Ervaringen
Egyptische zaal in het Moelandkasteel

Beleef het oude Egypte in het centrum van Sint-Niklaas

Sint-Niklaas
Personen
1 - 25
Straat + huisnummer
Hospitaalstraat 19
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 35 00
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

Dat de Wase hoofdstad Sint-Niklaas rijk is aan indrukwekkende geschiedenis, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je ook dat er zich in het Moelandkasteel een heuse Egyptische zaal verschuilt? Je ontdekt er alles over tijdens een geleid bezoek.

Mooi Moelandkasteel

Met zijn pastelroze voorgevel kan het statige Moelandkasteel niet anders dan in het oog springen. Het bevindt zich in de Hospitaalstraat en kwam in het begin van het Belgische Koninkrijk in handen van de burgemeester van Sint-Niklaas terecht. Het kasteel heeft een tijdje als hospitaal gediend, maar maakt vandaag deel uit van het AZ Nikolaas. 

Het Moelandkasteel is eeuwenoud, want het werd gebouwd tussen 1776 en 1778. De twee vleugels die naar de straat toe gericht zijn, werden in 1935 bijgebouwd en er kwam ook een gekasseide voorkoer en een smeedijzeren hekwerk bij toen het in 1976 werd beschermd als monument.

De tuingevel van het neoclassicistische kasteel vertegenwoordigt een romantische, neogotische, Engelse baksteenarchitectuur. Ridder en eigenaar Amadeus De Schoutheete de Tervarent liet een aantal verbouwingen aan het kasteel uitvoeren, zoals de verbinding tussen drie gebouwen en het oprichten van de bakstenen toren. Mooi om te zien, maar binnenin het kasteel schuilt zo mogelijk nog iets veel mooiers. In 1877 zorgde de ridder voor de grootste bezienswaardigheid van het gebouw: de befaamde Egyptische zaal, die vroeger als eetkamer werd gebruikt.

 

Waasland_Egyptischezaal_Sint-Niklaas
Egyptische zaal in Sint-Niklaas

Blitsbezoek aan Egypte

Zowel de wanden als het plafond van de zaal zijn bekleed met gipsen panelen die versierd werden met levensgrote farao’s en goden uit de tempels en piramiden uit de Egyptische oudheid. Je kan er ook prachtige fresco’s en bas-reliëfs van Egyptische figuren en hiërogliefen bewonderen. Je komt ogen te kort, en vergeet zeker niet naar boven te turen: op het plafond werd een indrukwekkende afbeelding van de dierenriem uit de tempel van Denderah getekend.

Een tijdje geleden werd de oude glorie hersteld tijdens een restauratie, waarbij de gipsen panelen grondig werden gereinigd, de oorspronkelijke vloer werd hersteld en de verlichting werd onderzocht. Als kers op de taart zocht en vond men het perfecte meubilair en de stoffering om de zaal te laten schitteren.

 

Praktische info

Hoe zo’n exotische zaal terecht kwam in een Belgische stad? Je verneemt het tijdens een geleid bezoek. Dat kan doorheen heel het jaar, maar je moet wel even reserveren. Neem daarvoor gerust contact op met de toeristische dienst van de stad Sint-Niklaas.

Duur: 1 uur