Erfgoed
De Prosperhoeve met Maalderij

Beschermd monument groeit als onthaalpoort voor het gebied

Beveren
Straat + huisnummer
Belgische Dreef 8
9130 Beveren
E-mail
Telefoonnummer
+32479669871
Link

Als je slimmer wilt worden over de geschiedenis van grensdorp Prosperpolder in Beveren dan moet je eens een ommetje maken langs de Prosperhoeve. Op oneven zomerweekenden kan je er de herstelde Maalderij in originele staat gaan bekijken.

En Prosperpolder is anders ook zo'n plek op de wereld tussen het weidse land van Saeftinghe, het voorgeborchte van de Antwerpse haven en de Wase gezellige drukte, waar je moet gefietst hebben of minstens eens wat gewandeld en rondgekuierd hebben.

Herenhoeve met maalderij

De Prosperhoeve is één van de vier hofsteden die Prosper Lodewijk liet bouwen: een woonhuis waar ook de hertog en zijn familie konden verblijven, drie graanschuren, enkele stallen, een koetshuis, later ook een windmolen en een melkerij. Aan het einde van de 19de eeuw viel het domein uiteen en kwamen de eigendommen in handen van verschillende pachters. De herenhoeve met maalderij is nu beschermd als monument.  De hele site is in volle restauratie om langzaam maar zeker een fiere onthaalpoort voor het hele gebied Groot-Saeftinghe te worden.

De maalderij, zelfs even een kerk

In het oorspronkelijke koetshuis van de Prosperhoeve werd in 1892 een stoommachine geplaatst die instond voor de verwerking van veevoeder. Vanaf 1904 tot 1911 functioneerde het bedrijfsgebouw even als kerk tot aan de inwijding van de nieuwe Sint-Engelbertuskerk. Onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog, in 1919, verkocht Poppe het huis en het bedrijfsgebouw aan Joseph Rosseel, een molenaar uit Meerdonk.

Waasland_prosperhoeve.jpg
Prosperpolder_Havenland.jpg

Hoe bezoeken?

Het bezoekerscentrum zal geopend zijn op zaterdag en zondag om de twee weken tussen 11u en 16u30 en de inkomprijs is €2,5. Mensen met een Uit-pas kunnen punten sparen en mensen met een kansenpas krijgen korting. Naast het bezoekerscentrum kan je ook gewoon iets komen drinken in de grote zaal. Tevens is het mogelijk gedurende het jaar met een groep of familie de maalderij op afspraak te bezoeken. Hiervoor contacteer je best Peter Deckers via mail peter@deckers-smet.be.

Wandeltip

Routen stippelde een wandelroute uit van 11,5 km in het gebied. Als je de sfeer van één van Europa's grootste getijdengebieden wilt opsnuiven waar slikken en schorren het landschap vorm geven, met de kerk van Prosperdorp, de Prosperhoeve, de radartoren van Ouden Doel als baken en een landschap met zoveel verschillende aspecten, dan ben je hier aan het juiste adres!

Download de wandelroute hier