Natuur
Schouselbroek en Tielrodebroek

Twee broeken waar iets in te beleven valt

Temse
Straat + huisnummer
Schouselbroekstraat
9140 Temse
Link

Niets leuker dan in een broek te zitten waar het leven groeit en bloeit! Die bedenkelijke stelling zal je ongetwijfeld onderschrijven na een dagje relaxen en ontdekken in het Schouselbroek én het Tielrodebroek. Twee polderende parels aan de Waaslandse natuurkroon, tot de nok gevuld met slikken, schorren, wilgenbossen en waaierende watervogels. 

Broeken met occasionele wateroverlast

Doorheen de twee broeken vind je magistrale wandelpaden, aangelegd voor jouw comfort. Dat mag ook wel, want dit gecontroleerd overstromingsgebied kan drassig uit te hoek komen. Rondom de potpolders – zoals die overstromingsgebieden ook wel heten – ligt een prachtige dijk van waarop je een heerlijk overzicht hebt over de hele omgeving. Met dank aan het befaamde Sigmaplan, dat werd uitgerold om de bewoonde omgeving te sparen van wateroverlast. 

Dat plan gaf de natuur weer vrij spel in deze gebieden. En met knap resultaat, want de typische riviernatuur werd hier weer in ere hersteld. Kortom, ben jij een groene jongen of een natuurbewust meisje? Een vrouw op zoek naar rust aan haar hoofd, een man die even wilt ontsnappen aan de drukte of een X die in vogels spotten pure gelukzaligheid vindt? Doe dan je wandelbroek aan en haast je rustig naar de broeken van het Waasland!

waasland_schouselbroek 1_temse.jpg

Niet meteen een extra large

Denk bij het Tielrodebroek en het Schouselbroek niet meteen aan oneindige natuurgebieden waarin je dagenlang kan verdwalen. Deze twee relatief kleine broekjes zijn misschien niet groot in oppervlakte – 10 hectare, max! – maar krioelen wel van het kleine leven en ademen de rust van zuivere natuur. 

Bij hoge waterstanden lopen deze polders vol water. In dat geval gaan de sluizen open en worden er kleine watervalletjes gecreëerd die het hele gebied blank zetten. Dat water ebt daarna natuurlijk ook weer weg, wat voor een drassige en waanzinnig vruchtbare natuuromgeving zorgt.

Broeken vol beestjes

Beestjes en planten die daarin gedijen zijn: een minimale mix van eenden, blauwe reigers, akkerkruiden en Engels raaigras in het Tielrodebroek. En een rijk geschakeerd palet van broekbossen, weilanden, bosakkers, daslook, muskuskruid, slakkensoorten, steltlopers, zangvogels, reigers, knotbomen, houtkanten, wilde eenden en ander fraais in het Schouselbroek – je vindt hier meer dan 250 plantensoorten! 

Het is dus maar waar je zin in hebt. Hoe dan ook is de afwisseling tussen slikken, schorren en graslandschappen een bijzondere streling voor het oog – los van de fauna en de flora.

Waasland_Schouselbroek_Tielrode.jpg

Fiets of wandel eens door een broek

Je kan deze broeken te voet of met de fiets ontdekken. Zo is de Scheldedijk rond het Schouselbroek het hele jaar door toegankelijk en heel fietsvriendelijk. Terwijl de wandeldijk rond het Tielrodebroek dan weer de uitgelezen route is voor wandelaars – met of zonder rolwagen.

Nu je hier toch bent, kan je beslissen hoe actief je de dag wilt doorbrengen. Bollend op twee wielen, of rustig slenterend doorheen de mooie natuur. Tip: achteraf kan je altijd eens binnenspringen in Fort Steendorp, de Steendorproute volgen of de Roomkouter ontdekken. Want als je voor een broek kiest, wordt er héél veel mogelijk in het Waasland. 

Wie het broekje past…

Zin om zelf onze twee favoriete broeken uit te proberen? Breng dan snel een bezoekje aan het Tielrodebroek en het Schouselbroek!