Musea & kunst
Het Scheldedorp Doel

Een innig verbond tussen schoonheid en rauwheid

Doel
Straat + huisnummer
Hooghuisstraat 15
9130 Doel

Er is een innig verbond tussen schoonheid en lelijkheid. Esthetiek en rauwheid. Poëzie en wanhopig geschreeuw. Zachtaardigheid en ruwe kracht. Harde industrie en malse natuur. Er zijn altijd twee zijden aan een medaille. Ying en Yang die elkaar in evenwicht houden. Het ene niet zonder het andere, weet je wel. Dat gevoel krijg je wanneer je Doel bezoekt.

Wat te doen in Doel?

Word je aangetrokken door die onverklaarbare aantrekkingskracht van dit bedreigde polderdorp? Dan kan je gerust een bezoekje brengen. Dwaal door de straten. Vergaap je aan huizen die als ijspegels in de tijd staan – onaangeroerd en voor eeuwig bevroren. Maar ook aan de creatieve wervelwind die de gevels siert, met graffiti, street art en tekeningen die als een hutsepot op de stenen zijn geverfd.

Alles klopt, en niks klopt. Het is bijna een ode aan het absurdisme. Al helemaal wanneer de lieflijke Scheldemolen ruw afsteekt tegen de wolken blazende koeltorens erachter. Dat beeld vat het allemaal samen. De oprukkende vooruitgang die als een pletwals boven het ideaalbeeld van het dorp hangt. Het is een parabel van onze tijd. Of we dat nu willen of niet.

Waasland_Doel.jpg

De strijd tussen mens en mens

Doel is een symboolplek. Ooit ten dode opgeschreven door de uitbreiding van de haven. Onteigeningen, droefheid, vertrekkende bewoners. Dan uitgegroeid tot de uitvalsbasis van alternatieven en tedere anarchisten. Creatievelingen en kunstenaars. Dan stilletjes achtergelaten in het landschap, met een paar strijdlustige bewoners die de strijd nooit zullen staken.

Hier houdt men vol. De mens in zijn dorp tegen de mens met zijn haven – en omgekeerd. Het levert een omgeving op die beklemt, verleidt, tegen de borst stoot en vertedert. Alles tegelijk. Hier beroert elke straathoek je tot in de tippen van je tenen.

waasland_Doel 1.jpg

Enkele praktische tips

  • Tussen 6 uur en 18 uur kan je Doel vrij bezoeken.

  • Op weekdagen tussen 18 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens moet je je aanmelden met je eID-kaart. Anders geraak je Doel niet binnen. Ook in het weekend en op feestdagen geldt dat.

  • Er is elke dag een samenscholingsverbod van kracht tussen 21 uur en 6 uur. Groepen van meer dan 3 personen zijn strafbaar.

  • Respecteer je die afspraken niet, dan kan je een GAS-boete krijgen van 350 euro.

  • Hou rekening met de bewoners. Het lijkt dan wel verlaten soms, het blijft de thuis van de mensen die hier wonen. Draag zorg voor alles wat je ziet.