Ervaringen
Mercatormuseum

Duik in het leven van Mercator en ontdek de kunst van de cartografie

Sint-Niklaas
Personen
1 - 25
Straat + huisnummer
Zamanstraat 49
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 34 50
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

Doet de naam ‘Mercator’ je een belletje rinkelen? Dankzij hem staan we - letterlijk - verder dan we anders ooit waren geraakt. Ontdek alles over zijn leven en ontdekkingen in het Mercatormuseum: een unieke plek waar het verhaal van de cartografie chronologisch wordt verteld, van de oudheid tot de dag van vandaag.

Carto-watte?

Het woord ‘cartografie’ betekent letterlijk ‘kaart-schrijven’. Het is dus de benaming voor het ontwerpen, tekenen en maken van landkaarten. Dat was vroeger heel belangrijk, omdat er toen verschillende gebieden werden ontdekt en in kaart moesten worden gebracht. Tegenwoordig worden andere technieken gebruikt en gebeurt alles vooral via satellieten en digitaal, maar onderschat het belang van de geschiedenis ervan niet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gps je effectief op je bestemming brengt.

Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas
Atlas in het Mercatormuseum

The man, the map, the legend

De geschiedenis van de cartografie ontdek je voor een groot deel in het Sint-Niklase Mercatormuseum, met Gerard Mercator als spilfiguur. Hij werd in Rupelmonde geboren als Gerard De Kremer in 1512, láng, láng geleden. Als cartograaf, instrumentenmaker en graveur bracht hij orde in de chaos aan landen, windrichtingen en continenten.

Hij staat bekend om zijn kaarten, maar zo gek veel produceerde hij er zelf niet. Hij maakte een vijftal wandkaarten, enkele globes en een kosmografie die nooit voltooid geraakte. Toch legde hij de basis voor zowat alle kaartmakers van over de hele wereld. Hij verzon het concept en de naam van de atlas, iets wat we tot de dag van vandaag nog steeds kennen en gebruiken. Hij is ook de bezieler van de mercatorprojectie, die zeevaarders voor het eerst toeliet een vaste koers uit te zetten.

Een legendarisch figuur dus, die in de 19de eeuw in het pantheon van de grote geleerden werd bijgezet. En eentje die tot de dag van vandaag nog een belangrijke rol speelt in zijn geboortestreek, in de vorm van het Mercatormuseum.

Waasland_Sint-Niklaas_Mercatormuseum.jpg
Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas

Mercatormuseum: cartografie op z’n best

Het Mercatormuseum is het walhalla voor iedereen die van geschiedenis en cartografie houdt. Je wandelt er door het leven van Gerard Mercator, met verrassende informatie en tastbare werken waar hij doorheen zijn leven aan gewerkt heeft. Zo zie je een zeldzame aardglobe die hij bouwde in 1541, een hemelglobe uit 1551 en een rijke verzameling aan eeuwenoude atlassen. De Ptolemaeus-editie uit 1584 is bijvoorbeeld een pareltje in z’n soort.

Om het noorden niet kwijt te geraken, kom je aan de hand van wandkaarten, werk- en meetinstrumenten en digitale toepassingen alles te weten over de kunst van het kaarten maken. Hoe evolueerde een luchtfoto naar een satellietfoto? En hoe zien we de kaarten, atlassen en globes van Mercator nog terug in ons dagelijks leven? Voor jou nog een vraag, voor het museum een weet.

Geschiedenis in een hedendaags jasje

Wat het Mercatormuseum zo bijzonder en verrassend maakt, is dat die eeuwenoude geschiedenis wordt verteld op de meest moderne manier. Levensgrote aanraakschermen, virtuele tours, boeiende documentaires en indrukwekkende filmprojecties tillen de ervaring naar een hoger niveau en brengen het verhaal van de cartografie tot leven.

Waasland_Graventoren_Rupelmonde.png
Graventoren in Rupelmonde

Het is niet al goud wat blinkt …

Omdat Mercator zo’n belangrijke rol in die geschiedenis speelde, leer je ook meer over zijn leven. En dat is, om het nog zachtjes uit te drukken, niet altijd over rozen gegaan.

In de 16de eeuw waren ze nog niet zo ruimdenkend als nu, en de kerkelijke overheid liep niet zo hoog op met wetenschappelijke snufjes en inzichten. Toen Mercator met zijn werk naar buiten kwam, werd hij dan ook beschuldigd als ketter en onherroepelijk naar een kerker van de Graventoren verbannen. Daar bleef hij zeven maanden vooraleer hij weer werd vrijgelaten. En dat is maar goed, want een verblijf in de kerkers van de Graventoren werd dikwijls beëindigd met een bloederige onthoofding.

Vandaag staat de Graventoren nog steeds in Mercators geboortestad Rupelmonde. Hij is opengesteld voor het grote publiek en je kunt ‘m beklimmen, waarna je een prachtig 360° panorama kunt bewonderen. Leuk om te doen als je de full Mercator-experience wilt meemaken.

Praktische info

Een museumbezoek aan het Mercatormuseum kan perfect individueel, maar je kan ook een gidsbeurt reserveren. Samen met de gids duik je onder in de wereld van Mercator. Een bezoek met een gids is steeds na afspraak. Neem contact op met het museum om te reserveren. Actuele info over de prijzen vind je op de website.

Het Mercatormuseum ligt vlak in het stadscentrum van Sint-Niklaas, op wandelafstand van de Grote Markt en het station. Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, dus. Rechts van de ingang aan Zwijgershoek en Mercatormuseum is ook een ruime fietsenstalling. Kom je liever met de auto? Vlak voor de museumsite vind je parking Zwijgershoek, maar je kan ook onder de Grote Markt of aan het station parkeren.

Een bezoek is voor iedereen een onvergetelijke ervaring. Zo heeft het museum een aanbod voor personen met een beperking of specifieke noden en behoeften en hun begeleider. Het hele museum bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping en er is een rolstoel gratis ter beschikking.

Ook goed om te weten, vooraleer je je naar het museum rept: op de locatie zijn lockers beschikbaar om je jas en tas veilig op te bergen. Ticketprijzen vind je op de website.

Adres: Zamanstraat 49, 9100 Sint-Niklaas
Website: https://www.museasintniklaas.be/onze-locaties/mercatormuseum
E-mail: stedelijkemusea@sint-niklaas.be
Telefoon: +32 3 778 34 50
Openingsuren:

  • dinsdag tot vrijdag van 13u30 tot 17u
  • zaterdag van 13u tot 17u
  • en zondag van 11u tot 17u

Periode rondleidingen: geen rondleidingen mogelijk tijdens wintersluiting (half december tot half januari)
Duur rondleiding: 2 uur
Min. aantal personen: 1
Max. aantal personen: 25