Musea & kunst
Verbeke Foundation

Kunstzinnige ode aan zotheid, creativiteit en surreële verschijningen

Kemzeke
Straat + huisnummer
Westakker
9190 Kemzeke
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 789 22 07
Link

Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden, zegt men soms wel eens. Als dat klopt, dan zou er in de Verbeke Foundation al lang een treinterminus gebouwd zijn. Want de werken die – soms wereldbefaamde – creatieve dwarsliggers hiér hebben neergepoot, geven je een heel nieuw perspectief op de werkelijkheid. 

Word vertederd, uit je comfortzone gebombardeerd, geprikkeld, uitgedaagd en heen-en-weer geslingerd tussen schoonheid en provocatie – en dat allemaal op één namiddag! De Verbeke Foundation: uniek in de wereld, gelegen in het Waasland, natuurlijk.

Waasland_Verbeke Foundation_SandraKoning.jpg
Waasland_Verbeke Foundation_Stekene 1.jpg

De Verbeke Foundation: wat is dat eigenlijk?

De Verbeke Foundation is het geesteskind van kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens. Deze private kunstsite herbergt een magnifieke verzameling van moderne en hedendaagse kunstwerken die in het landschap verspreid staan. Alsof er hier een splinterbom aan creativiteit is ontploft en de scherven zicht hebben ontpopt tot meesterlijk eigenzinnige kunst. 

Kort samengevat: je verdwaalt in 12 hectare natuurgebied en ontdekt in totaal 20.000 vierkante meter aan overdekte paviljoenen. Deze vrijplaats is een onnavolgbare plek, waar niet alleen de werken van gevestigde kunstenaars uitstekend tot hun recht komen. Ook een beloftevolle generatie jonge wolven krijgt hier alle kansen. Welkom in een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.

Waasland_Verbeke Foundation_Stekene 5.jpg
Waasland_Verbeke Foundation_Stekene 2.jpg

Kunst in de marge van de E34

Wanneer je van Antwerpen richting de kust de E34 overvliegt, beleef je ter hoogte van de afslag Kemzeke een stevig WTF-momentje. Verdwaalde olifanten, een imposante McDonalds-pilaar en een verlaten treinwagon sieren de berm, alsof het een mythische toegangspoort is tot een verboden Disneyland voor volwassenen. 

In de Verbeke Foundation beleef je een mix van koppige kunst en meer toegankelijke werken. Je bewondert meer dan 6.000 collages en assemblages, creaties van bio-artiesten en indrukwekkende installaties. Het ene moment voel je je klein en onbetekenend. Even later heb je weer zin om een revolutie te starten. Waarna je weer zachtjes aangeraakt wordt door een tedere sensatie in de hartstreek. Eén ding is zeker: een bezoek aan de Verbeke Foundation laat je gemoed niet ongemoeid.

Even standvastig als vloeibaar

De collectie van de stichting is altijd in evolutie. Ze groeit elke dag en verspreidt zich steeds meer over het terrein en de overdekte loodsen. De vaste collectie weerstaat hier moeiteloos de tand des tijds. Terwijl steeds wisselende expo’s elkaar opvolgen en kunstenaars hier in residentie aan hun nieuwe meesterwerken werken. 

De Verbeke Foundation is even standvastig als vloeibaar. En weet je bij elk bezoek opnieuw bij het nekvel te grijpen en te verrassen.

Verbeke Foundation in Stekene (Waasland)
Verbeke Foundation in Stekene (Waasland)

Een museum/geen museum

Ja, de Verbeke Foundation is een museum. Maar het is ook een natuurpark. Ja, het gonst hier van de rumoerige creativiteit. Maar er heerst ook absolute rust en stilte. Het is een vat vol tegenstellingen, dat ooit is uitgebarsten en haar verwarring verneveld heeft over het landschap. 

Ja, je kan de Verbeke Foundation gerust individueel bezoeken. Maar er is ook véél meer te doen – van geleide rondleidingen tot interactieve workshops. Thematische activiteiten die de nadruk leggen op kunstbeleving in de natuur. En teambuilding en events voor ondernemingen en organisaties van allerlei allooi.

Plan je bezoek

Ontdek de Verbeke Foundation. Je kijkt er je ogen uit hun kassen. Verdwaal in het immense domein én in de geest van gevestigde waarden en spannende nieuwe artiesten. Doe het snel, al is het maar om je geest nooit stil te laten staan. Deze plek is brandstof voor je ziel, die wispelturige ontstekingsmotor van het menselijke bestaan.

Plan zelf je bezoek. Je vindt alle info op de website van de stichting. Honden zijn niet toegelaten.