Natuur
Kasteelpark Beervelde

Eeuwenoud landgoed met bloementuinen

Beervelde
Straat + huisnummer
Toverstraat 6
9080 Beervelde
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 356 81 82
Link

Er zijn zo van die locaties waar de rijke geschiedenis zichtbaar vanaf druipt. Het Park van Beervelde, met zijn prachtige kasteel, is zo’n site. 

Dit landgoed is al sinds 1873 ononderbroken in handen van dezelfde familie: de Kerckhove de Denterghem. Die ken je misschien van Charles de Kerckhove, de Gentse burgemeester die zijn naam gaf aan een drukke laan in het hart van de stad. En die het magistrale park liet aanleggen. 

 

Nieuwe graaf, nieuwe adem

Vandaag betrekt zijn achterkleinkind het kasteel: Graaf Renaud de Kerckhove. Zijn vader gebruikte het voornamelijk als buitenverblijf en was er enkel wanneer hij niet op diplomatieke missie in het buitenland was. 

Toen zijn vader overleed, werd de huidige kasteelheer verzocht om het kasteel te bewonen als conciërge. De ondernemingszin van de graaf was echter groter dan dat. En een jaar later gooide hij de poorten naar het domein al open voor de eerste editie van de intussen legendarisch geworden tuindagen.

waasland_park van beervelde_lochristi_0.jpg

De Tuindagen

Drie decennia fast forward. Vandaag loopt het storm voor diezelfde tuindagen, die inmiddels tweemaal per jaar plaatsvinden: in mei en in oktober. De who’s who van de tuinwereld staat te dringen om een toegangsticketje. Meer dan 240 exposanten stallen er hun fleurige waren uit. 

Drie dagen lang vergapen meer dan 20.000 bezoekers zich aan een intrigerende mix van bloemen, tuinarchitectuur, decoratie, antiek en culinaire escapades. Kortom, de tuindagen van weleer groeiden uit tot een niet te missen totaalbeleving voor de liefhebber van schoonheid, kleur en zoete bloemengeuren.

Een kasteelpark van heb-ik-jou-daar

Het kasteelpark zelf is 25 hectare groot en werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het werd gecreëerd in 1873 en moest dienen als vitrine voor de opkomende Gentse sierteelt – tja, je bent burgemeester van Gent, of je bent het niet, natuurlijk. Het is een aaneenschakeling van romantische vergezichten, glooiende weiden, speelse paadjes, weelderige waterpartijen en sprookjesachtige gebouwen.

Toch doet dit park nooit gekunsteld aan. Het lijkt wel alsof het er door de natuur zelf zo is gelegd. Dat geldt trouwens ook voor het bos op het domein, dat je samen met de mensen van Natuurpunt kunt ontdekken tijdens een geleide wandeling. 

waasland_park van beervelde 2_lochristi_0.jpg

Een unieke kasteelvilla

Natuurlijk kan je ook moeilijk naast de majesteitelijke villa kijken, die als een verfijnd toefje slagroom in het landschap ligt gekruld. Dat sierlijke gebouw werd hier opgetrokken in 1950, pal op de oude kelders, toegangstrappen en terrassen van het originele kasteel. Dat dateerde uit 1870, maar werd in de oorlog zo toegetakeld dat er geen redden meer aan was.

Geheimpje: de bewoners van het pand zijn ook grote kunstliefhebbers. Zo lieten ze in de kelder van het kasteel muurschilderingen aanbrengen door de gerenommeerde kunstenaars Roger Raveel en Raoul De Keyser, samen met Elias en Lucassen. De schildering toont onder meer een levensgroot portret van de adellijke familie en 4 zelfportretten van de schilders. De hoofdgang is dan weer versierd met een moderne interpretatie van het Lam Gods. Niet voor bezoek beschikbaar, maar toch een leuk weetje, niet?

Bezoek het Park van Beervelde

Wil je zelf het Park met zijn magnifieke architectuur en unieke landschapsvilla bezoeken? Ga dan zeker eens langs op de tuindagen of struin rond in het park tijdens de openingsuren.

Andere optie: bewonder het op je weg doorheen het Waasland. Zo lopen de Lochristi Fietsroute en Fietsen Langs Kastelen er net langs. Sportief én cultureel onderbouwd, dat ben jij van top tot teen.