Musea & kunst
Curiosum

Een museum als geen ander

Sint-Niklaas
Straat + huisnummer
Zamanstraat 49A
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
03 778 33 40
Link

Sint-Niklaas heeft er een nieuw museum bij, en wat voor een! Het instituut met de toepasselijke naam Curiosum heeft lak aan specialisatie en gaat voor overvloed. Van een Samoeraiharnas over de pantoffels van paus Pius XVI tot de fiets van Tom Steels: je valt van de ene verbazing in de andere.

curiosum.jpg

Prachtig gebouw

Curiosum is ondergebracht in Huis Janssens, een imposant gebouw in eclectische stijl dat op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Het herenhuis uit 1878 werd gebouwd in opdracht van Alfons Janssens: textielfabrikant, politicus, amateurdichter en vriend van Guido Gezelle. Hij liet zijn huis na aan de stad Sint-Niklaas op voorwaarde dat het een museum zou worden. Samen met het SteM en het Mercatormuseum vormt het nu één grote museumsite rond het Mercatorpark, de vroegere tuin van het herenhuis. 

Totaalervaring

Curiosum is een buitenbeentje in de huidige museumwereld. De collectie is niet geordend per periode, thema of stroming, maar presenteert zichzelf als een opvolger van het 16de-eeuwse rariteitenkabinet. Je ontdekt er oude muziekinstrumenten, moderne kunstwerken, boeken uit de 16de tot 19de eeuw maar ook struisvogeleieren en topstukken uit de Wase geschiedenis. Het is een totaalervaring die alle zintuigen prikkelt met licht, geluid en interactieve toepassingen.

curiosum.jpg

Van kunstenkamer tot kapel

Op de benedenverdieping draait alles om textielbaron Alfons Janssens en zijn gezin met 11 kinderen. Bezoekers kunnen aan de rijmelarijtafel meeschrijven aan de gedichten van Janssens, en hij is achteraf zo goed om te zeggen wat hij ervan vindt. Er is voorts een exotische kamer met Japanse pronkstukken, een kunstenkamer vol schilderijen én een stemmige kapel, want Alfons Janssens was heel katholiek. Het is een kleurrijke ruimte die je uitnodigt om even uit te rusten - en je te verbazen over de wonderlijke verzamelingen van dit intrigerende museum.

Meer info en openingsuren vind je op de website van Curiosum. Het museum ligt pal op de stadswandeling door Sint-Niklaas, die naast originele musea ook hippe cafés en restaurants aandoet.