Natuur
De Radartoren

Uitkijktoren tussen natuur en de haven van Antwerpen

Ouden-Doel
Straat + huisnummer
Zoetenberm
9130 Ouden-Doel

Wat komt er nú weer op je radar – dom grapje, we weten het. Het gaat hier natuurlijk over de radartoren in Ouden Doel. Een eenzame pilaar in het landschap, die aan de ene kant uitkijkt over de vreedzame natuur van het Waasland, en aan de andere kant over de krioelende haven van Antwerpen. Twee werelden van ongebreidelde groei – en toch kan het contrast niet groter zijn.

Een plompverloren toren – of niet?

De toren, die hier plompverloren lijkt te staan, werd gebouwd in 2016 ter vervanging van een andere toren die pal in natuurgebied stond en daarom moest verdwijnen. De trap die rondom de toren kronkelt, is toegankelijk voor het publiek. Na een stuk of wat treden bereik je het platform bovenaan. Daar heb je een machtig uitzicht over de omgeving, vanop een uitkijkpost die 8 meter boven de begane grond uit torent.

Yep, hij heeft een doel!

Goed, hij staat er dus én je kan erbovenop klimmen. Maar wat staat hij hier in godsnaam te doen? Wel, de radartoren maakt deel uit van een hele keten aan onbemande radartorens en bemande verkeerscentrales langs de Schelde. De toren waar jij bovenop staat, zorgt ervoor dat de drijvende mastodonten op de Westerschelde niet in elkanders flank rammen. Toch een behoorlijk belangrijke taak voor z’n torentje. 

De inhoud van dat “torentje” is dan ook niet van de poes. Het herbergt hightech-apparatuur die cruciale informatie doorspelen aan schepen en verkeersleiding. En aangezien de Westerschelde op elk moment druk bevaren wordt, is de slimme hulp van dit type radartoren onmisbaar voor de veiligheid hier.

Waasland_Radartoren_Beveren_SandraKoning.jpg

Genieten in 360°

De radartoren beklimmen en bovenop het uitkijkplatform belanden is één van de mooiste sensaties in de polders. De indrukwekkende samensmelting van een wereldhaven en de pittoreske natuur is bijna surreëel. Absurditeit op z’n Belgisch, zo lijkt het wel. Want schoonheid en lelijkheid gaan hier vlotjes in elkaar over. Organische rust klotst tegen de Schelde die op haar beurt weer tegen de haven golft. Een tafereel waar je naar kan blijven kijken. 

Dat doe je bovendien in 360°, want je geniet hier van een onverstoord uitzicht in alle windrichtingen. Zie je in de verte het Grenspark Groot Saeftinghe opdoemen? En de kerktoren van Prosperpolder, iets dichter bij huis?

Gedwarsboomd door de Nederlanders

Sinds de opening van de radartoren was het de hoogste toren in z’n soort. Iets om trots op te zijn, dus. Maar dat feestje werd vakkundig vergald door de Nederlanders, die vlakbij Ossenisse hun eigen radartoren bouwden. Nóg hoger dan de onze! Maar goed, we gaan hier niet in concurrentie gaan. Bezoek zeker ook dat laatste nieuwe exemplaar – ook dat is meer dan de moeite waard.

Blijf na je wandelingen in de polders en de beklimming van de radartoren gerust nog even hangen in de streek. Bij De Zilte Schorre kan je bijvoorbeeld heerlijk overnachten. Deze B&B biedt je charmante gastenkamers die meteen alle stress uit je doen wegstromen. 

Kom ‘m zelf beklimmen!

Wil je zelf het uitzicht van op de radartoren beleven? Kom dan snel langs! Let wel: de radartoren is niet bereikbaar met de wagen. Parkeer ter hoogte van de kruising Westlangeweg en Zoetenberm. Fietsers en voetgangers rijden gewoon door richting toren!