Ervaringen
Brei-atelier in het SteM

Ontdek de rijke geschiedenis van het breien tijdens een bezoek aan het brei-atelier

Sint-Niklaas
Personen
1 - 100
Straat + huisnummer
Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 34 50
Date_time_range
Van 01-01-2020 tot 31-12-2020
Link

De tijd dat breien alleen voor oudjes was, is al lang voorbij. Vandaag de dag haalt jong en oud de breipriemen boven om de mooiste eigen creaties te maken. Tijdens een bezoek aan het SteM met het bijhorende brei-atelier ontdek je alles over één van de hotste hobby’s van het moment.

Stedelijk Museum van Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Waasland met de grootste markt van het land, valt er zoveel te beleven. Zo zijn er heel wat leuke musea om te bezoeken, waaronder het Mercatormuseum en het SteM, een voormalige textielfabriek in het stadscentrum die omgebouwd werd tot een cultuurhistorisch museum.

SteM Zwijgershoek neemt je mee in de rijke Sint-Niklase en Wase geschiedenis met een traject doorheen de tijd, van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Je vindt er drie uiteenlopende delen met honderden boeiende voorwerpen, beelden en geluiden.

  • In Mens en materie zie je hoe onze voorouders creatief omgingen met grondstoffen, zoals ijzererts en klei. Je spot er meer dan 600 archeologische voorwerpen in keramiek, metalen, glas, hout en leder, die het verleden mooi weerspiegelen.
  • Mens en lichaam focust op de manier waarop men vroeger omging met hygiëne, lichaams- en haarverzorging.

En ten slotte vertelt Mens en machine je meer over de transformatie van de plattelandseconomie naar de hedendaagse, geïndustrialiseerde samenleving. Hier vind je ook het brei-atelier, waar je alles te weten komt over breitechnieken, de mode van vroeger en de arbeidsomstandigheden van mensen die ooit in de sector gewerkt hebben.

Waasland_Breiatelier_Sint-Niklaas
Het breiatelier in het SteM van Sint-Niklaas

De boeiende geschiedenis van het breien

In het brei-atelier komt de geschiedenis van de breinijverheid in Sint-Niklaas en omstreken tot leven. Je wandelt doorheen de 19de eeuw tot het begin van de jaren 1990 en het hedendaagse tijdperk, met als leidraad het breigebeuren in en rondom de stad. Het Waasland was vroeger namelijk gekend als textielregio, met tal van kleine en grotere bedrijven die de ambacht tot in de puntjes beheersten.

Vroeger werkte men met naalden van hout, been of ijzer, maar sinds de uitvinding van nieuwe materialen en de komst van de breimachines zijn er veel meer mogelijkheden. Het begon bijvoorbeeld bij de productie van ondergoed en later fijner breiwerk, zoals nylonkousen. Uiteindelijk werd ook bovenkleding gebreid dankzij de evolutie die breimachines en -technieken doorgingen. Vandaag de dag worden machines gebruikt die volledig computergestuurd kunnen werken, en is men nog steeds bezig met verschillende technieken te verbeteren en heruitvinden.

Spoelen met wol in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)
Het breiatelier in het SteM van Sint-Niklaas
Spoelen in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)
Het breiatelier in het SteM van Sint-Niklaas

Uniek brei-atelier

Wat het brei-atelier zo uniek maakt, is dat er de breimachines van weleer worden tentoongesteld. De meeste machines werken nog en worden gebruikt door een breitechnieker die in het atelier demonstraties en rondleidingen geeft. Knap om te zien, en interessant voor studenten en ontwerpers, die er op zowel oude als moderne machines hun creaties waarmaken. Op die manier wordt de kennis van vroeger en nu overgedragen in de praktijk.

Maar omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, vind je naast de machines ook heel wat archiefmateriaal uit de sector. Foto’s en ander beeldmateriaal geven je een goed idee over de werkomstandigheden en hoe het er vroeger aan toe ging. Om dat alles beter te kaderen, kan je ten slotte getuigenissen beluisteren van mensen ‘uit den brei’. Ze vertellen persoonlijke verhalen over hoe het was om in de breisector te werken. Zo gaat dit bijzonder stukje erfgoed niet verloren.

Waasland_Stadhuis_Sint-Niklaas.png
Stadhuis Sint-Niklaas

En we gaan nog niet naar huis…

Heb je zin om er na je museumbezoek een vervolg aan te breien? Breng dan gerust nog een bezoek aan de bruisende stad Sint-Niklaas, ga winkelen in de Stationsstraat of trakteer jezelf op een heerlijke koffie of lunch in één van de vele adresjes in de buurt.

Praktische info

Een museumbezoek aan het SteM en het brei-atelier kan perfect individueel, maar je kan ook een gidsbeurt reserveren. Een bezoek met een gids is steeds na afspraak en beschikbaar voor maximum 25 personen. Neem contact op met het museum om te reserveren. Actuele info over de prijzen vind je op de website. Goed om alvast te weten is dat je op zondag tussen 11u en 13u altijd gratis toegang hebt tot de vaste collectie.

De museumsite ligt in het stadscentrum van Sint-Niklaas, op wandelafstand van de Grote Markt en het station, dat vlot bereikbaar is met trein en bus. Rechts van de ingang aan Zwijgershoek en Mercatormuseum is ook een ruime fietsenstalling. Kom je liever met de auto? Vlak voor het museum vind je parking Zwijgershoek, maar je kan ook onder de Grote Markt of aan het station parkeren.

Openingsuren: een vrij bezoek kan tijdens de openingsuren van SteM Sint-Niklaas:

  • op dinsdag tot en met vrijdag van 13u30 tot 17u
  • zaterdag van 13u tot 17u
  • en zondag van 11u tot 17u

Periode: geen rondleidingen mogelijk tijdens wintersluiting (half december tot half januari)
Duur rondleiding: 2 uur