Erfgoed
Hof ter Saksen

Een parktuin voor alle zintuigen

Beveren
Straat + huisnummer
Hof ter Saskendreef 2
9120 Beveren
Telefoonnummer
03 750 15 11
Link

Het kasteel Hof ter Saksen in Beveren is niet alleen verblindend mooi om naar te kijken, het is vooral het park dat hoge ogen gooit. Het kasteelpark Hof ter Saksen speelt met de zintuigen van de bezoeker. En de planten zijn er zo mooi en uitgekiend dat elk seizoen er zijn eigen kleur, sfeer en identiteit ten beste geeft. 

Je kunt er gratis kuieren vanaf 10 uur, in de zomer tot 20 uur en in de winter tot 16u30. Honden aan de leiband zijn alleen welkom op de voorziene paden, niet in de beekvallei, de natuurtuin en hoogstamboomgaard.

hof ter saksen spelen.jpg

Vier bijzondere aspecten

In het kasteelpark van Hof ter Saksen zijn er vier aspecten die je als natuur- en tuinliefhebber kunt beleven. In totaal zijn er 4.500 plantensoorten in het park geteld.

  • Er is het arboretum die een prachtige collectie met bomen en struiken herbergt, onder andere uit China en Japan. In april loont het de moeite om met jouw vereniging en een gids dit eens te verkennen. Hou de activiteiten van de vrijwillgersorganisatie Hortus ter Saksen vzw in de gaten!  Gidsbeurten kan je aanvragen bij de gemeente Beveren, dienst natuurontwikkeling.
  • Daarnaast ontwikkelde de gemeente er ook een natuurtuin die jou langs alle Wase landschapselementen loodst: de drassige meersen, het natte bos, de dijken, de weel. Dat laatste woord zegt u misschien minder, maar hiermee wordt een waterplas bedoeld ontstaan door dijkdoorbraken of afgravingen.
  • In het park van Hof ter Saksen is er ook een boomgaard van 243 hoogstam fruitbomen en oude Wase fruitrassen. Bijzonder interessant met een woordje uitleg bij.
  • Jouw wandeling in het park brengt je ook in de beekvallei, tussen de graslanden en kreupelhoutbosjes. Alweer een stukje authentieke Wase natuur.

Zen aan het theepaviljoen

Zin in een kopje zen? Wie zenloopt wandelt in een vrij en vredevol ritme door een symbolische lente, zomer, herfst en winter. De wandeling helpt ons om aandacht te schenken aan elke stap en elk klein moment in ons leven. Nadien genieten we van de theeceremonie in het Chinese theepaviljoen, vlakbij de oranjerie. Het arrangement Kopje ZEN kan worden aangevraagd bij de dienst toerisme van Beveren.

Beetje geschiedenis

Beveren kocht het domein in 1982. Er is het opvallende 18de eeuwse neoclassicistische kasteel maar ook de hoeve, de ijskelders en de orangerie zijn al de moeite waard. Tijdens de middeleeuwen werd het goed 'Shaecx' genoemd naar de oudste bewoners van het leengoed, de familie Noethaeckx. Zo komt de plek aan zijn naam. Het was Jean-Baptist Versmessen, hoofdschepen van de kasselrij Land van Waas die in 1781 het domein in de huidige plooi legde. De Engelse landschapstuin staat op afbeeldingen uit de 19de eeuw. Het bleef eigendom van de familie Versmessen tot textielfabrikant  Edmond Meert het pand kocht. Het kasteel raakte zwaar beschadigd tijdens WOII en er bleef nog een ruïne over. Het herstel kwam er tussen 2004 en 2007, nu hoopt men ook het interieur in zijn vroegere grandeur te kunnen herstellen.