Ervaringen
Chocolade-Atelier Vyverman

Ontdek alles over chocolade tijdens een heerlijk bezoek aan een bekroond chocolade-atelier

Sint-Niklaas
Personen
10 - 25
Straat + huisnummer
Begijnenstraat 41
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 473 99 99 96
Date_time_range
Van 01-09-2020 tot 30-06-2021
Link

Chocolate makes everything better. Zo’n smeuïg, smeltend stuk chocolade, of een praline met een romige vulling waar je je tanden inzet … Komt het water je al in de mond? Bij Chocolade-Atelier Vyverman komen al je chocoladedromen uit, want je kan er naartoe voor een heerlijke rondleiding.

Liefde voor chocolade

In de deugden van het leven, staat chocolade ongetwijfeld ergens hoog bovenaan. Niets gaat boven ambachtelijk gemaakte chocolade, en dat moet ook chocolatier Wim Vyverman gedacht hebben. Net buiten het centrum van de Wase hoofdstad Sint-Niklaas vind je zijn Chocolade-Atelier, waar alles met de grootste liefde en passie voor het vak gemaakt wordt.

Daarbij besteden hij en zijn team extra veel aandacht aan de ingrediënten: er wordt enkel met de smeuïgste roomboter, uiterst verse noten, room van topkwaliteit en chocolade van Callebaut gewerkt. Door voor Callebaut te kiezen, steunen ze de Cocoa Horizon Foundation, een stichting ter ondersteuning van lokale cacaoboeren. Op die manier gaan chocolade, duurzaamheid en respect hand in hand, iets waar ze veel belang aan hechten.

Waasland_chocolatierVyverman1_Sint-Niklaas.jpg
chocolatier Wim Vyverman

Voor ieder wat wils

Eén van de grootste troeven van het Chocolade-Atelier is ongetwijfeld de ruime keuze die ze aanbieden. Je vindt er zowel basispralines met klassieke smaken als zelfbedachte, verrassende en vernieuwende smaakcombinaties. Chocolade personaliseren is daarbij hun specialiteit en ze hebben professionele chocoladefonteinen ter beschikking die je kan afhuren voor een bijzondere gelegenheid.

Maar wat je echt geproefd moet hebben, is de befaamde Ballonpraline, het streekproduct van de stad Sint-Niklaas. Je vindt ‘m in verschillende smaken, zoals praliné krokant en Saint-Nicolas likeur, en bovenop staat een mooie ballon als verwijzing naar de ballonstad.

Awards en prijzen bij de vleet

Chocolatier Wim Vyverman is een vakman in hart en nieren die met de grootste zorg en kennis met chocolade omgaat. Het Chocolade-Atelier nam dan ook al een aantal keer deel aan wedstrijden waarmee ze befaamde prijzen in de wacht sleepten.

  • In 2017 scoorden ze hoog in de ‘Chocolade Hero’-wedstrijd van Gault&Millau en wonnen ze tijdens de Belgium Chocolate Awards een gouden medaille met de ‘Monkey bar’. Dat is een verfijnde energy snack met een praliné van gezouten pindanoten, crunchy popcorn en licht gezouten karamel, omhuld in een jasje van heerlijke melkchocolade. Mmm …
  • In 2018 kregen ze een zilveren medaille met hun RuBee-praline, een praline met roze Ruby-chocolade in combinatie met fruitige honingtoetsen.
  • Ook 2019 was een topjaar, waarin ze opnieuw deelnamen aan de Belgium Chocolate Awards en 2 gouden medailles wegkaapten met de ‘Mallow Stick’-praline. Die praline is gevuld met 3 vullingen: bovenaan een dun laagje karamel van passievrucht, in het midden een marshmallow met limoen en onderaan een licht gezouten pistache praliné. Eén van de prijzen was voor Best Praline Professionals, de hoofdprijs voor beste praline van het land, de andere kregen ze voor Most Fashionable Creation, het mooiste praline-ontwerp.

Bovendien staat het atelier sinds enkele jaren hoog aangeschreven in de culinaire gids Gault&Millau en mochten Wim en zijn team al drie keer als ambassadeur voor de Belgische chocolade demonstreren op prestigieuze wereldtentoonstellingen: 2010 in Shanghai, 2012 in Zuid-Korea en 2015 in Milaan. Als kers op de taart kregen ze van de Belgische overheid het label ‘Erkend Ambacht’ toegekend, en ook het HIB-label (Handmade In Belgium) kunnen ze met trots dragen.

Mal Ballonpraline
Mal voor chocolade
De ballonpralines van chocolatiers Vyverman en Wauters in een doosje naar een ontwerp van Karl Meersman in het Waasland
Ballonpralines

Een blik achter de schermen

Hun  passie voor chocolade delen Wim en zijn vrouw Tine graag met anderen. In groep en op afspraak kan je een kijkje nemen achter de schermen van het Chocolade-Atelier en ervaren hoe de chocoladeproducten op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Je krijgt deskundige uitleg over de wereld van de chocolade en ontdekt hoe pralines en holfiguren gemaakt worden tijdens een leuke demonstratie. Uiteraard horen daarbij ook proevertjes en lekkere koffie. Naar huis gaan doe je niet zomaar, want je krijgt een mooie, blikken doos met ballonpralines mee om thuis nog even na te genieten.

Oh ja, breng zeker ook een bezoek aan het gezellige winkeltje voorin, waar je naar hartenlust die heerlijke, verse, onweerstaanbare chocoladegeur kan opsnuiven. Leuk om de ervaring compleet te maken, wat extra chocolaatjes mee naar huis te nemen of iemand te verrassen met een zoet cadeau.

Praktische info

Een atelierbezoek kan op afspraak van dinsdag tot en met zaterdag. Een bezoek duurt zo’n anderhalf uur en kan vanaf 10 tot maximum 25 personen. Prijzen vind je op de website.

Reserveren kan via het contactformulier op de website, e-mail of telefoon … of spring gewoon even binnen. De parking naast de winkel is makkelijk bereikbaar via de Begijnenstraat of langs de achterzijde via de Rode Kruisstraat.

Openingsuren winkel:

  • Van september tot en met juni open van dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 12u en van 13u tot 18u.
  • Zaterdag doorlopend open van 9u30 tot 18u.
  • Maandag en zondag gesloten.