Ervaringen
Geleid bezoek aan brouwerij VBDCK

Ervaar de edele kunst van het bierbrouwen tijdens een rondleiding in brouwerij VBDCK

Tielrode
Straat + huisnummer
Antwerpse Steenweg 12
9140 Tielrode
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 349 31 00
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

Een biertje smaakt zoveel beter als je weet waar het vandaan komt. Breng daarom een bezoek aan brouwerij VBDCK, de allesbehalve traditionele brouwerij van de familie De Cock. Ontdek tijdens een straffe rondleiding wat er zich afspeelt achter gesloten deuren en eindig met jawel, een zalige proeverij. Schol!

Bijzondere brouwerij

Bij VBDCK (Verbeeck-Back-De Cock) in het Wase Tielrode kom je terecht in een brouwerij met een meer dan bijzonder verhaal. Het begon allemaal in 1867 bij de oprichting van de brouwerij en de geboorte van een lekker lokaal streekbiertje, KEREL, dat in 1908 door Jules Verbeeck en Laura Back gebrouwen werd. Als eerste brouwer in de streek ging Verbeeck over van een hoge gisting naar een unieke bereidingswijze, en uiteindelijk werd hij bekend voor zijn lage gistingsbier, tafelbier, kriekenbier en uiteindelijk het KEREL-bier.

Toen de brouwerij na bijna honderd jaar de deuren sloot in 1966, verdween het iconische KEREL en dacht iedereen dat alle originele bieren verloren gingen. Maar dat was buiten de familie De Cock gerekend. In 2015 kochten ze het oude pand op en brachten ze weer leven in de … tja, brouwerij.

KEREL herrees, en dat mag je best letterlijk nemen. Tijdens de verbouwingen werden in de kelders van het gebouw twee vergeten flesjes van het bier gevonden, die als bij wonder nog intact waren. Het glas was ongebroken, de dop zat er nog mooi op en ook de inhoud was nog perfect bruikbaar, want samen met wetenschappers van de universiteit Gent slaagden ze erin om de oude gist weer tot leven te wekken.

Waalsand_KerelbierVBDCK-Tielrode.jpg
Kerel bier brouwerij VBDCK

KEREL-bier

Intussen kun je bij VBDCK terecht voor acht verschillende KEREL-bieren waar iedereen z’n gading in kan vinden. Van Bière de Garde, een complex, moutig bier met een karameltoets tot Kaishaku, een bier met een alcoholpercentage van 15% dat verrijkt werd met een Japanse gist en Pink Imperial, een bier met een dieproze kleur en fluweelachtige frambozensmaak. Er is dus voor ieder wat wils. En omdat het oog ook wat wil, mag het design van de flesjes er zeker zijn: tijdens de World Beer Awards 2018 won het assortiment van KEREL een prijs in de categorie 'World's best range design’.

Rondleiding met proeverij in de brouwerij

Om de hele KEREL-experience mee te maken, organiseert VBDCK geleide bezoeken in de brouwerij. Als je benieuwd bent om zo’n KEREL-bier te proeven en je weleens wilt weten hoe het eraan toegaat in de brouwerij, dan is zo’n rondleiding ongetwijfeld iets voor jou. Je kijkt er je ogen uit en ontdekt alles wat je ooit wou weten over VBDCK en de edele kunst van het bierbrouwen. Je krijgt deskundige uitleg van master brewers en gaat met een hoop kennis en herinneringen naar huis.

Eindigen doe je uiteraard met een degustatie van een aantal KEREL-bieren, met hapjes om de kleine honger te stillen. Proeven en napraten was nog nooit zo gezellig, en dat in de schaduw van de kerktoren van Tielrode.

Waasland_BrouwerijVBDCK_Tielrode.jpg

Leuke extraatjes

Zo’n rondleiding is natuurlijk een onvergetelijke belevenis, maar de brouwerij heeft ook een (web)shop waar je de verschillende KEREL-bieren kan kopen, samen met hoodies, T-shirts, flesopeners en andere coole gadgets waarmee je de bierliefhebber in je leven kan verrassen. Of trakteer jezelf op zo’n origineel cadeau, dat kan natuurlijk ook.

Praktische info

Een rondleiding met degustatie duurt zo’n anderhalf uur. Kleine groepen kunnen op vaste data de brouwerij bezoeken (check hun website voor de data). Grote groepen (vanaf 12 personen) kunnen van maandag tot zondag langskomen voor een rondleiding. Boeken doe je via de website of via een e-mail naar experiences@vbdck.be. Prijzen vind je op de website. Er zijn ook rolstoelvriendelijke rondleidingen mogelijk.

Openingsuren winkel: dagelijks open van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u.