Musea & kunst
PolderMAS

Want ja, ook de polders verdienen een Museum Aan de Stroom

Ouden Doel
Straat + huisnummer
Ouden Doel-dijk
9130 Ouden Doel
E-mail
Telefoonnummer
+32 488 48 44 33
Link

Als de Antwerpenaren een MAS krijgen en die van Lillo-Fort een Poldermuseum, dan bouwen wij d’r ook een! En zo geschiedde.

Het PolderMAS is het Waaslandse antwoord op de cultuurtempel in de koekenstad en het Poldermuseum verderop. Met de verrassend veelzijdige collectie uit dit museum, gepresenteerd op een bedje van “Och jongens, dat wist ik niet”, ben je wel even zoet. 

 

Gerijpt en op smaak gebracht door de geschiedenis

De geschiedenis doorploegen van zo’n rijkelijk bedeelde regio als de Linkerbenedenscheldeoever, dat doe je niet op één-twee-drie. Nee, daar neem je de tijd voor. Die historie moet je savoureren gelijk een dampend bord eten of een goed gerijpte rode wijn. Voor fijnproevers van geschiedkundige weetjes is het PolderMAS dan ook het Hof van Cleve van de lokale cultuurbestemmingen. 
Overdreven? Dat weten we zo nog niet. Ober, voor ons nog een fossieltje, asjeblieft!

Waasland_PolderMAS 1.jpg

Je kijkt je de ogen uit

Deze streek is niet alleen vruchtbare grond voor wereldhavens en groene polders. Het is ook een plek waar de geschiedenis letterlijk voor het oprapen ligt. Daarover kan de stichter van het PolderMAS, archeoloog Benjamin Vergauwe, getuigen. 

Hij richtte dit kleine museum in met stukken die hij grotendeels zelf verzamelde. Een goed deel van de collectie komt uit de grond van de polders – of van collectioneurs in de omgeving – en omvat fossielen, kaarten, etsen, schilderijen en foto’s. 

Wanneer je hier binnenstapt, word je overspoeld door bezienswaardigheden. Alles wordt tentoongesteld in een gezellig sfeertje. Beetje rommelig op het eerste gezicht, maar goed doordacht gepresenteerd. Het museum is bovendien gelegen in een stukje lokaal erfgoed: ’t Schuurken van Ouden Doel. 

Van Irma naar PolderMAS

In dit gebouw hield Irma vroeger haar legendarische volkscafé open, vandaag vind je hier de passie van Benjamin en zijn vrouw Katrien. Het is een museum dat een positief verhaal vertelt – en dat werkt, getuige de erfgoedprijs die het koppel in 2016 ontving van de provincie Oost-Vlaanderen.

De stukken in het PolderMAS hebben allemaal boeiende verhalen te vertellen. Sommige gaan zelfs terug tot in de 17de eeuw, zoals schilderijen met de Jan Steenkan – een pijpkan die je terugziet op de schilderijen van Jan Steen, een befaamde schilder uit die tijd. 

Streekdrankje Sliertemie in het PolderMAS in Ouden Doel (Waasland)
Benjamin in gesprek met Ruben Van Gucht in het PolderMAS in Ouden Doel (Waasland)

Een begenadigd verteller

De bezieler en conservator van dit museum vertelt je met plezier de verhalen bij elk van de stukken. En dat doet hij bevlogen én met kennis van zaken. Een rondleiding hier is een fijne trip naar een rariteitenkabinet vol wonderlijke vondsten en fascinerende histories. Niet te missen, dus!

Wil je graag het PolderMAS bezoeken? Dat kan zeker! Let er wel even op dat het museum enkel geopend is op zondagnamiddag, tussen 14 uur en 18 uur.

De Zilte Schorre: lekker logeren in het Waasland

Als je na je bezoekje even wilt verpozen in de gastvrijheid van de lokale horeca, dan heb je keuze genoeg. Een aanrader is dan De Zilte Schorre, een Bed & Breakfast op een steenworp van het PolderMAS. Fietsers en wandelaars die de streek komen verkennen, zijn hier kind aan huis. 

De ontvangst is hartelijk, de sfeer warm, de kamers uitgebreid en voorzien van alle faciliteiten. En natuurlijk is het ontbijt waanzinnig lekker. Tip: ook de Kieldrechtsluis – het grootste exemplaar ter wereld – ligt op fietsafstand van de B&B.

Het PolderMAS bezoeken

Breng zelf ook een bezoekje aan het PolderMAS. Plan je bezoek en ontdek in één ruk de rest van het Waasland.