Ervaringen
Brouwerij Verhofstede

Likeuren en gins recht uit de natuur

Nieuwkerken-Waas
Straat + huisnummer
Vlasbloemstraat 166
9100 Nieuwkerken-Waas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 775 74 84
Date_time_range
Van 01-01-2022 tot 31-12-2023
Link

Brouwerij Verhofstede in Nieuwkerken-Waas creëert sinds 1885 zuivere natuurproducten waarin je passie en ambacht proeft in elke slok. Het bedrijf brouwt al lang geen bier meer, maar distilleert wel likeuren, jenevers, kruidendranken en gins. Proeven kan, in het mooi gerestaureerde gebouw van architect Renaat Braem.

Rijke geschiedenis

Meer dan 135 jaar heeft Brouwerij Verhofstede al vaste grond in Nieuwkerken-Waas. Het begint allemaal in 1885, wanneer Stefanie De Jaegher de brouwerij koopt. Samen met haar man Julien Verhofstede brouwt ze bier van hoge gisting, met de toen bijzonder populaire Vader Abt en Edelweiss.

In de jaren zestig, op het moment dat veel brouwerijen ermee ophouden, begint de familie ook haar vermaarde hopjenever te stoken. Bier brouwt Verhofstede voor het laatst in 1967, maar de stokerij neemt een hoge vlucht.

Sint-Niklaas - Nieuwkerken - Verhofstede (6).jpg

Een ruim assortiment

Vandaag produceert Verhofstede likeuren, jenevers, kruidendranken, gins, negroni en vermout. Het bedrijf importeert ook uitstekende Franse wijn en een mooi assortiment Spaanse wijn en cava. De Edelweiss gin, een verre neef van het Edelweiss bier dat Verhofstede vroeger brouwde, behaalde een paar jaar geleden nog een zilveren medaille op een wereldconcours voor likeuren.
De Liqueur de Saint-Nicolas die al een kwarteeuw bij de brouwerij wordt gestookt, haalde goud. En in 2013 werd de hopjenever die de brouwerij sinds 1961 produceert, erkend tot streekproduct. De jenever wordt bereid volgens een oud familierecept op basis van wilde hop die de brouwerij op het eigen erf oogst.

Sint-Niklaas - Nieuwkerken - Verhofstede (3).jpg

Puur natuur

Het geheim van de brouwerij? Onversneden vakmanschap. Alle dranken worden op artisanale wijze bereid volgens de authentieke recepten, soms van decennia geleden. Alle ingrediënten komen van het eigen erf of van ondernemers die de passie voor het pure product delen. Het water komt uit de waterput van de brouwerij. Kwaliteit verzekerd!

 

Proeven in een monument

Natuurlijk kun je al die heerlijkheden kopen in de webshop van de brouwerij of in een van de vele verkooppunten in Vlaanderen en Nederland (er is zelfs een verkooppunt in Denemarken). Maar de volle glorie van de dranken beleef je in het stokerijgebouw zelf.
De stokerij uit de jaren 40 is van de hand van Renaat Braem, leerling van Le Corbusier en een van de meest iconische Belgische architecten ooit. Het is tot op vandaag het hart en de ziel van Brouwerij Verhofstede.

In 2021 is het gebouw volledig gerenoveerd. Het straalt nu nog meer dan ooit. De vernieuwde stokerij, gedrenkt in een rijke geschiedenis, is klaar voor de volgende 135 jaar!

Sint-Niklaas - Nieuwkerken - Verhofstede (5).jpg

Opendeurdagen en workshops

Zin om alles in levenden lijve te ervaren? In het gerestaureerde gebouw ervaar je Verhofstedes vakmanschap van op de eerste rij: je vangt er een glimp op van het productieproces, wordt er ondergedompeld in de dranken en kunt er genieten van proeverijen. 

Drie keer per jaar wordt je aanwezigheid extra gesmaakt tijdens de opendeurdagen. Dan kan je gratis alle dranken proeven en kennismaken met de productieprocessen, geschiedenis en verhalen achter de stokerij. Er zijn geregeld ook cocktailworkshops voor 6 tot 50 personen.

Heerlijk nagenieten met een prachtig uitzicht over de Waaslandse polders, een zelfgemaakte cocktail of mocktail in de hand: dat is pas genieten!

Waasland_Stadhuis_Sint-Niklaas.png

Wandelen en fietsen in hartje Waasland

De stokerij ligt in Nieuwkerken, in hartje Waasland. Een bruisend dorp omgeven door akkers, weilanden en velden waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. In sterrenrestaurant 't Korennaer kookt chef Edwin van Goethem de pannen van het dak. Sint-Niklaas, de stad met het grootste marktplein van België, ligt vlakbij. Heel wat gelegenheden dus om je bezoek aan brouwerij Verhofstede te combineren met een daguitstap!

Zin om te proeven van eerlijke likeuren in een historisch pand? Rep je naar brouwerij Verhofstede en dompel je onder in een stukje ambachtelijke geschiedenis!