Musea & kunst
Het Stadsmuseum

Een verhaal van haarsnijders, paardenworsten, hoeden en beenhouwers

Lokeren
Straat + huisnummer
Markt 15a
9160 Lokeren
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 345 44 58
Link

Het Stadsmuseum is momenteel gesloten voor een grondige vernieuwing. De heropening van het vernieuwde museum wordt voorzien voor de zomer van 2024

Waar denk jij aan als we zeggen: Lokeren? Waarschijnlijk aan de Durme, die dit stadje in twee stukken verdeelt en in één klap een fikse portie charme injecteert in het centrum. Of misschien aan Willy Linthout, Aimé Anthuenis of Chris Van den Durpel, drie van de vele bekende Lokeraars. Of aan de beroemde Lokerse paardenworst, de glimmende kroon op de lokale cuisine. 

Wat er ook van zij, Lokeren heeft véél meer in petto dan je denkt. Meer dan een rivier, een worst of een handvol BV’s. Lokeren barst namelijk van de geschiedenis. Van boeiende histories en wervelende verhalen over oude industrieën en authentieke ambachten. En ook: over de omwenteling van een industrieel wereldcentrum voor de hoedenmakerij naar een kabbelend provinciestadje waar het simpelweg goed leven is.

Welkom in de geschiedenis van Lokeren

De geschiedenis van de stad wordt in het Stadsmuseum zorgvuldig opgerakeld. Stap voor stap neemt de collectie je mee doorheen de 19de en 20ste eeuw. Een tijd waarin de haarsnijderij-industrie het hoge woord voerde in de lokale economie. In dampende ateliers werden konijnen- en hazenvellen omgewerkt tot vilthaar. Dat werd op zijn beurt gebruikt om hoeden te maken voor chique dames en heren. 

Het was een vuile, vervuilende bezigheid. Maar Lokeren stond wel aan de kop van het peloton in die categorie. Wereldwijd was er niet één stad belangrijker voor de hoedenfabrikanten op deze planeet. In de loop van de 20ste eeuw ging de sector ten onder en dwong Lokeren zo om zichzelf (met succes) heruit te vinden.

Stadsmuseum (Waasland)
Beenhouwerij in het Stadsmuseum van Lokeren (Waasland)

Aanschouwt men den beenhouwer!

Los van het verwerken van konijnen- en hazenvellen, kende men in Lokeren ook wel wat van de edele slacht- en beenhouwkunst. Het is dan ook niet toevallig dat het Stadsmuseum ook het Nationaal Beenhouwersmuseum bevat. Een afdeling die meteen doet denken aan volhouten slagersblokken, vlijmscherp staal dat feilloos langs pezen glijdt – en bonkige slagerszonen met vuile voorschort. 

Eerlijk: ver van de realiteit zitten die visioenen niet. Beenhouwen is een kunst, die tot op het bot wordt uitgebeend in dit verrassend leerrijke museum. Als de grote honger nog niet is gestild, kan je na afloop nog altijd terecht in de oude bakkerswinkel langs de deur. 

Armeluisworst: paardenvlees in een velletje

En om nog maar even in de culinaire sfeer te blijven: paardenworst! Je leert er al wat over in het Nationaal Beenhouwersmuseum, maar om ‘m te proeven is toch nog een ander paar mouwen. Daarvoor trek je best naar buiten, de hort op. Op de markt vind je tal van brasserieën en restaurants die deze lokale lekkernij serveren comme il faut. 

Wat zit er in zo'n Lokerse paardenworst, vraag je? Wel, dat is eenvoudig. Het is een kruidige mix van mager paardenvlees en varkensspek, vermengd met een tomatensausje met kakelverse kruiden. De precieze verhoudingen zijn natuurlijk een goed bewaard geheim. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen te ontfutselen bij de lokale Lokerse slagerszoon!

En nu even doorspoelen

Een stevige worst achter de kiezen? Dan is het nu tijd om dat hoogstandje even door te spoelen met een lekker tasje koffie. Een zaak met de naam Pot vol Koffie zal dan vast wel aan de verwachtingen voldoen, toch?
Absoluut – meer nog: de verwachtingen worden hier stevig overtroffen. De typische geur van gebrande koffie. De smaak van de premium blend du jour, vermengd met verse melk of zoete siroopjes – of simpelweg lekker ongerept geschonken – creëert altijd onvergetelijke momenten. Reken daar nog eens een flink stuk taart bij, of een lichte lunch, en je bent vertrokken voor een uurtje of twee puur plezier.

Naar bed, naar bed!

Goed, de dag zit er bijna op. Natuurlijk heb jij gereserveerd bij Hotel La Barakka, in het centrum. Niet alleen voor de zalig ingerichte kamers met superieure matrassen. Maar ook omdat Brasserie Het Zalig Niets Doen pal onder je hotelkamer ligt. De gedroomde locatie voor een deugddoend nachtje én een verrukkelijk diner met z’n tweetjes.
Klaar om Lokeren en het Stadsmuseum te ontdekken? Hier vind je alle informatie die je zoekt.