Natuur
De Koningsdijk

De dijk als bescherming tegen oorlogsoverstromingen

Sint-Gillis-Waas
Straat + huisnummer
Fort Bedmarstraat
9170 Sint-Gillis-Waas

Vandaag doet niks nog uitschijnen dat de Koningsdijk ontstond midden in woelige oorlogstijden tijdens de 17de eeuw. Vier eeuwen later is de dijk namelijk uitgegroeid tot een oase van rust, omgeven door mals groen gras en afgezoomd met majestueuze bomenrijen die als wachters staan uitgestald. 

Zo. Verdraaid. Mooi.

Je ontdekt de Koningsdijk via het 4 kilometer lange fietspad dat Fort Bedmar in het westen verbindt met Kieldrecht in het oosten. Je roetsjt op twee wielen, balancerend op de Belgisch-Nederlandse grens, door een van de mooiste gebieden van de streek. 

Hier is rust de absolute eindbaas van het spel. Geniet van de kalme vergezichten met de rivierwinden in je gezicht. En hou je ogen open om de vlaggenmast te spotten die de ligging van het vroegere Fort Spinola aangeeft. 

De geboorte van de Koningsdijk

De Koningsdijk ontstond niet als dam tegen woelig water of natuurlijke overstromingen – doorgaans toch de bestaansreden van dijken zoals deze. Nee, de oorsprong van deze dijk in de befaamde Tachtigjarige Oorlog, waarin de Spanjaarden en de Nederlanders elkaar naar het leven stonden. 

Toen die oorlog ten einde was, trokken de partijen een grens. Die liep dwars doorheen de Kieldrechtpolder. Maar aangezien strijdende naties elkaar niet als bij toverslag opnieuw vertrouwen na een wapenstilstand, moest er een veiligheid ingebouwd worden. De Koningsdijk was dan ook zo’n garantie en moest de zekerheid bieden dat de Nederlanders de boel niet onder water zouden zetten als het weer tot onlusten kwam. De knoppen en hendels van de Zeeuws-Vlaamse sluizen waren immers in hún bezit. En dat vertrouwden die Spanjaarden niet.

Waasland_Koningsdijk_SGW_JohanMartens (2).jpg

Genoeg met die geschiedenis!

Zo, de geschiedenisles is afgelopen – tijd voor wat lichamelijke opvoeding. Spring je fiets op en peddel over het fietspad dat de provincie Oost-Vlaanderen hier aanlegde. Dank de Heer – of je lokale gedeputeerde bij de provincie – voor dit project, zouden wij zeggen. Want het heeft ons een van de mooiste fietspaden gegeven die je ooit hebt gezien. Geflankeerd door statige bomen, afgezoomd met pittoreske paaltjes en met aan beide zijden uitgestrekte veldlandschappen waar je maar naar blijft turen.

Voorbij de Koningsdijk

Heb je de Koningsdijk ten einde gefietst? Fiets dan toch maar rustig door. In de buurt kom je pareltjes tegen zoals Fort Liefkenshoek. Elk stukje erfgoed barst van de verhalen over heldhaftige strijd en is ontstaan in een breekbaar evenwicht met het stromende water van de rivieren in de buurt.

Bezoek de Koningsdijk

Kom zelf de rust, het uitzicht én de geschiedenis van de Koningsdijk beleven. Welkom in Sint-Gillis-Waas!