Natuur
De Polders van Kruibeke

Het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen

Bazel
Straat + huisnummer
Beekdam 1
9150 Bazel
Link

De Polders van Kruibeke vormt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. En toch staat het slechts een paar keer per jaar écht onder water. 

Wanneer het water hier wegtrekt, opent zich een wereld vol natuurpracht. Met slikken en schorren, elzenbroekbossen, duizenden weide- en watervogels. Spot unieke dieren zoals reeën, bevers en als je geluk hebt zelfs otters. Je krijgt een fiets- en wandelparadijs waarin je de hele dag kan genieten met elkaar.

Waasland_watervallen_Kruibeke.jpg

Watervallen? In Kruibeke?

Misschien heb je al wel gehoord van het Sigmaplan. Dit ingenieuze plan creëert overstromingsgebieden langs de Schelde, om zo bewoonde gebieden te vrijwaren van wateroverlast. Gaan de waterstanden van de rivier omhoog? Dan gaan de sluizen van de overloopdijk open. En dat levert mooie taferelen op, met zelfs heuse watervallen die ontzettend grote hoeveelheden water richting natuurgebied loodsen. Als het water weer wegtrekt, blijven slikken en schorren over. Hier gedijt de natuur en ontplooit ze geweldige landschappen met vruchtbare vegetatie en dierlijke bewoners.

De Polders zijn maar liefst 600 hectare groot! Je hebt dus wel wat kilometers op de planning staan als je het hele gebied wilt ontdekken. Gelukkig zijn er een aantal binnenwegen die je de knapste hoekjes op een zilveren dienblaadje presenteren.

Mee met een ree – en andere tips

Kom je naar de polders? Dan doe je dat best met een beetje hulp. Doelloos ronddwalen kan, maar wie weet mis je dan net de leukste plekjes! Gelukkig is er dan Xavier de Ree. Die woont de volgende uren in je telefoon en geeft je vanuit de app inkijk in de fauna en flora van het poldergebied. Je vindt hier en daar zuiltjes. Die kan je scannen, waarna Xavier z’n oneindige wijsheid zomaar met je deelt. Dolletjes!

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je hier zeker niet mag missen. Onze aanraders: het Beverpad dat je 1,2 kilometer via de Rupelmondse Kreek leidt. De Watervallen van Kruibeke, een grillig bouwwerk mét graffiti waarlangs het water het gebied binnenstormt bij hoogtij. Ook niet te missen: kunst! Zo vind je kunstwerken zoals Arcade (op de ringdijk in Bazel) en de Cosmogolem van Koen van Mechelen op de Scheldelei in Kruibeke. 

waasland_polders van kruibeke_vilda.jpg

Holderdebolder door de polder

Geen nood, de polders mogen dan wel bijzonder uitgestrekt zijn, we laten je niét aan je lot over als je ze wilt ontdekken.
Er zijn maar liefst 4 fietsroutes die door dit gebied heen snijden. Als je dus netjes de wegwijzers wilt volgen op je ontdekkingstocht doorheen de Kruibeekse Polders, is er keuze genoeg. Zo kan je een van deze fiets- of wandelroutes selecteren om de polders wat beter te leren kennen.

De Rupelmondse Kreek Wandelroute leidt je vanuit Rupelmonde naar de Polders van Kruibeke. Je stapt 8 kilometer lang dwars door de vlakke natuur. Andere optie: de Barbierbeek Wandelroute, die je aanvat in Kruibeke. Deze route verkent het noordelijke gedeelte van de polders, waar elke dag het water z’n plek herovert op het land – en dat nadien netjes weer afgeeft.

Nog een mogelijkheid: de Kruibeekse Kreek Wandelroute. Start in Bazel en verken het uitgestrekte poldergebied van start tot finish. Als je de wereld liever vanop twee wielen verkent, is de Go with the Flow Fietsroute een aanrader. Die passeert aan de Polders van Kruibeke, maar leidt je ook naar Oudbroekpolder en Schellandpolder.

Genieten in de buurt

Als je na al dat wandelen en fietsen snakt naar een streepje natuur op je bord, kan je terecht in de plaatselijke horeca. In Bazel vind je verschillende gelegenheden voor ieders budget. 

Met je volle maag meteen je bedje inkruipen, kan ook! Boek een kamer bij B&B Baz, met z’n stijlvolle interieur. Of kies voor vakantiewoning De Gulden Sleutels in Bazel, waar je in het centrum van het dorp een heel huis tot je beschikking hebt. Ideaal voor een trip met de hele familie of een groepje vrienden.

Klaar om de Polders van Kruibeke te ontdekken? Kies zelf hoe jij dit fascinerende gebied verkent. Tot binnenkort!