Erfgoed
Kasteel Cortewalle

Ontdek de prachtige waterburcht in Beveren

Beveren
Straat + huisnummer
Zwarte Dreef 2
9120 Beveren
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 750 15 80
Link

Als we Kasteel Cortewalle zien, gaat onze verbeelding al snel met ons aan de loop. Dat is onze eigen schuld – hadden we maar niet zo veel Game of Thrones-afleveringen moeten binnen happen.

We zien bloeddorstige koningen hier hun opponenten al vierendelen, warmbloedige jonkvrouwen hun klauwen zetten in nietsvermoedende edellieden en zure koninginnen hun macht bestendigen met slim uitgekiende huwelijkspartijen. Terwijl vuurspuwende draken boven de kantelen cirkelen en het gewone plebs de daver op het lijf jagen. Game of Thrones – geen goede geschiedkundige gids doorheen de historie van Beveren, that’s for sure.

Terug naar de realiteit…

Nee, de realiteit doet het ietsje kalmer aan dan de fictie. Kasteel Cortewalle mag dan al die beelden bij ons oproepen, in het echt is het gewoon een waterburcht uit de 15de eeuw. 

Eentje met een mooi strikje rond: het kasteelpark met z’n perfect gemillimeterde gazonpartijen en stemmige bloempartijtjes. Ooit werd Kapitein Zeppos hier opgenomen. Een weetje voor de nostalgische zielen onder ons.

Vijd: het brein achter het Lam Gods

Verscholen achter een authentieke scheidingsmuur, stap je een wondere wereld binnen die je meteen naar rijkelijke banketten uit de middeleeuwen katapulteert. 

Dit kasteel is een van de oudste exemplaren in het Waasland. Eeuwenlang eigendom van de familie de Brouckhoven de Bergeyck. In het bezit geweest van Joos Vijd, de opdrachtgever voor Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. En vandaag deel van het lokale cultuurcentrum Ter Vesten, dat er regelmatig expo’s en concerten organiseert. Géén vuurspuwende draken dus, maar laat dat vooral de pret niet drukken.

Waasland_kasteel Cortewalle_Beveren 2.jpg

Een kasteeltje in topvorm

Het kasteel werd in de jaren tachtig mooi gerestaureerd. De puntjes werden op de renovatie-I gezet in 2008. Het resultaat: dit kasteeltje blaakt van de gezondheid. Ook de binnenkant is niet mis als je van de oude wereld houdt. Als je binnen rondwandelt, waan je jezelf een statig lid van de adel. De lopers, de hoge plafonds, de kunst in barokke kaders, de grote raampartijen en de zware houten meubels, ze dragen allemaal bij tot de unieke sfeer.

Over die kunstwerken gesproken, wist je dat er kunst tegen de muren hang van lokale legendes zoals Piet Staut, Georges Staes en Alfons Van Meirvenne? Wellicht niet, maar nu wel! Ga ze zelf eens bewonderen, het is de moeite waard.

Van kelder tot zolder

Zitten de beentjes goed vandaag? Beklim dan de trappen en rep je richting zolder. Daar kan je het gerestaureerde Aubussontapijt bewonderen, dat onder de glazen loopvloer ligt. Het werd voorzien van een op maat gebouwde en geklimatiseerde box. Want dit stukje textiel is nét iets gevoeliger dan dat kanten bloesje uit je garderobe.

Van de zolder duik je weer richting begane grond, waar je een perfect gerestaureerd interieur terugvindt. Je treft er zelfs een huiskapel aan. Want de devote edellieden uit die tijd verdeden hun tijd zelden in de kerk van het gewone klootjesvolk, dat spreekt. Een beetje hovaardig? Misschien, maar dat levert ons vandaag wel een knoert van een bezienswaardigheid op!

Hup, naar buiten!

Struin je wat rond in het uitgestrekte park van wel 10 hectare groot? Dan wandel je langs grasvelden zo strak als een biljartlaken, perfect aangelegde bloemenperkjes en statig hoge bomen. Niet schrikken als je plots een gezellige taverne tegenkomt. Want wat vroeger de orangerie was, is vandaag een fijne eetgelegenheid waar jij lekker de voetjes onder tafel kan schuiven.

Bewonder bij het buitengaan – of bij het binnengaan – zeker ook de geweldige gietijzeren hangbrug. Die werd later toegevoegd aan het kasteel, in 1905. Het is een prachtig stukje vakmanschap van lokale smeden, dat meteen de toon zet voor de rest van je bezoek.

Zelf naar Kasteel Cortewalle

Klaar om Kasteel Cortewalle te bezoeken? Dat kan, van mei tot september elke eerste en derde zondag van de maand. Als je in groep komt, staan de deuren van het kasteel elke dag voor je open. Wel even een afspraak maken bij de lokale toeristische dienst