Natuur
De Fondatie van Boudelo

Een lappendeken van voormalige abdijgronden

Sinaai
Straat + huisnummer
Liniedreef
9112 Sinaai
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 772 35 38
Link

De Fondatie van Boudelo: zo’n benaming verzinnen ze natuurlijk alleen in ’t Waasland. Niemand die er wijzer van wordt. Dus zullen we het even voor je uitleggen. De Fondatie van Boudelo - ook wel: de Stichting van Boudelo – is een lappendeken van voormalige abdijgronden ten noorden van Sinaai. Het werd een dikke 800 jaar geleden gesticht.

Hier liggen plakjes vochtig grasland en streepjes hakhoutbossen organisch aan elkaar geweven op je te wachten. Loofbossen, populieren en knotwilgen staan als palen in het landschap. En worden door niets, maar dan ook werkelijk niéts verstoord.

Want los van de vele dieren die je hier kan vinden, zijn het rust en stilte die hier de dienst uitmaken. Als je op zoek bent naar Kalmte met grote K, dan is de Fondatie van Boudelo een godsgeschenk.

De Koedreef in de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai (Waasland)
De Stekense vaart in de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai (Waasland)

Alles van waarde is natuurlijk hier te vinden

Wist je dat de Fondatie van Boudelo een van de rijkste, meest waardevolle natuurgebieden van het Waasland is? Als je dat niet gelooft, stellen we voor dat je de 8 meter hoge uitkijktoren in het gebied opklimt en je ogen de kost geeft.

Je zal snel merken dat deze combinatie van sloten, polen, veldweggetjes, bossen en hooilanden de natuur een stevige boost geeft. Wandel richting Liniedreef en stap trap voor trap naar boven.

De Fondatie is gelegen in één van de laatste stiltegebieden van Oost-Vlaanderen, onbesmet door mens en machinerie. Reetjes huppelen hier door de velden terwijl watervogels vijvertjes doorklieven en amfibieën van oever naar poel wippen. Jezus, een mens wordt er gewoon poëtisch van!

Waasland_fondatie van boudelo_sint-niklaas 3.jpg
Waasland fondatie van Boudelo.jpg

Wandelen door de Fondatie

Een wandeling door het gebied brengt je langs de mooiste plekjes in de Fondatie. Je zal al snel zien dat er hier maximaal wordt ingezet op natuurbeheer, om zo een vrijhaven te creëren voor waardevolle fauna én flora. De waterpartijtjes die je op je pad tegenkomt, krioelen van het leven: libelletjes, kikkers, waterplanten… Je houdt het niet voor mogelijk.

Als je de blik naar boven richt, maak je kans om zeldzame vogeltoppertjes te bewonderen zoals de buizerd, de houtsnip of de zwarte specht. Ook de wespendief broedt in dit gebied én de boommarter gebruikt de Fondatie als voortplantingsgebied. Een unieke plek in alle opzichten…

Een kijkje in de kijktoren in de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai (Waasland)
De kijktoren in de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai (Waasland)

Droomplekjes om zelf een fondatie te leggen

Wandelen, genieten, uitwaaien en slenteren: man, wat wordt een mens daar dorstig en hongerig van. Daarom schotelen we je twee zaken voor waar de innerlijke natuurliefhebber zelf een stevige fondatie kan leggen – kwestie van weer even door te kunnen.

In De Oude Route zit je goed voor een deugddoend drankje op het terras en een gezellige babbel met het aanwezige cliënteel – voornamelijk andere wandelaars en fietsers, want deze zaak is in trek bij de streekontdekkers. 

De wandelroute door de Fondatie start en eindigt vlakbij Brasserie Het Zomerhuis. Daar vind je naast dansende fonteinen, een speeltuin, een groot terras en heel vriendelijke bediening, ook alle toeristische informatie. Iets eten of drinken? Niet twijfelen!

Kom zelf de Fondatie van Boudelo en de lokale lekkernijen ervaren. 

waasland_sintniklaas_fondatie van boudelo.jpg

Download de Fondatie van Boudelo wandelroute

Zin om dit prachtig stuk natuur van dichterbij te zien? Trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling dwars door de Fondatie van Boudelo. Download deze route op onze fiets- en wandelwebsite routen.be.