waar het erfgoed uit de streek voluit in de verf gezet wordt. Drijf mee op verhalen over smokkelaars en klompenmakers. Of verken de fascinerende geschiedenis van de Clingse bossen en het Stropersbos. Waarna je fluitend weer de tweewieler opstapt en jezelf terug richting Prosperdorp duwt.

Daar is Den Angeluus weer. De streekbiertjes zijn er nog steeds op voorraad. Gelukkig maar, want toen je hier 55 kilometer geleden vertrok, voelde je toch een kleine dorst de kop opsteken.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Havenland_Uitkijktoren_SandraKoning.jpg

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Ketenislaan
9130 Kallo
Length
46,3 km
Time
2u 35m
Terrain
98% Verhard