Musea & kunst
De Kieldrechtsluis

De grootste sluis ter wereld. Ja, ter wereld!

Beveren
Straat + huisnummer
Kaai 1616
9130 Beveren
Link

Soms zijn er simpelweg geen grenzen aan de menselijke groei. Altijd maar hoger, sterker, beter, sneller. Zélfs in het Waasland, waar middenin het havenlandschap de grootste sluis ter wereld werd geplant.* Vernoemd naar het kleine dorp op wiens grondgebied dit fenomenale bouwwerk ligt. De Kieldrechtsluis.

Deze sluis is een krachttoer op alle gebied. Onmetelijk groot, waanzinnige stevig en cruciaal voor de toekomst van de Antwerpse haven. ’t Is niet dat wij in het Waasland per se de grootste willen hebben. Maar bon, we hebben ze wel.

Kieldrechtsluis.jpg

De kieldrechtsluis: daar valt je mond van open

De sluis is een halve kilometer lang. 68 meter breed. Bijna 30 meter diep. Als je ervoor staat, weet je hoe een mier zich voelt als die een schoenzool naar beneden ziet komen. Nietig en klein. Dit kleine constructietje kostte maar liefst 280 miljoen euro om te bouwen. De hoeveelheden beton die hierin verwerkt werden: we willen het niet weten.

Als je ze ziet, dan weet je waarom dit bouwwerk niet alleen een steunpilaar is voor de haven – maar ook een trekpleister voor toeristen. Het gebeurt niet vaak dat je de ronkende motoren van de wereldeconomie voor je ogen ziet draaien op volle kracht. En dat kan hier wel degelijk.

Typisch: ook hier is er meer dan een hoek af

Het Waasland zou het Waasland niet zijn als er ook bij dit wereldbefaamde project geen hoek af was. Nee, niet letterlijk – safety first, weet je wel. Maar wel figuurlijk, want in de sluis zelf werden gigantische street art murals aangebracht, die afhankelijk van de sluisstand onder of boven het wateroppervlak verschijnen.

Het creatieve brein achter die reusachtige muurtekeningen? Lokale graffiti-artist CAZ. Geboren en getogen in het Antwerpse. Wereldberoemd geworden met zijn straatkunst. En nu de kunstenaar die dit eigenzinnige project tot een goed einde bracht.

waasland_kieldrechtsluis_beveren.jpg

Graffiti in een sluis? Zo werkt dat

Vrachtwagens vol graffiti. Een goed doordacht technisch plan. Een tekening die je werkelijk omverblaast. CAZ had voor dit project aan alles gedacht. Eerste stap: een fixatielaag aanbrengen. De muren worden elke dag overspoeld met water. En dus moet de verf tegen een stootje kunnen. Daarna volgde nog een coating en kon er pas met de echte tekening begonnen worden. Uiteindelijk volgende nog twee dikke lagen vernis.

De hele klus werd geklaard op 9 weken. Bij temperaturen tussen -7 en +8 graden. Het resultaat mag meer dan gezien worden. De kleurrijke mural van maar liefst 300 op 9 meter springt meteen in het oog. Het Atlantisch thema toont een zeemeermin, een octopus, een reuzenhaai. Die laatste verwijst naar het walvisskelet dat in de buurt van de sluis werd opgegraven tijdens de bouwwerken. Een sterk staaltje artistiek vakmanschap, als je het ons vraagt.

Kieldrechtsluis bezoeken

Je kan de Kieldrechtsluis zelf bezoeken als je dat wilt. Er zijn verschillende fietstochten die langs het bouwwerk lopen. Maar je kan er ook gewoon rechtstreeks naartoe. Met de auto, brommer, fiets of zelfs te voet.

Mogen wij er wel op wijzen dat de sluis een werkende machine is. Daar passeren ook havengebonden voertuigen, zoals multi-trailers en treinen, over daartoe specifiek aangelegde routes. Begeef u enkel op de aangegeven fietspaden en ga zeker niet op of naast de treinsporen rijden!

Trek zeker een selfie met het indrukwekkende kunstwerk van CAZ. En sluis ‘m door naar onze Facebookpagina!

* Nog even dit: in volume is de Kieldrechtsluis de grootste enkelvoudige zeesluis ter wereld. Een aandachtige ingenieur wist ons dat te vertellen. In 3D-dimensie en volume is en blijft de Kieldrechtsluis de enige echte grootste ter wereld. Wat concurrerende landen hier ook over mogen beweren ?