Natuur
Het Verdronken Land van Saeftinghe

Ondergelopen droomdorp zkt. herinnering

Nieuw-Namen
Straat + huisnummer
Emmaweg 4
4568 PW Nieuw-Namen
Link

Het Verdronken Land van Saeftinghe. Een te lieflijke en poëtische naam voor het gruwelijke lot dat een verzameling Zeeuwse dorpjes moesten ondergaan. Overstroomd, verzopen en onder water gezet. En – oh ironie – net op die manier uitgegroeid tot een onvergetelijk natuurgebied dat barst van het leven.

De schuld van de Nederlanders!

De schuldige van de overstroming die dit hele land blank zette? De Nederlanders zelf. Zij vochten hier in de tachtigjarige oorlog om hun leven, tegen de Spanjaarden. En toen de strijd op z’n heetst was, staken ze de laatste dijken door om de Spaanse soldaten een hak te zetten. Die hak was erg doeltreffend. Maar Saeftinghe verdween voor de eeuwigheid onder water.

Door de eeuwen heen werden er wel weer een aantal dijken opgetrokken. Toch bleef het Verdronken Land voor het grootste deel verdronken. Af en toe spoelen er nog restanten aan van de dorpen op de bodem. Alsof het water mondjesmaat teruggeeft wat het ooit heeft afgenomen.

Met de gids op pad door het Verdronken Land van Saeftinghe (Waasland)
Het Verdronken Land van Saeftinghe in Nederland (Waasland)

Tot de tanden beschermd

Het Verdronken Land van Saeftinghe is vandaag een staatsnatuurmonument en wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap. Er huizen duizenden vogels en is een uiterst belangrijke broedplek. Daarom staat het gebied onder bescherming van een stuk of wat Europese en binnenlandse richtlijnen.

Je bezoekt het Verdronken Land dus niet meteen om z’n bruisend culturele leven. Wél om z’n fascinerende flora (Schorplanten! Riet! Zeekraal! Gewoon Kweldergras!) en z’n kwetterende vogelpopulatie (zag je daar nu net geen Porseleinhoen langs fladderen?).

Zeehonden spotten

Ook vissen en schaaldieren maken hier in de plassen het mooie weer. Terwijl vos, haas, ree, konijn en hermelijn hier de lakens uitdelen op het land. Oh, en zeehonden, die zijn er ook. De Platen van Valkenisse, die ten noorden van het Verdronken Land liggen, zijn zowat de belangrijkste trekpleister voor zeehonden in de Oostelijke Westerschelde.

Ach ja, en insecten zijn er ook. Met de tien-dui-zend-en! Bijen in alle vormen en formaten, zoemend over het landschap. Wespen en dazen. Allemaal ronken ze hier rond. Gefundeness Fressen voor fanatieke natuurliefhebbers met stevige bottinnen. Of gewoon, voor eenvoudige mensen zoals jij en wij, die af en toe hun hoofd eens willen laten uitwaaien.

Waasland_verdronken land van Saeftinghe_bezoekerscentrum.jpg

Bezoekerscentrum om – euh – te bezoeken

Vergis je niet, hoewel het hier een beschermd natuurgebied is, kan het hier van tijd tot tijd behoorlijk druk zijn. Daarom werd er in 1997 ook een heus bezoekerscentrum opgericht. Dat vind je in Emmadorp. Er vertrekken van hieruit regelmatig excursies en er zijn ook twee uitgestippelde wandelroutes.

Heb je even genoeg van al dat natuurgeweld? Dan is het misschien tijd om terug naar de bewoonde wereld te trekken. En waar kan je de couleur locale beter opsnuiven dan in… Het Verdronken Land?

Laat het smaken

Wat – nee, we sturen je niet opnieuw de drassige natuur in. Het Verdronken Land is ook de naam van een zalig gezapig brasserietje waar je met plezier de benen onder tafel steekt na die vermoeiende waterwandeling. Selecteer een smakelijk streekbiertje en kies een gerechtje van de typische kaart. De keuken van de bomma, heerlijk op tafel getoverd door de vriendelijke mensen van het Verdronken Land. Dat kon slechter, toch?