De dijk als bescherming tegen oorlogsoverstromingen
- Straat + huisnummer
-
Fort Bedmarstraat
9170 Sint-Gillis-Waas
In de Fort Bedmarstraat in Sint-Gillis-Waas sta je aan het begin van een eigenaardige historie. Hier is immers het startpunt van de Koningsdijk, die in de 17de eeuw het levenslicht zag. 4 eeuwen later is hij uitgegroeid tot een oase van mals groen gras, afgezoomd met majestueuze bomenrijen die als wachters staan uitgestald.
Zo. Verdraaid. Mooi.
Je ontdekt de Koningsdijk via het fietspad dat Fort Bedmar verbindt met Kieldrecht. Je roetsjt op twee wielen, balancerend op de Belgisch-Nederlandse grens, door een van de mooiste gebieden van de streek.
Hier is rust de absolute eindbaas van het spel. Geniet van de kalme vergezichten met de rivierwinden in je gezicht. En hou je ogen open om de vlaggenmast te spotten die de ligging van het vroegere Fort Spinola aangeeft.
De geboorte van de Koningsdijk
De Koningsdijk ontstond niet als dam tegen woelig water of natuurlijke overstromingen – doorgaans toch de bestaansreden van dijken zoals deze. Nee, de oorsprong van deze dijk ligt elders. Meer bepaald in de befaamde Tachtigjarige Oorlog, waarin de Spanjaarden en de Nederlanders elkaar naar het leven stonden.
Toen die oorlog ten einde was, trokken de partijen een grens. Die liep dwars doorheen de Kieldrechtpolder. Maar aangezien strijdende naties elkaar niet als bij toverslag opnieuw vertrouwen na een wapenstilstand, moest er een veiligheid ingebouwd worden. De Koningsdijk was dan ook zo’n garantie en moest de zekerheid bieden dat de Nederlanders de boel niet onder water zouden zetten als het weer tot onlusten kwam. De knoppen en hendels van de Zeeuws-Vlaamse sluizen waren immers in hún bezit. En dat vertrouwden die Spanjaarden niet.
Genoeg met die geschiedenis!
Zo, de geschiedenisles is afgelopen – tijd voor wat Lichamelijke Opvoeding. Spring je fiets op en peddel over het fietspad dat de provincie Oost-Vlaanderen hier aanlegde. Dit fietspad brengt je niet alleen over de Koningsdijk, maar is ingebed in het project Staats-Spaanse Linies. Dat project legt dan weer verbinding tussen de verschillende forten die uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog stammen.
Dank de Heer – of je lokale gedeputeerde bij de provincie – voor dit project, zouden wij zeggen. Want het heeft ons een van de mooiste fietspaden gegeven die je ooit hebt gezien. Geflankeerd door statige bomen, afgezoomd met pittoreske paaltjes en met aan beide zijden uitgestrekte veldlandschappen waar je maar naar blijft turen.
Voorbij de Koningsdijk
Heb je de Koningsdijk ten einde gefietst? Fiets dan toch maar rustig door. Want op de Staats-Spaanse Linies is er nog genoeg te bezichtigen en te bewonderen. Als je de hele route afwerkt, kom je pareltjes tegen zoals Fort Liefkenshoek en de Wallen van Damme. Elk stukje erfgoed barst van de verhalen over heldhaftige strijd en is ontstaan in een breekbaar evenwicht met het stromende water van de rivieren in de buurt.
Maar naast geschiedenis eist ook de natuur hier haar plek op. De polders tonen zich van hun mooiste kant – ook al kan die venijnige wind je af en toe flink doen vloeken, als je weer eens stevig op de trappers moet. Je ontmoet duizenden tinten groen, malse grasvelden, waaiende bomen en een massa uitbundig fluitende vogels. Kortom, dit is de perfecte plek om uit te waaien en je gedachten te verzetten.
Bezoek de Koningsdijk
Kom zelf de rust, het uitzicht én de geschiedenis van de Koningsdijk beleven. Welkom in Sint-Gillis-Waas!