Natuur
De watervallen van Kruibeke

Street art in de natuur

Kruibeke
Straat + huisnummer
Scheldedijk
9150 Kruibeke
Link

Yep: watervallen in Kruibeke. Toegegeven, als je immense waterstromen verwacht die kletterend naar beneden duiken en honderden meters lager denderend stukslaan op exotische rotsen, dan ga je wellicht teleurgesteld weer naar huis. 

Maar als je grootste schoonheid kan ontdekken in bescheidenheid, je geest kalmeert bij het geluid van klaterend water én je gecharmeerd wordt door eigenzinnige locaties die schoonheid en rauwheid combineren – dan spring je maar best snel de wagen in richting Scheldedijk in Kruibeke. Op naar de watervallen, op naar de Meiresluis!

Waterval met dank aan het Sigmaplan

Ken je het Sigmaplan? Dat ingenieuze plan creëert overstromingsgebieden die de bewoonde wereld moeten behoeden voor wateroverlast. Hier worden eb en vloed gesimuleerd, waarbij sommige delen van de natuur dagelijks blank worden gezet. 

Het resultaat: hier heersen fauna en flora. Zijn vogels, insecten en koppige begroeiing weer heer en meester van hun eigen omgeving. Ontstaan slikken en schorren die krioelen van het leven. Een lust voor het oog en alle andere zintuigen. Een gedroomde plek om tot rust te komen, ver van het menselijke gewoel.

waasland_polders van kruibeke 3.jpg

De Meiresluis: van Schelde naar overstromingsgebied

De schuldige van al dat eb-en-vloed-geweld? Dat is de Meiresluis. Deze gigantische inwateringssluis van wel 50 meter breed loodst het Scheldewater richting de polders. Bij vloed dendert het water de weiden in, bij eb trekt het zich weer terug in de machtige stroom. 

Wist je trouwens dat deze sluis een innovatieve Vlaamse uitvinding is? Ze werd vernoemd naar professor Patrick Meire, die het concept bedacht. De sluis waarlangs het water weer richting Schelde trekt, noemt dan weer de Meyvissluis – naar Leo Meyvis, het gewezen afdelingshoofd van Waterwegen en Zeekanaal NV.

Watervallen met streken

Net op het moment wanneer de vloed inzet, stromen miljoenen liters water in watervalvorm hun vrijheid tegemoet. Let wel: het zijn hier watervallen met streken. De watervallen van Kruibeke zijn immers behoorlijk exclusief. Ze verschijnen enkel en alleen wanneer het hoogwater is – dat wil zeggen: vanaf het moment dat het water meer dan 5 meter hoog staat. Je houdt dus maar beter de getijdentabel in de smiezen. 

Kruibeke zou geen parel van het Waasland zijn als aan deze bezienswaardigheid geen stevige hoek af was. De sluis werd door de jaren heen onder handen genomen door – al dan niet legaal opererende – graffiti-artiesten. Eigenlijk is het dan ook een hedendaags street art-kunstwerk, waar per toeval ook water doorheen stroomt.

waasland_veer_polders van kruibeke.jpg

Daar gaan we veer!

De watervallen vind je natuurlijk in de Polders van Kruibeke, aan de Scheldedijk. Je geraakt er makkelijk te voet of met de fiets. Maar als je er in een klap een uitstapje aan wilt breien, neem je gewoon het veer! 

De veerboot die je van Hoboken naar Kruibeke – en weer terug – brengt, ligt hier op een boogscheut vandaan. Ook de Waterbus meert hier aan. Daarop kan je meeliften vanuit Antwerpen én Hemiksem. Want zeg nu zelf: als je watervallen vol Scheldewater komt bezichtigen, kom je toch over de Schelde aangevaren ook?

Plan zelf jouw bezoek

Wil je de watervallen zelf aanschouwen? Hou dan de getijdentabel in de gaten en rep je richting Kruibeke bij hoogwater!