Waasland Intens Meemaken

Waasland Intens Meemaken

Ontdek Kruibeke op een andere manier

Polders van Kruibeke, parel voor natuurliefhebbers. Bezoek met allerlei voertuigen het groenste gebied van Kruibeke, de natte polders die ontwikkeld zijn als wonderlijk natuurgebied in het kader van het Sigmaplan. Veel over horen praten in het  nieuws en de gazet de laatste Jaren, maar nu het er is, een troef voor de hele regio. Een must see aan de Schelde!

Hier en daar een reetje zien wegspringen. Blijven geloven dat je een bever of een otter tegen het lijf zal lopen. Kans is klein want deze dieren zijn zéér schuchter. Maar weten dat ze er zitten, betekent dat je hier echt de ongerepte natuur induikt. Otters zijn dol op zuiverheid, zuiver water en onbezoedelde natuur. Hier vind je dit.

WSL_kruibeke_-_waasland_intens_meemaken_6.jpg

Een goed idee?

Toon Pauwels, Bertrand Verheyen en hun medewerkers hadden bij de ontwikkeling van dit schitterende paradijs voor fauna en flora een heel goed idee: hoe brengen we de bezoeker dicht bij al dat schoons? Het antwoord is: een breed aanbod van voertuigen en toeren met de welluidende naam ‘Waasland Intens Meemaken’. En intens, dat is niet overdreven.

De Groene Stiltram

Je kunt de polders van Kruibeke ontdekken met verschillende voertuigen die Waasland Intens Meemaken (kortweg W.I.M.) aanbieden. De Groene Stiltram is exact wat de naam belooft: 100% elektrisch, muisstil en plek voor 12 personen, en met twee aanhangers tot 28 personen. Leuk toch, voor een vriendengroep? Er zijn er twee, dus maximum 56 personen. De stiltram staat symbool voor waar dit prachtige gebied maar ook W.I.M. voor staat: duurzaam genieten, dichtbij ongerepte natuur komen zonder een stoorfactor te zijn, natuur beleven dichtbij de Schelde en dichtbij één van de grootste havens van Europa. Een bijzondere belevenis.

WSL_kruibeke_-_waasland_intens_meemaken_2.jpg

‘Anders’ fietsen?

‘Anders zijn.’ Beter kunnen we W.I.M. als belevingsorganisatie niet omschrijven. Ze bekijken toerisme door een andere bril en dat maakt het allemaal zo boeiend. Naast hun Groene Stiltram bieden ze, met dezelfde principes van duurzaamheid, enkele individuele vervoersmiddelen aan. Altijd met een knipoog en altijd met een ecologische touch. Modern, stijlvol, innovatief, rustgevend…

Wat biedt W.I.M. allemaal aan?

De Lopifit is een fiets die ook exact zegt waar de naam voor staat: loop je fit en bol vooruit. Gezondheid featuring natuurbeleving. Fietsen 3.0. Ook de bij de Quattrocycle, een andere rollende nieuwigheid, moeten we weinig uitleg verschaffen: een ligfiets met vier. Probeer het eens! En de Tricycle heeft dan weer 1 trappende chauffeur en twee passagiers die de benen stil mogen houden. Eén ding is zeker: het wordt een speciale ervaring, daar in de Wase polders van Kruibeke.

Waasland_vogelkijkwand polders van kruibeke.jpg

De toeren

W.I.M. heeft niet stilgezeten ondertussen. Enthousiast tekenden ze enkele kant-en-klare toeristische toeren uit. Wist je trouwens dat de bever hier actief is in de polders? Je kunt hier op een uitgestippelde klimaattoer of op klimaatwandeling met een lokale Barbiergids. Er is de Beestentoer, de Geboertetoer XXL, de Watervallentoer, de Polder Noordtoer en de Drie Kunstentoeren, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar het is nog niet gedaan: de Scaldianatoer, de Poldertoer Zuid (in Rupelmonde), de Geitentoer en de Kruibeekse sluizentoer. Feit is: met W.I.M. kan je je onmogelijk vervelen. Zij maken van uw reisje of uitstapje Waasland en Kruibeke tot een écht avontuur. Ontdekkruibeke.nu heet hun website, de naam zegt het zelf. Doen!

Waasland_watervallen_polders_Kruibeke.jpg

Het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen

W.I.M. verzorgt uw toeristisch bezoek, individueel of in groep, in het grootste overstromingsgebied van VlaanderenDat komt doorgaans maar één keer per jaar onder water te staan, maar het voorkomt op deze manier onheil voor de hele omgeving. Bovendien wordt het jaar-in jaar-uit duidelijker hoe belangrijk het is om het zoete Wase regenwater lang genoeg ‘binnen’ te houden en in onze Vlaamse grond te laten dringen. Dat hier bevers en otters zitten, is het schoonste bewijs van natuurlijkheid. 

Hier is een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij aangelegd dat een paar keer per jaar (enkel wanneer het nodig is) onder water komt te staan om water op te vangen bij stormtij. Zo krijg je typische riviernatuur met slikken en schorren. Dat zijn belangrijke broedplaatsen en ecosystemen waar watervogels uit heel Europa op af komen. Hier loopt de Rupelmondse Kreek Wandelroute, de Barbierbeek Wandelroute, de Kruibeekse Kreek Wandelroute en de Go with the Flow Fietsroute (routes linken). Doe ons een plezier: doe ze allemaal!

Download de routes op Routen.be