Ervaringen
Rondleiding in een azaleakwekerij

Dompel je onder in de b(l)oeiende wereld van de azalea

Zaffelare
Personen
15 - 60
Straat + huisnummer
Oude Veldstraat 59
9080 Zaffelare
E-mail
Telefoonnummer
+32 486 75 24 11
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

Met een kleurrijke kamerplant in je interieur maak je van je huis een thuis. Een Gentse azalea bijvoorbeeld, een klassieker die moeiteloos de hele ruimte opfleurt. Heb je je altijd al afgevraagd hoe deze plant wordt geteeld? Plan dan een uitstap naar de kwekerij van Azaleashop.

Kleurrijke topper

Azaleashop is een erkende kweker van de Gentse azalea, een topper van eigen bodem waar je weken plezier aan hebt. De plant opent langzaam z’n knopjes waarna er een weelderige bloemenzee verschijnt. Mooi om te zien en makkelijk om in huis te hebben, want hij vraagt niet veel aandacht om voluit te bloeien.

De azalea is het eerste sierteeltproduct dat erkend werd als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Dat wil zeggen dat de planten van Azaleashop voldoen aan een aantal strenge kwaliteitsnormen. Het bedrijf levert dus azalea’s van topkwaliteit én werkt mee aan een samenwerking om nieuwe soorten te ontdekken. De toshi’s en aiko’s zijn bijvoorbeeld variaties op de klassieke azalea die exclusief bij hen besteld kunnen worden.

Waasland_azaleashop_Lochristi.jpg
Azalea

Een man met een plan(t)

De man achter Azaleashop is Kristof Van Laere. Hij staat ondertussen al meer dan 20 jaar in de azaleakwekerij. Dat hij groene vingers heeft, is een understatement: zijn ouders startten in de jaren ’70 het bedrijf op, dus het kweken van planten werd hem met de paplepel meegegeven. Het zal je dan ook niet verbazen dat hij de fakkel van hen overnam en het dierbare familiebedrijf met passie heeft voortgezet.

Sinds de overname zijn er al heel wat aanpassingen gebeurd waar ze nu de vruchten van plukken: slimme plannen om bepaalde processen te automatiseren en energie te besparen, bijvoorbeeld. Die maken het bedrijf tot de florerende zaak die het vandaag is, compleet met zonnepanelen, een vaste transportband, twee plantenrobots en nog heel wat andere technologische hoogstandjes.

Florerende webshop

En als kers op de taart? De webshop Azaleashop.be, waarop je all things azalea kunt terugvinden: van planten tot lentespecials en accessoires die ‘m langer mooi houden. In de prijzen zitten de verwerkings- en leveringskosten inbegrepen, wat het extra leuk maakt om jezelf of iemand anders te trakteren met zo’n bloeiende azalea.

Goed om te weten: de plant die je kiest, wordt rechtstreeks uit de serres gehaald en zo snel mogelijk geleverd, zodat hij de volgende werkdag al bij jou staat te shinen. En om het plaatje helemaal compleet te maken, wordt hij geleverd met een waterwieksysteem. De azalea kan hiermee langzaam water opslorpen, waardoor hij nog makkelijker in onderhoud wordt. Zeg nu nog eens dat je geen planten in leven kunt houden.

Waasland_azaleashop3_Lochristi.jpg
Azaleashop

Duurzame azalea’s

De azalea’s worden met liefde, maar ook duurzaam gekweekt. En da’s niet onbelangrijk in een wereld waarin dit alsmaar belangrijker wordt. Azaleashop is bijvoorbeeld lid van het Vlaams Milieuplan Sierteelt, wat wil zeggen dat ze op een verantwoorde manier omgaan met productiemiddelen, milieu en maatschappij. De planten worden daarbij op eigen bodem gekweekt, dus de ecologische voetafdruk is heel klein.

Zet de bloemetjes buiten

Ben je benieuwd naar hoe zo’n azalea gekweekt wordt, van stekje tot kamerplant? Wil je weten hoe het er in de serres aan toegaat? Of heb je vragen over hoe je je azalea best kunt verzorgen? Tijdens een rondleiding krijg je een blik achter de schermen van dit moderne sierteeltbedrijf en ontdek je alles wat je ooit wilde weten over …

  • de geschiedenis van de azaleakwekerij
  • de fases van het productieproces van de azalea: stekken, insnijden, in bloei trekken, …
  • uitleg over alles wat daarbij komt kijken: water gieten, onkruid wieden, verwarming, …
  • de vernieuwingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd: robots, zonnepanelen, micro-wkk, …
  • slimme sturing van de bedrijfsprocessen via smartphone of tablet
  • en nog veel meer.

Zin in? Reserveer dan je rondleiding (die zo’n 1,5 tot 2 uur duurt), eventueel met koffie en een lokaal gebakje, via de website, mail of telefoon. Als je wilt, kan je na de rondleiding uiteraard zelf een kamerplant kopen om mee te nemen naar huis.