Natuur
Grenspark Groot Saeftinghe

Uniek schorrengebied met zeldzame vogels

Kieldrecht
Straat + huisnummer
Nieuw-Arenbergstraat
9130 Kieldrecht
Link

Waar Zeeland en Vlaanderen liefdevol tegen elkaar aan schurken, groeit een natuurgebied van maar liefst 4.700 hectare groot. Zoals het natuur betaamt, houdt dat geen rekening met barrières en woekert het lustig over de landsgrenzen heen. 

Natuur met dissonante noten

Op de achtergrond priemen de havenkranen omhoog de lucht in, terwijl de Schelde haar massa verplaatst richting zee. Af en toe vaart er een mastodont van een zeeschip voorbij. Waarna je die industriële kakofonie de rug toekeert en pareltjes ontdekt zoals Prosperpolder en het Verdronken Land van Saeftinghe. 
Dat panorama beleef je bovendien in 360° als je wilt, van bovenop de radartoren die op de oever van de stroom staat geplant.

Waasland_GrensparkGS_DavidSamyn.jpg

Grootse plannen voor een groots gebied

Maak kennis met Grenspark Groot Saeftinghe, de liefdesbaby van haven en natuur – maar toch vooral natuur. Een gebied dat wordt gekoesterd en uitgebouwd. Waar natuurontwikkeling alle kansen krijgt, ook al davert de wereldeconomie iets verderop in de vorm van hijskranen en containers. 

Hier ben je getuige van een langetermijnvisie op biodiversiteit. De leefwereld van vogels, het optimaliseren van de estuariene natuur én eco-hydrologisch herstel staan hier centraal. 

Gewoon verdwalen mag ook

Niet dat jij noodzakelijk een boodschap hebt aan al die natuurkundige inzichten. Jij wilt natuurlijk gewoon verdwalen tussen struiken en plassen, met tsjirpende vogeltjes boven je hoofd en het geluid van wassend water op de achtergrond. Perfect, want dat is precies wat je kan verwachten.

Nog op je pad: de Prosperpolder, een poldergebied dat dwars over de scheidingslijn tussen België en Nederland slingert. Hij loopt van Beveren tot in Hulst. Het gehucht dat daar pal middenin ligt, wordt Prosperdorp of Prosper genoemd. 

Waasland_GrensparkGS_DavidSamyn2.jpg

De toekomst van Prosperpolder

Misschien herken je hier en daar wel iets in het pittoreske dorpje. Want de succesreeks Den Elfde van den Elfde, die uitgezonden werd op één, werd hier voor een goed deel gefilmd.

In Prosperpolder wordt er stevig aan de natuur gewerkt. Als compensatie voor de uitbreidingen van de Antwerpse Haven, zet men hier sterk in op natuurprojecten. Het dorp blijf het dorp, de streek eromheen krijgt een biologisch verantwoorde facelift van jewelste.

Natuurgebied Prosperpolder Noord wordt een slikken- en schorrengebied, dat de verbinding tussen de Scheldeschorren bij Ouden Doel en die bij het Verdronken Land van Saeftinghe vergroot. Prosperpolder Zuid wordt dan weer ontwikkeld tot een plas- en oevergebied van een mooie 170 hectare groot. Wéér meer natuur om te ontdekken!

Een trapje op zijn tijd kan geen kwaad

Ook leuk om te doen: de radartoren beklimmen die in Beveren als een trotse fallus in het landschap staat. Je stuwt je beentjes honderden trappen op, tot je 8 meter boven de grond uitkomt op een uitkijkplatform. Van daaruit heb je een adembenemend zicht op het desolate landschap aan de ene kant, en de machinerie van de haven aan de andere kant. 360° intense landschapsbeleving met enkele cruciale componenten van het menselijke bestaan in een rauwe mix gegoten: weelderige natuur, bedrijvige haven en uitgestrekte vergezichten.

Wil je het Grenspark Groot Saeftinghe ook eens op een andere manier ontdekken? Dan kan je terecht op het Film-, Food- en Fotofestival dat hier jaarlijks wordt georganiseerd. In het kader van de Grenspark Challenge wordt hier het beste van natuur, industrie en landbouw gebundeld tot een lekker weg te happen festivalletje. Een aanrader!