72 uur in Sint-Niklaas

72 uur in Sint-Niklaas

Alle ingrediënten voor een verrassende stedentrip

Street art, micro brouwerijen en art deco architectuur. Een weekendje in Sint-Niklaas is een ode aan de underdog. Want wie dacht dat je voor een geslaagde stedentrip alleen in Antwerpen of Gent terecht kunt, heeft het faliekant mis. Stijg naar grote hoogte tijdens het jaarlijkse (lucht)ballonfestival, treed in de sporen van ontdekkingsreizigers in het Mercatormuseum en eet je rond aan lokaal lekkers. Goesting om te gaan? Dit zijn onze tips voor 72 uur in Sint-Niklaas. 

Boudeloo.jpg

Dag 1

13:00

Je weekend start met een wandeling in de Fondatie van Boudelo, vlakbij Sint-Niklaas. Een verborgen natuurgebied waar het zo stil is dat je enkel de bladeren onder je voeten hoort kraken. Een ideale plek om te ontspannen voordat je het stadse leven induikt. Onverharde paden leiden je langs veldwegen, knotwilgen en plassen. Voor wie de kids niet thuis heeft gelaten, is het een feest om op pad te gaan met Boommarter Eufrazie. Dit kleine knaagdier komt virtueel tot leven en neemt je mee langs de geheimen van het natuurgebied.

15:00

Tien minuten toeren en je staat voor brasserie Het Zomerhuis. Met flink wat kilometers in de benen plof je neer op het terras voor een ijskoud streekbiertje. Bij Brasserie Het Zomerhuis kennen ze het geheim van de bourgondiër. Onze favoriet? De verse wafel met een gulle dot slagroom en bessen uit eigen tuin.

17:00

Je eerste kennismaking met de stad is spectaculair en op grote hoogte. Wanneer de zon ondergaat klim jij in de mand van een hete luchtballon. Jaarlijks zweven er tijdens de ballonfeesten in Sint-Niklaas tientallen ballonnen in de lucht. Nu is het jouw beurt. Je voelt de warmte van het vuur en de wind waait woest door je haren. De ballon stijgt en het uitzicht is als geen ander. Geniet, proost en kruip tegen je lief, want dit is er één voor in de boeken.

19:00

Glazen klinken en de ober schenkt je bij. Een diner bij Portobelfino is pure luxe. Bijzondere smaken, oog voor detail en ingrediënten van topkwaliteit. Naast het knisperend haardvuur schuif je een sterwaardig stukje grietfilet naar binnen. Niet voor niets staat dit restaurant in Gault & Milau. Omarm nieuwe ervaringen door te kiezen voor het 8 smaken menu. Gegarandeerd dat chef Ritchie je positief verrast.

21:00

De avond valt en je trekt je terug naar de rust van B&B de Perenboom. Deze voormalige hoeve ligt op een kwartiertje fietsen van het centrum van Sint-Niklaas. Stap in het warme bad en kruip daarna onder de wol.

Tip: voor nog meer ontspanning en wellness boek je bij deze bed and breakfast een arrangement bij Thermen Katara.

Waasland_Sint-Niklaas_art deco.jpg

Dag 2

10:00

Cappuccino en croissant achter de kiezen? Op naar Sint-Niklaas voor een art deco stadswandeling. Het centrum van de stad zit vol met architectuur die je terug teleporteert naar de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Denk geometrische vormen, rijke kleuren en vooral veel toeters en bellen. Deze route brengt je in zo’n vijf kilometer langs creatieve art-deco parels. Favoriet is de Monseigneur Stillemansstraat waar twaalf art deco huizen naast elkaar pronken.

12:00

Van sightseeing krijg je trek. Waar beter een pitstop maken, dan bij een café met één van de mooiste interieurs ter wereld. Bij het hippe King George Café lunch je in stijl. Goed om te weten: alles is vers en homemade, ’s zomers zit je goed op het zonneterras en latte’s worden niet zonder art geserveerd. Mocht je meer tijd hebben blijf dan even voor de apéro. Deze Franse gewoonte waarbij volk samenkomt voor etenstijd om uitgebreid te borrelen is er één die je je graag snel eigen maakt.

14:00

’s Middags duik je het museum in. In Sint-Niklaas vind je er maar liefst drie. Reisliefhebbers, antiquairs en vintagefans gaan voor het Mercatormuseum. Een ode aan Gerardus Mercator, grondlegger van de globe en tal aan oude wereldkaarten. Of heb je altijd al het verhaal achter tabak willen weten? Vroeger was roken heel normaal en was er zelfs een rookcultuur.
Tot slot - voor wie liever wegblijft van de pijp - is er SteM Zwijgershoek. Dit museum vertelt het verhaal van de stad. Zo heb je straks tal aan feiten over garen, textiel en lichaamsverzorging.

18:00

Chef Luc en gastvrouw Elsje heten je welkom in Den Silveren Harynck. Gastronomisch genieten is hier het toverwoord. Denk aan kreeft sabayon, bresse duif en geaffineerde kazen. Ga voor het degustatie menu van 5 gangen en laat je in de watten leggen door de hoffelijke bediening. Dit wordt een avond die je je nog lang herinnert.

Waasland - Sint-Niklaas - Grote Markt.jpg

Dag 3

11:00

Goed uitslapen en dan ontbijt op bed. De laatste dag van je weekend in Sint-Niklaas is aangebroken. Voordat je huiswaarts keert laad je je batterij helemaal op in één van de grootste sauna’s van België. Een dagje bubbelen, zweten en ontspannen bij Thermen Katara. Denk aan een Arabische sauna, romeins badhuis, moddermassages, ijskoude dompelbaden, een Thaise tempelopgieting en meer. Na een middag sauna hoppen duik je nog even in het Geiserbad. In dit zoutbad vol mineralen waan je jezelf in een IJslandse lagoon.

16:00

Er is niets fijner dan dineren in je badjas. Doe gezond en ga voor een verse salade en homemade smoothie. Leef je liever in zonde? Er staan ook tapas, kaasplankje en wijn op het restaurantmenu. En mocht het nou echt te gek worden, wees gerust. Een afslankbehandeling bij Thermen Katara is zo bijgeboekt.

18:00

Herboren en opgeladen kleed je je weer aan. De 72 uur in Sint-Niklaas zitten erop. Nog even de spullen in de auto laden en de reis naar huis begint. Heb je jouw avonturen in Sint-Niklaas vastgelegd? Deel ze met ons via #eigenwaas.