Erfgoed
De Prosperhoeve met maalderij

Beschermd monument groeit als onthaalpoort voor het Grenspark Groot Saeftinghe

Beveren
Straat + huisnummer
Belgische Dreef 8
9130 Beveren
E-mail
Telefoonnummer
+32479669871
Link

Als je meer wil leren over de geschiedenis van het grensdorp Prosperpolder in Beveren, moet je eens een ommetje maken langs de Prosperhoeve. Op oneven zomerweekenden kan je er de herstelde maalderij in originele staat gaan bekijken.

Het dorp Prosperpolder is een magische plek, tussen het weidse land van Saeftinghe, het voorgeborchte van de Antwerpse haven en de Wase gezellige drukte, waar je moét gefietst of gewandeld hebben.

Herenhoeve met maalderij

De Prosperhoeve bestaat eigenlijk uit drie graanschuren, enkele stallen, een koetshuis, later ook een windmolen en een melkerij. Aan het einde van de 19de eeuw viel het domein uiteen en kwamen de eigendommen in handen van verschillende pachters. De herenhoeve met maalderij is nu beschermd als monument. De hele site is in volle restauratie om langzaam maar zeker een fiere onthaalpoort voor het hele gebied Groot-Saeftinghe te worden.

De maalderij, zelfs even een kerk

In het oorspronkelijke koetshuis van de Prosperhoeve werd in 1892 een stoommachine geplaatst die instond voor de verwerking van veevoeder. Vanaf 1904 tot 1911 functioneerde het bedrijfsgebouw even als kerk tot aan de inwijding van de nieuwe Sint-Engelbertuskerk. 

Waasland_prosperhoeve.jpg
Prosperpolder_Havenland.jpg

Hoe bezoeken?

Het bezoekerscentrum in de Prosperhoeve is tijdens de zomer geopend op zaterdag en zondag, om de twee weken tussen 11u en 16u30. Check zeker hun Facebook pagina voor de meest recente info rond openingsuren. De inkomprijs is €2,5. Je kan de maalderij ook altijd met een groep of familie bezoeken. Voor een afspraak contacteer je peter@deckers-smet.be.

Naast het bezoekerscentrum kan je ook gewoon iets drinken in de grote zaal.

Wandeltip

Routen stippelde de Ouden Doel wandelroute uit van 11,5 km in het gebied. Als je de sfeer van één van Europa's grootste getijdengebieden wil opsnuiven, waar slikken en schorren het landschap vorm geven, met de kerk van Prosperdorp, de Prosperhoeve, de radartoren Ouden Doel als baken en een landschap met zoveel verschillende aspecten, dan ben je hier aan het juiste adres!

Download de wandelroute hier