Musea & kunst
Het LoS Sierteeltmuseum

Ontdek de geschiedenis van de Lootse sierteelt in geuren en kleuren

Lochristi
Personen
10 - 50
Straat + huisnummer
Zaffelare-Dorp 83
9080 Lochristi
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 326 88 27
Date_time_range
Van 01-03-2020 tot 30-11-2020
Link

Een museumbezoek, saai? Think again. Het Sierteeltmuseum in Lochristi gooit z’n deuren wagenwijd voor je open voor een leuk en interessant bezoek.

B(l)oeiende sector

Op de prachtige site van de pastorie van Zaffelare bevindt zich het Lochristi Sierteeltmuseum, waar je met volle teugen kan genieten van de geuren en kleuren van de sierteelt in Lochristi. Laat je verwonderen door de sector en ontdek waarom de sierteelt zo belangrijk is voor onze streek, in het verleden, heden en in de toekomst.

Waasland_Sierteeltmuseum_Lochristi_SandraKoning.jpg

Wauw, zie die pastorie

Sinds 2011 tref je het museum aan in de vernieuwde oude pastorie van Zaffelaere – meer bepaald op de eerste verdieping. De tuin errond blaast je werkelijk van je sokken. Deze groene long van maar liefst 6.500 vierkante meter is een prikkeling voor alle zintuigen – en een knap staaltje vakmanschap van de sierteeltsector. Dat moet gezegd.

Duizenden bloemen liggen als een kleurrijke nevel over de bodem, bloemperken lokken je dichterbij met weelderige gewassen en fenomenale geuren. Terwijl de oude en nieuwe serres dan weer flinke brokken geschiedenis bevatten, zoals historische werktuigen en zelfs stukken van een middeleeuwse omwalling. Zeg nu zelf, dat vind je niet in elke serre. Bekijk ook de beeldententoonstelling, een selectie aan knappe beeldhouwwerken van bekende en minder bekende meesters.

In het museum

In het Lochristi Sierteeltmuseum ervaar je de impact van de sierteelt, kwekerijen en bloemenhandel op de streek. Via een wandeling door het leven van een aantal historische figuren maak je kennis met de geschiedenis van de sierteelt: indrukwekkende feiten, ludieke anekdotes, authentieke materialen en levensechte foto’s dompelen je onder in het leven van toen.

Ontdek daarnaast het verrassende verhaal achter de Lootse succesbloemen, zoals de azalea, begonia, camellia en orchidee, en leer bij over de verschillende groeifases van de planten. Je kan er ook het legendarische Begoniafestival herbeleven in al z’n pracht en meer te weten komen over het socio-economische verhaal van de sierteelt in Lochristi. Een boeiend geschiedenislesje waar je veel van opsteekt, en dat in een leuke en ontspannende setting.

Waasland_LoS_Lochristi-4.jpg
Waasland_sierteeltmuseum_Lochristi_DavidSamyn.jpg
Museum Sierteelt Lochristi 5 David Samyn_0.jpg
Lochristi Sierteeltmuseum

Met of zonder gids

Het museum ontdekken kan perfect op je eigen tempo, maar ook met een deskundige gids die je alles zal vertellen wat er te weten valt over de sector. Hij of zij neemt je mee op sleeptouw voor een uitgebreide rondleiding in het museum en in de botanische tuin. Uiteraard kan je ook met al je vragen bij de gids terecht. Een begeleid bezoek gebeurt in groepen van minstens 10 personen en duurt zo’n anderhalf uur.

Spijs en drank

Dorst of een klein goestingske? Aan het LoS bevindt zich een cafetaria die doorlopend geopend is. Bestel er een lekkere koffie en praat gezellig na over wat je allemaal hebt gezien. Bij een groepsbezoek kan je ook naar een heerlijk ontbijt, een lokaal Loots bloemengebakje, frisdrank en streekbier vragen. Het ideale begin of einde van je dag, en een leuk idee voor een uitje met vrienden, familie of collega’s.

Waasland_LoS_Lochristi.jpg
Tuinen van het LoS

De botanische tuin: een oase van rust

Vertrek na je museumbezoek niet zomaar huiswaarts, maar maak nog even tijd voor de indrukwekkende tuin rondom de pastorie. Deze groene long in het midden van Zaffelare is perfect voor een wandeling, om heerlijk in te picknicken, een boek te lezen, de kinderen te zien spelen of even uit te rusten.

Natuur- en geschiedenisliefhebbers kunnen er ongetwijfeld hun hartje ophalen, want je ontdekt er prachtige planten- en bloemensoorten, gloriëtten en resten van de middeleeuwse omwalling, brug en het poorthuis. Je vindt er ook een mattenkot en verschillende serres die onderdak bieden aan historische werktuigen en technieken uit de sierteeltsector.

Heb je te weinig tijd om er na je museumbezoek van te genieten? Geen probleem: je kan de tuin dagelijks bezoeken, ook zonder entree tot het LoS, dus je kan altijd nog eens terugkomen.

Praktische info

Ben je van plan om het Lochristi Sierteeltmuseum en de omliggende tuin te bezoeken? Groot gelijk, maar lees misschien nog even deze praktische informatie door:

  • Een individueel bezoek aan het LoS (zonder gids) kan elk laatste volledig weekend van de maand (van maart tot en met november), op zaterdag van 13u tot 17u en op zondag van 10u tot 17u. Reserveren is niet nodig.
  • Een groepsbezoek met gids (voor minstens 10 en maximum 25 personen) kan alle dagen, behalve op zondag. Er kunnen 2 groepen op hetzelfde moment ontvangen worden, waardoor het maximum kan opgetrokken worden naar max. 50 personen. Een rondleiding kan in het Nederlands, Frans, Engels, Duits of Italiaans. Reserveren is hierbij wel verplicht, minstens 4 weken op voorhand, via www.lochristi.be/groepsbezoeklos, een telefoontje naar 09 326 92 30 of een e-mail naar bezoeklochristi@lochristi.be. Vertel er ook even bij of je graag een ontbijt of koffie met gebak wilt reserveren. Alle info over de prijzen vind je op de website.
  • Leerlingen en begeleiders van scholen uit Lochristi mogen gratis binnen.
  • De botanische tuin rond de pastorie ontdekken, kan dagelijks van april tot september van 12u tot 19u, en van oktober tot maart van 12u tot 17u. De toegang is helemaal gratis.

Goed om te weten: het museum beschikt ook over vergaderruimtes die je kan huren. Heb je een belangrijke bespreking op de agenda staan, wil je graag een andere setting of lijkt een bloeiende omgeving je wel wat om je creativiteit te laten vloeien? Neem dan gerust contact op.