Erfgoed
Art deco in Sint-Niklaas

Maak een architectuur-tje tijd

Sint-Niklaas
Straat + huisnummer
Grote Markt 45
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 35 00
Link

Fan van bijzondere architectuur? Dan moet je in Sint-Niklaas zijn. Het centrum is een waar feest van art deco. Deze decoratieve stijl was zeer populair over de hele wereld tussen 1920 en 1930. Steden als Miami, Napier en Riga zijn er beroemd om. Ons eigen Sint-Niklaas misstaat niet in dit rijtje!

 

Fan? Dan word je fan van Sint-Niklaas

Wat er ook van zij: deze architecturale stijl kent vele fans in het binnen- en buitenland. Die zie je hier af en toe door de straten van de stad struinen. In de jaren ’20 bouwden de rijken in Sint-Niklaas immers schitterende huizen in de meest trendy stijl van de tijd: art deco. 

Elk detail moest spreken. Een rechte lijn was een verloren lijn. Art deco beleven is in het brein van de grootste creatieve bouwheren uit de geschiedenis stappen. Ze bevielen van het ene kunstwerk na het andere. Ontdek enkele mooie voorbeelden tijdens een art-decowandeling in Sint-Niklaas.

Inkomhal in art decostijl in Sint-Niklaas (Waasland)
Een woongevel in art deco in Sint-Niklaas (Waasland)

Wandelen langs art deco? Een aanrader!

Een van de vele redenen om deze stad op een andere manier te bekijken. Je kunt dit prima alleen doen, want je krijgt ook een beetje hulp van de stad.

De stad Sint-Niklaas biedt immers twee unieke wandelingen aan. Ze leiden je langs de mooiste voorbeelden van deze kunststroming uit het interbellum. Wandel op eigen houtje of ga op pad met een gids, die natuurlijk dingen weet die jij niet weet. Nog niet, tenminste!

De gevel in art decostijl van de Broederschool in Sint-Niklaas (Waasland)
Het interieur in art decostijl in de Broederschool in Sint-Niklaas (Waasland)

Kijk, wat een schoon gebouw

Het hoogtepunt van deze wandeling is de imposante Broederschool. Het hoofdgebouw in de Nieuwstraat blijft een (ietwat verborgen) pareltje. De inkomhal is een meesterwerk met veel kleuren, creativiteit en een glasraam dat meteen in het oog springt. Een schoolvoorbeeld van art deco! 

Opgelet: tenzij je de ambitie hebt om een middelbare opleiding Latijn of klassieke talen te starten, is de Broederschool enkel op afspraak met gids te bezoeken.

king george.jpg

Lunchen bij King George

Honger gekregen van al dat architecturale geweld? Geen probleem, want na je wandeling speel je een lekkere lunch binnen bij King George. Deze eventlocatie slash co-workingspace slash lunch & apero hotspot is een creatieve jungle waar de lokale fauna en flora samenkomt om alle stress door te spoelen met drank en lunchgerechten. 

Dit koninkrijk kreeg met zijn interieur een internationale prijs in Londen voor één van de mooiste restaurantinterieurs ter wereld. Wil je zien, toch? Het is en blijft een bar, dus toegang is gratis op voorwaarde dat je er een heerlijke koffie, een speciale thee of een volledige lunch bestelt. Bij goed weer kan je dat allemaal verorberen in een groene stadsoase. Eten in Sint-Niklaas? Kan dus in het zonnetje!

Steek Sint-Niklaas gauw nog in je broekzak

Sint-Niklaas kén je als je broekzak, maar de stad zelf kan je er niet inproppen. Wat daar wel in past is De kleine cultuurgids ‘Art Deco in Sint-Niklaas’. Deze gids is biedt prachtige foto’s en info over de boeiende stijlperiode in Sint-Niklaas. Verzeker je van een exemplaar bij de toeristische dienst.

Zo zie je maar weer dat je geen vliegticket moet boeken om wat kunst en cultuur te ontdekken. In wereldstad Sint-Niklaas is het te doen en art deco is al wat de klok slaat.