Ervaringen
Art-decowandeling in Sint-Niklaas

Maak een architectuurtje tijd voor een wandeling langs indrukwekkende art-decoparels

Sint-Niklaas
Personen
1 - 50
Straat + huisnummer
Grote Markt 45
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+ 32 3 778 35 00
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

Fan van architectuur? Imposante gebouwen? Struinen door de stad? Haal je hartje op tijdens een art-decowandeling, die je langs de mooiste parels van Sint-Niklaas brengt.

Art dec- o zo mooi

Je kunt er niet naast kijken, de tientallen imposante gebouwen met sierlijke lussen, tierlantijnen en elegante krullen. Art deco is alomtegenwoordig in Sint-Niklaas, een toonaangevende stad wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft. Op heel wat plaatsen spot je prachtige gevels die een stukje van de geschiedenis voor hun rekening nemen.

Hiervoor bedanken we de rijke baronnen, industriëlen en handelaars die flink hebben geïnvesteerd. Tijdens het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, was de textielnijverheid booming business in het Waasland en draaide de ontwikkeling van de stad Sint-Niklaas op volle toeren. In de jaren ’20 werden hele nieuwe woonwijken opgetrokken waarbij een aantal creatieve architecten onder de arm werden genomen. Ze bouwden huis na huis in de meest schitterende stijl van die tijd: art deco.

Elk detail moest spreken. Geometrische vormen zegevierden, er werd een rijk kleurenpalet gebruikt en vooral: er kwamen veel toeters en bellen aan te pas. Art deco ademde luxe - en dat doet het eigenlijk nog steeds. Tot de dag van vandaag zijn er veel van die prachtige woningen bewaard gebleven. Gelukkig maar, want nu vormen ze een feest voor het oog.

Gevel van een art decowoning in de Mgr. Stillemansstraat in Sint-Niklaas (Waasland)
Art deco in Sint-Niklaas
Het interieur in art decostijl in de Broederschool in Sint-Niklaas (Waasland)
Broederschool Sint-Niklaas

En route

De bouwstijl kent fans in binnen- en buitenland. Het zal je dan ook niet verwonderen dat veel toeristen naar de binnenstad afzakken en naar boven turend door de straten lopen. Zo’n art-decowandeling is dan ook meer dan de moeite: je ontdekt de stad op een volledig andere manier en hebt oog voor details die je anders misschien niet zou opmerken.

De stad Sint-Niklaas biedt twee unieke wandelingen aan die je langs de mooiste voorbeelden van de kunststroming uit het interbellum leiden, met ook pareltjes van art nouveau en nieuwe zakelijkheid. Uiteraard passeer je langs de Monseigneur Stillemansstraat, beschermd stadsgezicht sinds 2002, met woningen om ‘u’ tegen te zeggen. Het ene art-decohuis prijkt er na het andere, met op een bepaald punt maar liefst twaalf naast elkaar.

Een schoolvoorbeeld van art deco

Het hoogtepunt van de wandeling is zonder twijfel de imposante inkomhal van de Broederschool in de Nieuwstraat. Het gebouw werd in 1826 opgericht als een jongensweeshuis, maar evolueerde daarna tot een indrukwekkend complex met onder andere een school. De hal blijft een (ietwat) verborgen pareltje, terwijl flamboyante kleuren, geglazuurde tegels, muurschilderingen en een indrukwekkend glasraam meteen in het oog springen. Een meesterwerk dat je enkel op afspraak met een gids kunt bezichtigen, tenzij je van plan bent weer op de schoolbanken te gaan zitten, natuurlijk.

Haal een gedetailleerde kaart bij de dienst toerisme en ga zelf op pad, of boek een begeleide wandeling met een gids die je op sleeptouw neemt. Want die weet dingen die jij (nog) niet weet.

Waasland_King George_Sint-Niklaas
King George café Sint-Niklaas

Lunchen bij King George

Honger of dorst gekregen? Stop na je art-decowandeling bij King George Cafe, een befaamde eventlocatie, co-workingspace en apero hotspot. De inrichting kreeg een internationale prijs in Londen voor één van de mooiste restaurant-interieurs ter wereld, wat je als architectuurlover ongetwijfeld kan smaken. Neem plaats in het koninkrijk en geniet van een romige koffie, een speciale thee of een lekkere lunch.

Art-decogids

Wil je nóg meer te weten komen, of heb je nood aan je dagelijkse shot architecturale pracht, haal dan nog even de cultuurgids ‘Art Deco in Sint-Niklaas’ in huis. Deze gids van de hand van Anthony Demey is een topper met alles wat je wilde weten over de boeiende stijlperiode. Uiteraard gekaderd met prachtige foto’s die je goesting geven om je richting de stad te reppen. Je haalt je eigen exemplaar bij de toeristische dienst.

Praktische info

Bij de Toeristische dienst in Sint-Niklaas kun je zowel een gids boeken als een gedetailleerde kaart met een uitgestippelde wandeling kopen. De kaart bevat een plannetje en info die je naar de voornaamste art-deco-bezienswaardigheden van de stad brengt. Meer leuke Sint-Niklase uitstapjes in groep ontdek je hier.

Openingsuren:

  • maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 13u tot 17u;
  • op zaterdag en zondag van 10u tot 16u (van 11 mei tot 15 september)

Duur wandeling: 1 à 2 uurVertreklocatie: Grote Markt