Natuur
Het Kloosterbos

Gewoon: een degelijk, stevig bos.

Wachtebeke
Adres
Gebroeders Naudtslaan
9185 Wachtebeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 267 78 02
Link

Niks mis met een oerdegelijk bos, toch? Zo eentje zoals ze alleen in je jeugdherinneringen bestaan: beetje donker middenin omdat het loof het zonlicht tegenhoudt. De verfrissende geur van dennen en hars. De lichtvochtige omgeving, de zandgrond die je in je schoenen mee naar huis neemt, het malse gras dat hier en daar opduikt. De torenhoge dennen met kale stammen en wat naalden bovenin, die worden afgewisseld met berken of zomereiken. 

Wel, goed nieuws… Dat bos uit je herinneringen? Dat staat er nog altijd. Intact – en zelfs nog mooier dan vroeger. Het Kloosterbos is het bos uit je jeugd, ook al ben je hier nog nooit eerder geweest. Vol herinneringen aan onvergetelijke kampen, straffe droppings of wandelingen met de familie. Kom dát maar eens beleven.

(Binnenkort nog meer) prachtig Kloosterbos

Nadat de Provincie Oost-Vlaanderen in 2002 grote delen van het bos kon bemachtigen, werd het stevig uitgebreid. Al 22 hectare nieuw bos kwam erbij. Soms gebeurt daar iets mee, soms gaat de natuur z’n gangetje. Maar alles wat er gebeurt, gebeurt in de typerende zandgrond van de streek. 

Het bosbeheer wordt hier zo duurzaam mogelijk uitgevoerd: de natuur ontwikkelt zich en er is alleen zachte recreatie mogelijk. Dat lijkt ook goed te lukken, want in 2010 kreeg het bos het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Netjes!

Dus: wat ga je er doen?

Ok, het bos van je jeugd ligt hier uitgespreid voor je. Wat ga je er nu mee doen? Wel, vanalles. Wandel jezelf een stel afgetrainde kuiten op meer dan 8 kilometer wandelpaden – en als je de hond aangelijnd houdt, mag die ook nog mee. Ben je meer te porren voor tochtjes op twee wielen? Op 3 kilometer fiets je het hele bos rond. Er kan zelfs een route op maat uitgewerkt worden voor mountainbikers.

Ook dieren mét ruiter zijn van harte welkom op de daartoe voorziene paden. Kom dus gerust paardrijden, de ondergrond is er fantastisch voor geschikt.

En de kinderen mogen ook los!

9 hectare speelzone. Dat zijn 9 voetbalvelden die je nakomelingen met een gerust hart kunnen veroveren. 10.000 vierkante meter vol kampenbouwers, doe-alsof-ridders, pijl-en-bogers, bostovenaars, namaakeekhoorns en ander zot geweld. Weliswaar altijd onder begeleiding. Het zijn en blijven bossen en een kind is snel verdwaald. 

De speelzones zijn ingedeeld in 5 verschillende delen. Elk heeft z’n eigen mascotte. Zo blijft iedereen mooi op de afgesproken plek. En kan iedereen na afloop weer mee naar huis.

Wie wil er taart? Of steak-frites?

Het bos uit je jeugd moet afgesloten worden met de cuisine van de bomma, toch? Wel, ga gewoon rechtstreeks voor het dessert. ’t Lekkerbekje in Wachtebeke serveert zoetigheden waar geen calorieteller tegenop kan. Waarom? Omdat het verdorie kán. En omdat het waanzinnig lekker is. Chocolade in alle vormen en formaten, pannenkoeken, gebak waar je je tanden gewoon in moét zetten, taarten die nog warm in de toog staan te lonken. Je hebt goesting gekregen, toch?

Voor een uitgebreidere maaltijd rij je best naar Restaurant Moervaarthoeve – ook al in Wachtebeke. Perfect krokante garnaalkroketjes, steak van Limousin, frisse slaatjes, kindergerechten en een dessertkaart waar je in wilt gaan wonen: ziedaar een korte doorsnede van wat je hier staat te wachten. En dat allemaal geserveerd in een gezellige, warme omgeving. 

Tijd om naar ’t bos te trekken

Nog niet helemaal overtuigd van een dagje stappen, fietsen of ravotten in het Kloosterbos? Rij dan richting Café De Leede, bestel een fris pintje en overpeins wat je vandaag gaat doen. Je drinkt iets in een authentiek, leuk cafeetje in Wachtebeke. En het Kloosterbos is vlakbij voor als je toch zou willen gaan. Handig, toch?

Hier vind je alle informatie over de wandelingen en fietstochten in het Kloosterbos.