Ervaringen
Brouwerij The Musketeers

Een voor allen, allen met een biertje!

Sint-Gillis-Waas
Straat + huisnummer
Reepstraat 208
9170 Sint-Gillis-Waas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 344 02 31
Link

Als wij eens een glaasje drinken, fantaseren we al snel over heroïsche verhalen vol zwaardgevechten en beeldschone jonkvrouwen. Als we al eens een glaasje te veel drinken, zien we bijna dubbel. 

Zoiets moeten de stichters van The Musketeers ook aan de hand hebben gehad. Alleen drinken zij niet alleen graag een glaasje – ze brouwen het ook doodgraag. En ze zien niet dubbel, maar hoogstens maal 1,33. Waarschijnlijk daárom werd The Musketeers niet opgericht door 3, maar door 4 kameraden met een passie voor bier en brouwen. 

Stormenderhand de wereld veroveren

In 1999 zag deze brouwerij het levenslicht. Meer dan 20 jaar later zijn de brouwketels nog altijd in handen van de toenmalige zaakvoerders. In die jaren zaten ze niet stil. Nee, ze veroverden de wereld met hun typische Troubadour-bieren. De wereld onder de voet lopen: daar fantaseren wij ook al eens graag over, als wij een glaasje drinken. Maar de eindbazen van The Musketeers, die déden het gewoon. En hoe!

De Troubadour Blond was het eerste natje dat z’n sporen naliet in de bierwereld. Dit blonde brouwsel van 8,5% kreeg enkele jaren later een bruin broertje, de Troubadour Obscura. Ze zijn allebei te vinden op de betere bierkaart op zowat elk continent. De nakomeling van de familie is dan weer de Troubadour Magma, een tripel IPA waarvan de smaak je mond zou doen openvallen – als hij niet vol bier zat, tenminste.

Waasland_Troubadour_The Musketeers_SintGillisWaas.jpg

Belgian Legends: legendarischer wordt het niet

De biertjes van The Musketeers schoten naar geweldige hoogtes aan het bierfirmament en rijfden enkele mooie prijzen binnen. Wanneer de Troubadours een internationaal bierconcours binnenstromen, doet de rest spontaan de boeken toe. 

Dat geldt trouwens ook voor de andere brouwsels van deze streekbrouwerij – het moet niet al Troubadour zijn wat de klok slaat. In 2014 werd de Antigoon geboren. Hij was nog geen drie maanden oud of hij haalde de zilveren plak op de Brussels Beer Challenge binnen. Een nieuwe bierserie was geboren: de Belgian Legends. Samen met Jack’s Precious IPA begon Antigoon aan een veroveringstocht langsheen cafés en restaurants over de hele wereld.

Brouwen in een steenbakkerij

Vandaag is de brouwerij niet meer wat-ie in z’n begindagen was. Terwijl de eerste liters aan de keukentafel werden gemaakt, is er intussen een state-of-the-art brouwerij uitgebouwd in een oude steenbakkerij in Sint-Gillis-Waas. Natuurlijk was kwaliteit daarbij de leidraad, maar het brouwproces werd ook maximaal ecologisch ingericht. En dat geldt voor het hele complex, van brouwzaal tot magazijn en kantoren. Een voor allen, allen voor het milieu – zoiets. 

Welgekomen!

Geloof je ons niet? Verdorie, toch! Ga dan zelf eens kijken! Dat kan namelijk perfect, door deel te nemen aan een van de boeiende brouwerijbezoeken die deze streekbrouwerij organiseert. 45 minuten lang duik je in het bier – of tenminste: in het brouwproces. Afsluiten doe je natuurlijk met enkele welgetapte schuimkragen. Je kan alle specialiteiten van het huis op je gemakje degusteren. Wel even een BOB voorzien, ok?

Je kan een rondleiding meemaken op zaterdag om 16 uur. Kom je met een groep groter dan 10 mensen? Neem dan even contact op, want in dat geval kan je op elk moment een tour boeken.

Waasland_The Musketeers_SintGillisWaas.jpg
Waasland_bierflesjes_The Musketeers_SintGillisWaas.jpg

Smelten op je tong

Heb je gewoon zin in een Troubadour of een van de Belgian Legends-biertjes? Schuif je benen dan onder tafel in het Brouwerijcafé, dat smaakvol ingericht werd voor een totale smaakbeleving. Zo laat je niet alleen de biertjes van het huis smelten op je tong, maar ook perfect gegaarde streekgerechtjes en zoete desserts. 

Met je volle buikje wandel je zo The Musketeer Shop binnen, al waar je een voorraadje lekkernijen inslaat waarvan je vrienden helemaal gaan lekkerbekken. En als je in een vrijgevige bui bent, vind je hier vast ook een leuk cadeautje voor vader, broer of schoonpapa. Exit through the gift shop!

Ga zelfs een kijken. En proeven.

Bezoek zelf The Musketeers in Sint-Gillis-Waas voor een sprankelend dagje uit in het Waasland. Je vindt die trouwens op je pad wanneer je een fietstochtje maakt in de buurt. De brouwerij is immers pal op het fietsnetwerk gelegen, vlak langs de Wase Golf.