Erfgoed
Hof ter Welle

Erfgoedhuis in Beveren met sociale knipoog

Beveren
Straat + huisnummer
Anna Piersdreef 2
9120 Beveren
E-mail
Telefoonnummer
00 32 3 750 18 76
Link

Het omwalde kasteelklooster Hof Ter Welle is een parel. Dit voormalige weeshuis, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13de eeuw, herrees in 2017 als Erfgoedhuis voor de gemeente Beveren.

Sinds een grondige renovatie staat het witte kasteel aan de Anna Piersdreef te blinken als nooit tevoren. Heel opmerkelijk aan dit gebouw: de kapel kleeft aan het kasteel. Dat verklaart meteen de andere benaming van deze historische plek: Oud Geestelijk Hof. Ook vandaag is de sociale factor van het weeshuis is nog aanwezig. Rechtover het kasteelgebouw huizen er nog altijd - weliswaar in recentere gebouwen - dienstencentra van bijzondere jeugdzorg en andere zorgvoorzieningen. Maar de kasteelsite zelf is nu vooral Erfgoedhuis.

Bewonder het Beverse erfgoed

Het Erfgoedhuis kan je bezoeken op woensdagnamiddag en zondagnamiddag, telkens van 14u tot 17u. Het pronkstuk van het gebouw is de 18de-eeuwse kapel, die in volle glorie werd hersteld, inclusief houten zitbanken, biechtstoel en orgel. Verder reis je hier door 700 jaar geschiedenis van Beveren en zijn deelgemeenten, doorheen een monument dat achtereenvolgens dienst deed als ridderwoning, hof van plaisance (plezier), klooster, school en weeshuis. Een tijdlijn maakt alles inzichtelijk, en op de bovenste verdieping verzorgt de ‘Heemkundige Kring Het Land van Beveren’ tijdelijke tentoonstellingen over geschiedenis en erfgoed. Interessant voor wie van kunst houdt: het pand huisvest ook de gemeentelijke kunstcollectie en staat open voor tentoonstellingen. Verenigingen kunnen vergaderen in de fraaie kapel.

hof_ter_welle_inkom.jpg

Oud Geestelijk Hof: sociale geschiedenis in Vlaanderen

Al in de middeleeuwen stond er op de huidige site van Hof ter Welle een omwalde hoeve met een centrale binnenplaats. Tijdens de renaissance werd het een riant kasteel en kreeg het zijn huidige vorm. Eigenaar van het domein was de familie Vilain XIIII, die we ook kennen van Kasteel Wissekerke in Bazel. Maar in 1723 werd het pand aangekocht door Anna Piers die het omdoopte tot Oud Geestelijk Hof. Het slot werd verbouwd tot een weeshuis voor meisjes en in die periode werd ook de kapel aangebouwd. In 1988 verlieten de laatste zusters het terrein. Het dienstencentrum Hof Ter Welle vzw nam de taken over en ontwikkelde dienstverlening in nieuwe gebouwen maar het kasteel stond er ondertussen verlaten bij. In 2017 opende het Erfgoedhuis en begon Hof Ter Welle aan een nieuw leven.