Erfgoed
Kasteel Wissekerke

Sprookjesachtige waterburcht met hangbrug

Bazel
Straat + huisnummer
Koningin Astridplein 17
9150 Bazel
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 740 04 00
Link

Gesloten wegens renovatiewerken in het kader van het project 'Van Steen tot Steen'.

 

Het Kasteel van Wissekerke in Bazel gaat al eventjes mee. Maar zoals het een statig kasteel betaamt, onderging het doorheen de eeuwen ingrijpende veranderingen. Een beetje kasteel wordt immers uitgebreid, afgebroken en weer opgebouwd à la tête du kasteelheer. En dat is met deze voormalige waterburcht niet anders.

Dit imposante bouwwerk is een absolute trekpleister in de streek rond Kruibeke. Het werd door de stad voorzien van twee uitgestippelde wandelingen die je alle hoekjes en kiertjes van het kasteel leren kennen. Ook kinderen zijn hier helemaal op hun plek. Ze gaan op schattenjacht én krijgen achteraf een leuk aandenken mee naar huis. Zó zouden de geschiedenislessen allemaal moeten zijn!

Het Kasteel van Wissekerke: een streepje geschiedenis

De eerste vermeldingen van het kasteel gaan terug tot in de 10de eeuw. Toen stond er op de plek waar nu het kasteel is een stevige waterburcht. Die werd daar geplaatst om de streek rond de Schelde te verdedigen tegen figuren met onzuivere bedoelingen. 

De waterburcht is echter helemaal opgegaan in de rook van de geschiedenis. De oudste restanten op de site zijn de kelder (15de eeuw) en de toren (16de eeuw). Ook de hangbrug zou uit die periode moeten stammen. Eeuwenlang werd het gebouw bewoond door de adellijke familie Vilain XIIII. Vanuit dit hoofdkwartier leverde de familie 139 jaar onafgebroken de burgemeester van Bazel. 

Empire, maar dan in ’t echt!

Wist je dat het Kasteel van Wissekerke een van de eerste kastelen was waarbij neogotiek samensmolt met de typische Empire-elementen? Waarschijnlijk niet – maar nu weet je ’t wel! Het poorthuis werd ontworpen in neotudorstijl, het salon in empirestijl. Een prachtig samenspel van verfijning en oerstevige bouwmaterialen. 

Het kasteel werd in 1981 geklasseerd als monument en de gemeente Kruibeke kocht het aan op het einde van datzelfde decennium. En gelukkig maar, want nu kan jij het ook simpelweg binnenwandelen als een échte kasteelheer.

Waasland_KasteelWissekerke_Kruibeke_PaulD'Eer.jpg

Wat te doen in het kasteel?

Binnenwandelen als een ware kasteelheer is één ding. Maar je moet natuurlijk ook je weg nog vinden. Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt. Twee uitgestippelde wandelingen leiden je doorheen de burcht. Wil je in het spoor van de bedienden ronddwalen – of volg je liever in de voetstappen van de adellijke familie? Het kan allebei!

Er zijn bovendien geleide bezoeken, je kan een gids boeken om er rond te wandelen met een groep en kinderen tussen 6 en 12 gaan op schattenjacht in de vertrekken van het kasteel. Oh, en als je een originele locatie zoekt voor je babyborrel of trouwfeest: de kelder zwiert met plezier z’n deuren voor je open!

Bazel bezoeken

Na een dag kasteelheer spelen, is het hoog tijd voor iets anders. Een bezoek aan het dorpje Bazel, bijvoorbeeld, waar het kasteel gelegen is. Dit gezellige polderdorpje is bijzonder charmant. Het staat niet voor niks bekend als een van de mooiste dorpen van het land. Je zal dan ook met de glimlach door de straten dwalen. De Sint-Petruskerk is zeker je bezoekje waard, net als de lokale horeca.

Waasland_KasteelWissekerke_Kruibeke_DenDUiventoren.jpg

Culinair genieten

Het Hofke van Bazel serveert je een gastronomische keuken. Je weet niet wat je proeft. Een wervelwind van smaken en geuren. Dit is eten met al je zintuigen.

Van zo’n ervaring, daar word je moe van. En dus boek je gewoon een kamer in de buurt. Vakantiewoning of B&B? Dat hangt van jou af. Je kan kiezen voor B&B BAZ, een vroegere dokterswoning met verwarmde zwemvijver en sauna. Of voor Vakantiewoning De Gulden Sleutels, gelegen in het hart van Bazel en met alle faciliteiten die je nodig hebt voor een zalig weekendje weg.

Bezoek het kasteel op jouw manier

Ga je recht op je doel af bij je bezoek aan het Kasteel – rijden, inchecken, kijken en weer door? Of slinger je liever nog wat door de omgeving, te voet of op twee wielen? Jij kiest. Als je meer voor de laatste optie bent, raden we je fietsroute Retourtje Antwerpen-Gent aan. Die tocht passeert ook aan het kasteel van Wissekerke.

Als je liever wandelt, staat de Kruibeekse Kreek Wandelroute voor je klaar. Die brengt je langs de meest pittoreske vergezichten in de buurt. Klaar voor de tocht? Welaan dan!