Natuur
Het Stropersbos

Fauna, flora, oorlogsgeschiedenis en smokkelwaar

Kemzeke
Straat + huisnummer
Stropersstraat
9190 Kemzeke
Link

Het Stropersbos lijkt wel pardoes op de grens gedropt, want aan de Nederlandse kant loopt het gewoon door. Daar heet het echter de Clingense Bossen. Maar eigenlijk vinden wij Stropersbos véél mooier.

Even een binnenkomertje: het Stropersbos is niét vernoemd naar de vele smokkelaars en stropers die in de oorlog dankbaar gebruik maakten van de dichte begroeiing. Vergis je niet, er waren er genoeg. Het bos heeft z’n naam gekregen van een adellijke familie die het landgoed eeuwenlang in haar bezit had.

Oorlog, door natuur overwoekerd

Dit gebied heeft echter z’n deeltje oorlogen wel gezien. Dat kan ook moeilijk anders, voor een bos dat teruggaat tot in de 13de eeuw. Hier en daar steekt de Spaanse Successieoorlog nog even de kop op. Je vindt overblijfselen van de Linie die hier in 1701 dienst deed.
Kom je binnen langs de Stropersstraat in Stekene? Dan bots je ook meteen op het Fort Sint-Jan – of wat er vandaag nog van overschiet. De brede grachten zijn nog intact, net als de Liniegracht. Het fort was ingenieus gebouwd volgens het Redan-principe. Wat dat precies betekent, zal je ter plaatse moeten ontdekken. Maar we verklappen niets als we zeggen dat dit op een verrassend efficiënte manier hielp om de vijand een kopje kleiner te maken. Comme à la guerre, toch?

Stropersbos David Samyn header website (2).jpg

Beesten baas

Hoe creatief onze voorouders ook waren in het voeren van oorlog, vandaag overwint de natuur. In de 19de eeuw werd het gebied voorzien van dichte naaldbossen. Dat hout was nodig om de gangen van de koolmijnen stevig te stutten. Maar qua natuurwaarde stelde het niets voor. 

Daarom werd het naaldbos doorheen de jaren uitgedund en weggekapt, waardoor licht en ruimte het woud weer fundamenteel hertekenden. Er kwam jonge heide tevoorschijn, met bosjes en kreupelhout. Fel gesmaakt door veldkrekels en boomleeuweriken. Konikpaarden en schapen grazen opduikend bos snel weer weg, zodat de heide duurzaam kan groeien. Zeg zeker goeiedag als je ze tegenkomt. ’t Zijn lieve beesten.

Kinderen koning

Wil je het kleine geweld een dagje mee de natuur in slepen? Kan perfect in het Stropersbos. Meer nog: je kan hier zowaar komen kamperen, nadat je ze hebt uitgeput in de speelzones – dat spreekt voor zich.

De speelzones, je vindt er zelfs twee aan de ingang Zavelstraat (Sint-Gillis-Waas), zijn ware kinder-uitputters. Hier kunnen klein én groot ravotten in het bos zoals dat vroeger al eens gebeurde. Touwenparcours bouwen, kampen maken, zwaardvechten met stokken en monsters bestrijden met pijl en boog: hier moét alles kunnen. Zolang je achteraf alles opruimt, natuurlijk.

Oogjes toe in ‘t Stropersbos

Sinds 2014 is er een bivakzone voorzien in het midden van het Stropersbos. Jazeker, zelfs tussen de schapen en de paarden die hier de boel begrazen.

Verwacht in bivakzone Stropersbos geen luxe en WIFI. Het comfort is minimaal, maar je hebt er wel een waterpomp, composiettoilet en wat brandhout. Ga back-to-basic, op avontuur in de pure natuur!

Waasland_Stropersbos_SGW_DavidSamyn2.jpg

Spijs en drank na die natuurlijke detox

Ongerepte natuur, heerlijk schone heidelandschappen, bossen zover het oog kan zien… Een natuurlijke detox waar werkelijk niets tegenop kan – of het moest een bezoekje aan de lokale horeca zijn.
Wie de hongerige wilt spijzen en de dorstige wilt laven, begint maar beter bij zichzelf. In het Boskafeeke in Stekene, bijvoorbeeld, op een steenworp van het Stropersbos. Het etablissement ligt – weinig verrassend – in het bos. Prachtige setting, met heerlijke gerechten geserveerd in een huiselijke sfeer. En de kinderen, die botsen buiten op de speeltuin zodat mama en papa op het gemakje kunnen genieten van hun pannenkoek Mikado of een voortreffelijk pakketje van 700 gram vlees, mooi rosé geschroeid op de steengrill.

Van bos naar statie

Nog in Stekene: De Boshoeve, gelegen aan de rand van het Stropersbos. Uitstekende, simpele gerechten aan democratische prijzen, in een oase van natuur en gezelligheid – meer moet dat absoluut niet zijn. De brasserie onderging recent nog een complete make-over, dus alles is hier pico bello in orde. Je kan hier terecht op elk moment van de week. Een plekje vind je hier altijd, er is namelijk plaats voor 280 mensen. 
Spoel je heerlijk dagje uit of weekendje weg in het Stropersbos zeker door in Café Oude Statie. Een levendig café in De Klinge waar altijd wel iets te doen is. Hendrik en Caroline trekken hier aan de kar. De vaste gasten zijn hier kind aan huis, en ze weten maar al te goed waarom. De sfeer, de gezelligheid, de uitgebreide drankkaart én de lekkere gerechten en hapjes zijn altijd weer een schot in de roos.

Dromen mag… doen is beter

Het Stropersbos is dus niet zomaar een bos. Het is een beleving. Slapen tussen de schapen, wandelen op de heide, Robin Hood spelen in de speelzone… Wie droomt daar eigenlijk niét van? 

Ontdek de Stropersbos wandelroute