Erfgoed
Kerk en grot O.L.V. van de fietsers

Want alle steun is welkom als je de fiets op gaat

Klein-Sinaai
Straat + huisnummer
Koebrugstraat 2
9190 Klein-Sinaai
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 346 98 54

We weten niet hoe het met jou zit, maar als wij de fiets opkruipen en de tegenwind vervloeken, is een goddelijke interventie precies wat we nodig hebben. In Klein-Sinaai hebben ze dat ook begrepen. Want hier zag in 1996 de Grot Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers het daglicht.

Toegegeven, een primeur was het niet. Ook in het Franse fietsbedevaartsoord Notre Dame des Cyclistes in Labastide-d’Armagnac prijkt zo’n hemels grotje. Maar daar hebben ze wél geen kerk waarin wielertruitjes van iconen zoals Cancellara, Nys, Gilbert, Martin en nog honderd andere wielerpausen uitgestald zijn. Mon Dieu, een mens zou voor minder z’n tweewieler op hoppen.

De koerskerk van Klein-Sinaai

Zeggen dat wielrennen niets van doen heeft met kerkgebouwen, dat is in Klein-Sinaai vloeken in de koerskerk. Hier werd de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen immers het uithangbord van de fietspassie die hier in de streek stevig in ingeplant. Ze noemen ze hier dan ook liefdevol de Fietserskerk.

Op het eerste gezicht is er aan de kerk niets bijzonders. Neogotisch bouwwerkje, opgetrokken in 1853, altaren en rococo predikstoel erin, begraafplaats eromheen… Maar wanneer je naar binnen gaat, roepen de fietsgoden je naam vanuit de zijbeuken. 

Met de zegen van de Allergrootste

Daar hangen honderden truitjes van legendarische wielerhelden te pronken. Tal van parafernalia rond de koers werden hier mooi tentoongesteld. Een wielermuseum met goedkeuring van de Allergrootste – want ook Eddy Merckx schonk een truitje aan de kerk. 

Elk jaar vindt er bovendien een heuse fietswijding plaats, waarbij de pastoor honderden stalen rossen z’n zegen geeft om spetterende overwinningen te behalen – en onderweg niet te verongelukken.

waasland_fietserswijding_klein-sinaai.jpg
Jaarlijkse fietswijding op de eerste zondag van maart.

In de rij voor meneer pastoor

Die fietswijding gebeurt niet in de kerk, maar buiten. Daar werd een lieflijke Mariagrot gebouwd, ter ere van de atleet op twee wielen. De Grot O.L.V. Van De Fietsers is door de jaren heen uitgegroeid tot een trekpleister voor fietsers die niet alleen in de hoogste versnelling, maar ook met de hoogste macht aan hun zijde willen koersen.

Dat idee kwam uit de koker van de plaatselijke diaken, die zot was van wielrennen. Elk jaar staan 800 wielertoeristen aan te schuiven om de zegen te ontvangen. Heb je geen zin om aan te schuiven, dan hoor je vast graag dat je jouw fiets na afspraak kan laten wijden. Er vinden elk jaar een duizendtal wijdingen plaats. 

De wijding van de innerlijke mens

Nu je fiets goedgekeurd is door hogere machten allerhande, kan je misschien ook tijd maken om je innerlijke mens te wijden. Dat kan even verderop, in Café De Oude Route. Hier kan je gerust een stop maken tijdens je fiets- of wandeltocht in de buurt. Er is genoeg plek om je fiets veilig te stallen terwijl jij geniet van een fris pintje of een klein hapje.

Bezoek de Fietskerk en de Grot O.L.V. van de Fietsers

Cross, koers, spring, demarreer of peddel richting Klein-Sinaai en ontdek zelf hoe wielergek ze hier eigenlijk zijn. Bewonder de koerscollectie in de kerk of laat je fiets wijden aan de enige Belgische Grot Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers. Die goddelijke interventie, dat voel je meteen in de beentjes!