Natuur
De Kreken van Saleghem

Een verhaal van gaten en geulen

Meerdonk
Straat + huisnummer
Groenendijkstraat
9170 Meerdonk
E-mail
Link

Het zou de titel van een mysterieus drama op Netflix kunnen zijn, maar dat is het niet. De kreken van Saleghem zijn niet flitsend, bovennatuurlijk en er is geen aftiteling op het einde van de rit. Wat je wél mag verwachten: adembenemende natuur, gedomineerd door ondiepe plassen en moerassen, omgeven door vruchtbaar groen en heftig wapperende vogeltjes. 

Zoals we al zeiden: niks flitsend. Maar wél waanzinnig mooi. Ga met ons mee kopje onder in de natuur – niet letterlijk, als het even kan. En kom weer naar boven als herboren. Het Saleghem krekengebied is meer dan de moeite waard om te bezoeken, net als het bijhorende Natuurhuis Panneweel.

Kreek me with you!

De kreken van Saleghem zijn een erkend natuurgebied én een natuurmonument. Om maar te zeggen dat de kenners en natuurrecensenten laaiend enthousiast zijn over het schouwspel dat zich hier voor je ogen ontvouwt. 

Het gebied sméékt dan ook om ontdekt te worden door iedereen met een hart voor rust, natuur en quasi stilstaand water. Door jou, dus. En misschien ook door je geliefde, want deze omgeving weekt toch wel wat warme gevoelens los, moeten we bekennen.

waasland_kreek_kieldrecht.jpg

Niet voor één gat te vangen

Het krekengebied van Saleghem is samen méér dan de optelsom van z’n delen. Het natuurgebied bestaat immers uit de Grote Saleghemgeul aan de ene kant, en het Sint-Jakobsgat en de Kieldrechtste Watergang aan de andere kant. Dat triumviraat van waterkreken komt dan weer uit in de Grote Geule in Kieldrecht. 

Elk apart zijn ze mooi, ja. Maar samen zijn ze magisch. De aaneenschakeling van zacht hellende oevers, grasland en hooi, zeldzame vogeltjes en fleurige bloemen, ruisend riet en melancholische wilgen: een mens wordt daar stil van. Het boezemt ontzag in voor de magie van de natuur. En iedereen kan daarvan genieten – zélfs rolstoelgebruikers, want er is een speciale rolstoelwandeling omheen de kreekplassen.

waasland_panneweel_sint-gillis-waas.jpg

Een stop in het Panneweel

Als je echt het onderste uit de kan wilt halen tijdens je bezoek aan de Saleghemse kreken, hou je vooraf best even halt aan Natuurhuis Panneweel. Dit centrum is vernoemd naar een moeras dat tegen de Grote Geule aanschurkt. En biedt je alles aan wat je van een natuurcentrum verwacht.

Eerst en vooral: het is hier prachtig. Het domein rondom de hoeve wordt piekfijn onderhouden en de bomen staan je op te wachten met lange takken en fleurige bloesems. Het bezoekerscentrum – uitgebaat door Natuurpunt – maakt je wegwijs in de wondere wereld van beestentorens, houtstapels en bijennesten. Hier kan je deelnemen aan toffe, gezinsvriendelijke activiteiten waar je met plezier even bij blijft hangen. 

De ervaring van pure natuurkenners

Ook: de mensen in het Panneweel zijn pure natuurkenners die de streek op hun duimpje kennen. Zij beantwoorden dan ook graag al je vragen over fauna en flora in de buurt. 

Wandelen door het Saleghem krekengebied?

Download gratis de Saleghem wandelroute