Musea & kunst
Het SteM

Het stedelijk museum van Sint-Niklaas met 3 verhalen

Sint-Niklaas
Straat + huisnummer
Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 34 50
Link

Op Zwijgershoek in Sint-Niklaas, in een pand waar vroeger arbeiders zwoegden in een weverij en ververij, vind je het SteM – ook wel: Stedelijk Museum. Als je hier door de collectie wandelt, wandel je door de geschiedenis van Sint-Niklaas, en bij uitbreiding het hele Waasland.

 

Fascinerend tot de derde macht

Alles is opgebouwd rond 3 fascinerende verhaallijnen. Mens en Materie toont je hoe onze voorouders omgingen van de cruciale grondstoffen. Mens en Machine belicht de huisnijverheid die uitgroeide tot een ware textielindustrie. Terwijl Mens en zijn Lichaam dan weer focust op de vroege geneeskunst, volksgeloof én lichaam- en haarverzorging in vroegere tijden. 

3 verhaallijnen, 3 componenten van het menselijke bestaan. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, fotografisch materiaal, beeldende kunstwerken en prikkelende verhalen word je ondergedompeld in de kledingindustrie uit de 19de eeuw. Je beleeft het leven van de gewone man in de fabriek, volgt een product van grondstof tot afwerking en luistert naar getuigenissen van mensen in de hele productieketen. 

 

waasland_stem_sint-niklaas 3_0.jpg
waasland_stem_sint-niklaas 1_0.jpg

Het Brei-atelier: voel de geschiedenis

Het Brei-atelier moet je ook zeker gezien hebben. Hier kom je van naadje tot draadje te weten hoe de ambachten van vroeger werden uitgevoerd. De breitechnieker van dienst toont je hier hoe alle breimachines werken. Klinkt misschien niet erg sexy, maar het is leuker dan het klinkt! 

Het helpt misschien om te weten dat Sint-Niklaas ooit het breiatelier van de wereld was – de grootste producent van gebreide sokken en bovenkleding! Tot in de jaren ’80 bloeide de sector, waarna de globalisering langzaam maar zeker een hele industrie de nek omwrong. 

De vzw Breimuseum brengt de fascinerende geschiedenis van deze sector naar het voorplan. De breimachines hier werken nog en geven een unieke inkijk in de industrie van vroeger. Voel de grondstoffen, hoor de geluiden, ervaar de breimode door de eeuwen heen… 

waasland_stem_sint-niklaas 2_0.jpg

Het SteM met kinderen, is dat te doen?

Wel, absoluut. Kinderen tussen 4 en 12 kunnen deelnemen aan een speciaal ontwikkeld programma, helemaal in lijn met hun interessewereld. Kinderen van 4 tot 6 krijgen een leuk museumkoffertje vol voorwerpen, zodat ze spelenderwijs de collectie kunnen beleven. 

Kinderen tussen 7 en 12 jaar gaan op ontdekking met Arthur. Ze ervaren een superleuke speurtocht en worden échte archeologen. De opdrachtboekjes en de speelkoffer zijn allebei gratis te verkrijgen aan de receptie. 

Brei er een vervolgje aan in het Open Depot

Een museum dat maar een fractie van z’n collectie opstelt voor het publiek? Daar doen ze in Sint-Niklaas niet aan. Een groot deel van de reserves van de musea in Sint-Niklaas zijn wél open voor het publiek. Het is toch zonde om die artefacten stof te laten vergaren in een donkere ruimte, toch?

Je ontdekt nooit geziene schilderijen uit de 17de en 18de eeuw, wandelt langsheen meer dan 30 strekkende meter depotrekken en snuistert tussen curiositeiten die het grote publiek niet zomaar elke dag te zien krijgt.

Spoelen in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)
Spoelen met wol in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)

Terug in de buitenlucht – en toch nog vanalles te zien

Kom je buiten aan het SteM? Neem dan de tijd om de magnifieke Art Deco-wandeling doorheen Sint-Niklaas te doen. Of ontdek de straten gewoon op jezelf. Je zal al snel merken dat deze stad getekend werd door de opkomst van deze sierlijke bouwstijl. De stad was toonaangevend op het gebied van architectuur, net toen de Art Deco in zwang geraakte. 
Vandaag staan er tientallen pareltjes verspreid over de stad. Je kan de historische wandeling (4,7 km) of de Art Deco-wandeling (5,3 km) gerust zelf afleggen. Wil je toch wat achtergrondinformatie bij wat je ziet? Boek dan zeker een gids bij Toerisme Sint-Niklaas.

Honger, dorst, slapen? Kan zeker

Om je bezoek aan het SteM compleet te maken, boek je best een heel weekendje Sint-Niklaas. Zo kan je op je gemakje de Art Deco-juweeltjes in de stad bewonderen. Een absolute aanrader: ARCK Architectenkamers in Sint-Niklaas. Hier komen architectuur en interieur samen in een inspirerende mix. Je overnacht in een city appartement met outdooroven. ’s Ochtends wordt de ontbijtbox bij je geleverd. Uiteraard is dit appartement gelegen in een authentiek Art Deco-appartement in het centrum.
Hongertje op de middag – of nóg zin in ontbijt? Dan wip je binnen bij Bar Marcel, waar natuurlijke lekkernijen de kaart vullen. Heerlijke smaken, perfect in balans. Daarna glip je stiekem naar Cremerie François in de Ankerstraat om snel-snel een ijstaart mee naar huis te smokkelen. Superieur gecreëerd door een meester-ijsmaker. Kan niet fout lopen!

Bezoek het SteM en Sint-Niklaas: plan je bezoek

Trek eropuit en rij, fiets, wandel of spoor richting Sint-Niklaas. Je vindt alle informatie over wandelroutes, musea en horeca op de website van de stad.