Natuur
Het Kloosterbos

Gewoon: een degelijk, stevig bos.

Wachtebeke
Straat + huisnummer
Gebroeders Naudtslaan
9185 Wachtebeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 267 78 02
Link

In het bos wandelen in het Waasland, waar kinderen heerlijk kunnen ravotten? Dat kan in en dichtbij het veelzijdige Kloosterbos. Samen met het Stropersbos en Heidebos vormt het Kloosterbos de laatste restanten van wat ooit een uitgestrekt bos- en heidegebied was van Maldegem tot Stekene. Het Kloosterbos is ongeveer 100 hectare groot, en omvat 8 km aan wandelpaden en 3 km fietsroute.

Het Kloosterbos is een bos zoals ze alleen in je jeugdherinneringen bestaan: beetje donker middenin omdat het loof het zonlicht tegenhoudt. De verfrissende geur van dennen en hars. De lichtvochtige omgeving, de zandgrond die je in je schoenen mee naar huis neemt, het malse gras dat hier en daar opduikt. De torenhoge dennen met kale stammen en wat naalden bovenin, die worden afgewisseld met berken of zomereiken. 
Het Kloosterbos is het bos uit je jeugd, ook al ben je hier nog nooit eerder geweest. Vol herinneringen aan onvergetelijke kampen, straffe droppings of wandelingen met de familie. Kom dát maar eens beleven.

(Binnenkort nog meer) prachtig Kloosterbos

Nadat de Provincie Oost-Vlaanderen in 2002 grote delen van het bos kon bemachtigen, werd het stevig uitgebreid. Al 22 hectare nieuw bos kwam erbij. Soms gebeurt daar iets mee, soms gaat de natuur z’n gangetje. Maar alles wat er gebeurt, gebeurt in de typerende zandgrond van de streek. 

Het bosbeheer wordt hier zo duurzaam mogelijk uitgevoerd: de natuur ontwikkelt zich en er is alleen zachte recreatie mogelijk. Dat lijkt ook goed te lukken, want in 2010 kreeg het bos het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Netjes!

Dus: wat ga je er doen?

Ok, het bos van je jeugd ligt hier uitgespreid voor je. Waar beginnen we mee? Wandel jezelf een stel afgetrainde kuiten op meer dan 8 kilometer wandelpaden – en als je de hond aangelijnd houdt, mag die ook nog mee. Ben je meer te porren voor tochtjes op twee wielen? Op 3 kilometer fiets je het hele bos rond. Er kan zelfs een route op maat uitgewerkt worden voor mountainbikers.
Ook dieren mét ruiter zijn van harte welkom op de daartoe voorziene paden. Kom dus gerust paardrijden, de ondergrond is er fantastisch voor geschikt.

waasland_wachtebeke_kloosterbos_spelende kinderen.jpg

En de kinderen mogen ook los!

In de bijna 9 ha speelzone zijn kinderen de baas. Hier kunnen ze zich heerlijk uitleven in de natuur. Dat zijn 9 voetbalvelden die je nakomelingen met een gerust hart kunnen veroveren. 10.000 vierkante meter vol kampenbouwers, doe-alsof-ridders, pijl-en-bogers, bostovenaars, namaakeekhoorns en ander zot geweld. Weliswaar altijd onder begeleiding. Het zijn en blijven bossen en een kind is snel verdwaald. 

De speelzone is verdeeld in vijf delen met elk een eigen dier als mascotte. Zo blijft iedereen mooi op de afgesproken plek. En kan iedereen na afloop weer mee naar huis. Er is de Witte Heuvel, een stuifduin van wit zand waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En in het kampenbos kunnen ze hutten bouwen. Ook kun je meedoen aan de fotozoektocht. Een initiatief om spelenderwijs meer te leren over de natuur. 

Wie wil er taart? Of steak-frites?

Het bos uit je jeugd moet afgesloten worden met de cuisine van oma, toch? Wel, ga gewoon rechtstreeks voor het dessert. ’t Lekkerbekje in Wachtebeke serveert zoetigheden waar geen calorieteller tegenop kan. Chocolade in alle vormen en formaten, pannenkoeken, gebak waar je je tanden gewoon in moét zetten, taarten die nog warm in de toog staan te lonken. Je hebt goesting gekregen, toch?
Voor een uitgebreidere maaltijd rij je naar Restaurant Moervaarthoeve – ook in Wachtebeke. Perfect krokante garnaalkroketjes, steak van Limousin, frisse slaatjes, kindergerechten en een dessertkaart waar je in wilt gaan wonen: ziedaar een korte doorsnede van wat je hier staat te wachten. En dat allemaal geserveerd in een gezellige, warme omgeving. 

Tijd om naar ’t bos te trekken

Nog niet helemaal overtuigd van een dagje stappen, fietsen of ravotten in het Kloosterbos? Rij dan richting Café De Leede, bestel een fris pintje en overpeins wat je vandaag gaat doen. Je drinkt iets in een authentiek, leuk cafeetje in Wachtebeke. En het Kloosterbos is vlakbij voor als je toch zou willen gaan. Handig, toch?

Download de Kloosterbos wandelroute

Ga dit prachtig stuk natuur van dichterbij bekijken