Musea & kunst
Kunstgalerij De Vuyst

Wereldberoemde kunsthandel, vanuit het kleine Lokeren

Lokeren
Straat + huisnummer
Kerkstraat 22-54
9160 Lokeren
E-mail
Telefoonnummer
+32 9 348 54 40
Link

Eigenzinnige kunst gedijt goed in de chaotische creatieve brij die het Waasland bij tijden is. Misschien ken je de Verbeke Foundation wel, dat dwarse uithangbord voor hedendaagse kunst langs de bermen van de E34. Maar ook Galerij De Vuyst houdt de eer van de streek hoog. 

Dit veilinghuis in Lokeren – jawel: Lokeren! – speelt mee met de grote jongens van de klas. Hun kunstcollectie combineert de indrukwekkendste iconen uit de kunstwereld met meesterlijke contemporary art-stukken die gretig aftrek vinden bij kopers van over de hele aardbol. Of hoe je met ambitie, een neus voor kunst én inzicht in zaken de wereld kan bestormen – zélfs vanuit het Waasland. Stap binnen in een wondere wereld van kunst, veilinghamers en Vlaamse Meesters.

Eenmaal, andermaal: verknocht!

Een veilinghal binnenwandelen wanneer er een veiling aan de gang is, is altijd een speciale ervaring. De zenuwachtigheid wanneer er een gegeerd stuk wordt voorgesteld, de twijfel over hoever potentiële kopers willen gaan, het spervuur aan woorden dat de veilingmeester afratelt… 

Galerij De Vuyst komt beslagen op het ijs als het op veilingen aankomt. Hier organiseren ze al kunstveilingen sinds 1970. Hun reputatie staat dan ook als een huis en de naam De Vuyst gaat over de tongen bij verzamelaars van Buenos Aires tot Beijing. 

Zelf eens proberen?

Elk jaar staan er drie veilingen op het programma, waar gerenommeerde internationale kunst van eigenaar wisselt – of niet, natuurlijk. Zowel hedendaagse, moderne als oude meesters passeren er de revue. 

Als je zelf een bescheiden stuk op de kop wilt tikken, kan je de collectie voor de volgende veiling checken op de website. Voorzie wel een zeker budget, want het duurste werk dat hier over de toonbank ging, klokte af op 741.000 euro.

Stap binnen in de galerij

Voor wie de sfeer op veilingen maar niets vindt en zeker wilt zijn van z’n aankoop – of wie simpelweg van de prachtige kunstwerken die tentoon worden gesteld wilt genieten – kan altijd de galerij binnen stappen. Hier wordt een indrukwekkende selectie van geweldige kunstwerken uitgestald. Raveel hangt er broederlijk naast Fabre, Koen Vanmechelen wisselt af met Plessi. Kortom, deze plek is een museum op zichzelf. 

Iets gezien wat je interesseert? Vraag dan zeker wat meer uitleg aan de galerijhouder. Die geeft je met plezier ondertitels bij wat je ziet. En fluistert je desgewenst het prijskaartje in.

Zie gerust dubbel

Als je niet genoeg krijgt van Galerij De Vuyst, ga dan langs bij Galerij De Vuyst. Hun tweede vestiging in de Kerkstraat is volledig gewijd aan hedendaagse kunst en heeft spectaculair intrigerende werken hangen van toppers zoals Panamarenko, Jespers, Ensor, Alechinsky, Christo en Niki de Saint Phalle – om er maar een paar te noemen.

Deze tempel van moderne kunst is het hele jaar door geopend, de collectie wisselt regelmatig. Daarnaast loopt er vaak ook een specifieke tentoonstelling in het pand. Die collectie wordt deskundig geselecteerd volgens thema of belicht het volledige oeuvre van een bepaalde artiest.

Altijd welkom

Wil je de internationale kunsthandel van nabij meemaken of heb je zin gekregen om de collectie van De Vuyst te bezichtigen? De galerij is open voor het grote publiek, dus ga gerust eens langs.

Weetje: de locatie van de kunstgalerij in een 'hofke' is heel bijzonder! In Lokeren spreekt men van een 'hof', in Gent is dat een 'cité' en in andere steden een 'beluik'. Dat is een groep van meestal kleine arbeiderswoningen in Vlaanderen verzameld om een omsloten binnenplaats. Een kijkje waard.