Natuur
Het Heidebos

Heide + Bos = het Heidebos

Moerbeke
Straat + huisnummer
Keizershoek
9180 Moerbeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 345 83 33
Link

Hoe kan je het Heidebos in Moerbeke-Waas het best omschrijven… Misschien als de perfecte liefdesbaby van een hitsige heide en een bronstig bos? Of als de kruising tussen postkaartperfecte heidelandschappen en feeërieke woud-polaroids? Als een Instagramfilter op steroïden, misschien? 

Wat er ook van zij, het Heidebos is van een wonderlijke schoonheid. En uniek bovendien, want de combinatie van bos en heide is behoorlijk zeldzaam in deze contreien.

Oneindige poëzie, op 100 hectare gebundeld

Stap het Heidebos door, open je ogen en je waant je in een toeristische brochure. Af en toe lijkt het hier wel een uitgevlakte versie van Toscaanse vergezichten – maar dan helemaal anders. 

Je begrijpt vast wat we bedoelen wanneer je in de verte tuurt en de zon het nevelige lucht roze en oranje kleurt. Terwijl de graslandschappen aan elkaar geweven liggen te slapen in het landschap. En bomen als schaduwvlekken de horizon onderbreken. 

Iets te veel van het goede? Tja, een mens wordt al eens poëtisch van een omgeving zoals deze.

WL_Heidebos_03.jpg

Een landschap vol ooh’s en aah’s

Je kan het Heidebos op tal van manieren ontdekken – er zijn handig uitgestippelde wandelingen voorhanden van 4 tot 10 kilometer. Even rustig rond sjokken tussen statige dreven of urenlang dwalen langs polders en kreken: hei, ho, let’s go. Maar wel zonder loslopende hond, want die zijn in dit kwetsbare gebied alleen aangelijnd toegelaten.

Het landschap hier is simpelweg adembenemend. Het staat vol zeldzame planten, barst van de vlinders en krioelt van het minuscule leven – yep, zelfs hagedissen schieten hier over de heide. Je kan ook zeldzame vogels spotten als dat je ding is: nachtzwaluwen, zwarte spechten en zelfs de occasionele wespendief. 

Is het een vogel, is het een vliegtuig?

Nee, het is waarschijnlijk een rund. Want behalve klein leven, lopen ook grotere exemplaren hier rond. Indrukwekkende zoogdieren met lange haren en een vriendelijke aanblik – nee, géén festivalgangers op weg naar huis, maar Galloway-runderen die hier vrij rond grazen. Door het inzetten van dit type runderen, blijft de heidegrond gevrijwaard van opschietende bosvorming.

Neem afscheid van de koeien en stap verder via het wandelpad. Elke bocht levert weer nieuwe natuurpracht op. Je kan hier écht herbronnen. Het is hier nooit over de koppen lopen. Altijd heb je genoeg ruimte om op jezelf te genieten van de omgeving. 

Ontdek de Heidebos wandelroute

Een fort van een bos

In de tachtigjarige oorlog, inmiddels al een flinke poos geleden, lag het Heidebos pal op de frontlijn. Het fort Francipani, primitief opgetrokken door de Spanjaarden, is nog altijd zichtbaar. 
In de Tweede Wereldoorlog was het weer van dattum: toen bouwde men er een vliegveld. De betonbanen zijn nog altijd een zichtbaar litteken in de natuur… Maar goed, ook dat draagt natuurlijk weer bij aan de gevarieerde aantrekkingskracht van dit majestueuze domein. 

Obers langs de heide

Heidebossen: dórst dat een mens daarvan krijgt! Gelukkig is de streek hier goed voorzien van voortreffelijke horecazaken, met nog voortreffelijkere drankkaarten. Neem nu Café De Leede in Wachtebeke, bijvoorbeeld. Heerlijk gelegen langs het water, vriendelijke bediening, een gezellig terrasje én een menukaart vol heerlijke streekbiertjes en ander lekkers. Daar maak je een omweggetje voor.
Zit je bovenop die dorst ook nog eens met een hongertje? Dan raden we zeker ’t Lekkerbekje aan. Een zaak waarvan de naam de lading dekt. Want van met-slagroom-bedekte-ijskoffie tot oeps-ik-heb-ze-al-allemaal-opgegeten-lekkere pralines en nee-afblijven-dat-is-mijn-desserts: hier smul je van start tot finish. 

WL_Heidebos_08.jpg
Waasland_Heidebos_Wachtebeke2.jpg

Zo goed als vers geplukt, zo goed klaargemaakt

In Brasserie ’t Polderhuis toveren ze met streekgerechten en kraakverse producten. Van een lekker soepje tot een uitgebreid menu: het keukenteam haalt voor elk bordje het beste uit z’n talenten. En met resultaat. 
In restaurant De Moervaarthoeve in Wachtebeke dineer je dan weer in een Vlaams, charmant kader. Je proeft uitstekende gerechtjes – voor, hoofd én na. En dat allemaal in het weelderige groene décor van de regio Heidebos. Zalig!

Blijf anders ook logeren!

Als je na al dat wandelen en al dat lekkers met zware voeten – én een volle maag – zit, kan je je hoofd te rusten leggen in De Minnetuin. Deze rustig gelegen B&B heeft 4 gezellige kamers in de aanbieding. Op het zonneterras geniet je van een hapje en een drankje. En dankzij de handige arrangementen haal je alles uit je weekendje. Reserveren maar, voor het te laat is.
Het Heidebos heeft heel wat in huis, dat heb je gemerkt. Breng er zelf een bezoekje aan en blijf even hangen in de streek. Je zal het je niet beklagen. Hier vind je alle info over wandelroutes en fietstochten in de buurt.