Musea & kunst
De Abdij van Roosenberg

Een Gesamtkunstwerk midden in een bos op de Wase cuesta

Waasmunster
Straat + huisnummer
Oudeheerweg-Heide 3
9250 Waasmunster
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 772 33 92
Link

Abdijen in het Waasland zijn nooit zomaar abdijen. We hebben het hier niet voor statische bouwsels die hun godgeklaagde leven lang op dezelfde plek blijven staan. Nee, bij ons verhuizen de abdijen een keer of drie in hun levensloop. Kwestie van de inplanting in de streek écht serieus te nemen. 

 

De wonderlijke verrijzenis van de abdij

Neem nu de Abdij van Roosenberg in Waasmunster. Gesticht in 1237 aan de boorden van de Durme. Vervolgens afgebrand, verwoest door de Gentenaars én de Calvinisten – om dan verbeurd verklaard te worden tijdens de Franse revolutie. Daarna gebruikt als kazerne om finaal ontmanteld te worden in 1797. Wat een abdij in het Waasland lijden kan.

Waasland_abdij van roosenberg_Waasmunster.jpg

De wonderlijke verrijzenis van de abdij (deel 2)

Maar hop, in 1831 stond er plots een nieuw exemplaar, dit keer in de Kerkstraat. Met dank aan een abdis die enkele woningen liet afbreken om de tweede abdij te bouwen. Die bleef in gebruik tot 1975, toen het centrum van Waasmunster werd achtergelaten voor nóg rustigere oorden. In dit geval: het bos langs de Oudeheerweg-Heide, bovenop een uithoek van de Cuesta van het Waasland. Daar staat het nu gelukkig nog steeds – althans, de laatste keer dat wij het gecheckt hebben. Al hebben de zusters de abdij na 41 jaar verlaten.

Meesterlijke architectuur

Derde keer, goede keer? Als het aan ons ligt wel, want de architectuur van dit gebouw is werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Ontworpen door Hans Van der Laan, vormt het een Gesamtkunstwerk. In mensentaal: een ideaal samenspel van alle kunsten. Van der Laan was een Benedictijnse monnik en ontwierp de gebouwen, de meubels, de gebedskledij en alle materialen die in en rond de abdij werden gebruikt.

De abdij van Roosenberg midden in de bossen en heide van Waasmunster (Waasland)
De binnenplaats van de abdij van Roosenberg in Waasmunster (Waasland)

Bezoeken, dat kan zeker

Pal middenin de bossen doemt er plots zo’n holistisch vormgegeven parel op. Alleen al daarom zou je het een keertje moeten bezoeken. Als je genoeg gestaard hebt naar de architecturale vormgeving, is het tijd om de binnenkant te ontdekken. Tijdens een rondleiding ervaar je zelf de hemelse rust en stilte in de prachtige ruimtes. Toegegeven, dit is een plek om tot jezelf te komen. Let wel: rondleidingen kunnen enkel na afspraak. 

Bezoek de Abdij van Roosenberg

Meer informatie over de abdij kan je vinden op de website van de Abdij van Roosenberg.