Musea & kunst
Het LoS Sierteeltmuseum

Niet helemaal up-to-date met de sierteeltsector? Zo LoS je ’t op.

Zaffelare
Straat + huisnummer
Zaffelare-Dorp 83
9080 Zaffelare
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 326 88 27
Link

In Lochristi staat een museum. Niet zomaar een museum, maar eentje dat leeft. Eentje dat van kleur kan veranderen en aangename geuren verspreidt. Eentje waar je een indrukwekkende tentoonstelling voorgeschoteld krijgt. Het LoS – ook wel: Lochristi Sierteeltmuseum – kreeg recent een stevige make-over en is klaar voor de toekomst. 

De sierteeltsector is altijd een belangrijke poot geweest van het economische leven in de streek. Heel normaal dus, dat je hier een museum vindt dat van a tot z gewijd is aan deze industrie. Met feiten, leuke verhalen en merkwaardige foto’s krijg je een inkijk in de backstage van al die bloeiende begonia’s, aantrekkelijke azalea’s, charmante camelia’s en oogverblindende orchideeën. Niet toevallig de 4 grootste succesbloemen uit de streek. 

Wauw, zie die pastorie

Sinds 2011 tref je het museum aan in de vernieuwde oude pastorie van Zaffelaere – meer bepaald op de eerste verdieping. De tuin errond blaast je werkelijk van je sokken. Deze groene long van maar liefst 6.500 vierkante meter is een prikkeling voor alle zintuigen – en een knap staaltje vakmanschap van de sierteeltsector. Dat moet gezegd.

Duizenden bloemen liggen als een kleurrijke nevel over de bodem, bloemperken lokken je dichterbij met weelderige gewassen en fenomenale geuren. Terwijl de oude en nieuwe serres dan weer flinke brokken geschiedenis bevatten, zoals historische werktuigen en zelfs stukken van een middeleeuwse omwalling. Zeg nu zelf, dat vind je niet in elke serre. Bekijk ook de beeldententoonstelling, een selectie aan knappe beeldhouwwerken van bekende en minder bekende meesters.

Waasland_Sierteeltmuseum_Lochristi_SandraKoning.jpg

Ondergedompeld in de geschiedenis

Een fiks badje nemen in weetjes en feiten doet altijd deugd. Beleef zelf hoe het leven van toen er uit zag, aan de hand van videogetuigenissen en unieke foto’s. Leer hoe het iconische Begoniafestival ooit ontstond en hoe de sierteeltsector z’n stempel drukte op de regio. Welke impact hadden de kwekerijen, de bloemenhandel en de siertelers? Je leert het hier gaandeweg allemaal.

Weetje: hoewel alle info over de sector hier netjes gebundeld werd, zegt een ervaring natuurlijk méér dan duizend musea. Boek daarom je bedrijfsbezoek bij een van de vele telers in de streek. Zo maak je op de eerste rij mee waar die bloemen en planten op de keukentafel vandaan komen.

Tijdens de rondleiding – die je trouwens ook in groep of met een gids kan volgen – smikkel je natuurlijk al een stukje Loots Bloemengebak naar binnen. Altijd prijs, altijd gewonnen, want dit lokale lekkernijtje hapt heerlijk makkelijk weg.

Waasland_sierteeltmuseum_Lochristi_DavidSamyn.jpg

Paling in een Oud Scheepken?

Nog altijd wat honger, zélfs na dat Loots Bloemengebak? Dan staat een stapje verderop ’t Oud Scheepken op je te wachten. Deze voormalige brouwerij werd omgetoverd tot een restaurant waar je bijzonder lekker kan eten. Elke week serveren ze een suggestiemenu met ingrediënten van ’t moment. 

Daarnaast staan ze hier bekend om hun specialiteit: paling op 5 verschillende wijzen én Normandische tong. Als je als visliefhebber érgens je voetjes onder tafel wilt steken, dan wel hier. Maar niet gevreesd, ook vleesgerechten staan hier te lonken op de kaart. Filet pur, chateaubriand, lamskoteletjes… Allemaal perfect bereid, met topingrediëntjes. Meer moet dat niet zijn!

Logeren op den buiten

Na afloop van zo’n leuk dagje, duik je onder de wol in de Geetkotmolenhoeve. Geen eenvoudige naam, wél een prachtige, landelijke B&B waar je je vanaf het eerste moment helemaal thuis voelt. Stijlvolle kamers vol natuurlijke materialen, een rijkelijk ontbijtje en gastvrije uitbaters die je met de glimlach verder helpen… Hier zit (en lig) je helemaal goed.

Dat zijn méér dan voldoende redenen om snel een bezoekje te brengen aan het LoS in Lochristi, niet? Welaan dan, kom naar Het Waasland en geniet van het leven!