Erfgoed
Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIIII

Sprookjesachtige waterburcht met hangbrug

Bazel
Straat + huisnummer
Koningin Astridplein 17
9150 Bazel
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 740 04 00
Link

Het Kasteel Wissekerke in Bazel speelt een belangrijke rol bij de stichting van België. Een periode van zorgvuldige renovatie werd bekroond met een nieuw belevingsparcours in het kasteel en in het park. Een kant-en-klaar bezoekbaar kasteel. Zoé de Feltz neemt jou als bezoeker mee doorheen de familiegeschiedenis Vilain XIIII, spanningen tussen katholieken en liberalen, internationale politiek en haar bijzondere band met Napoleon.

wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_2.jpg

Op stap met Zoé de Feltz

Dit imposante bouwwerk is een absolute trekpleister in de streek rond Kruibeke. Voor individuele bezoekers zijn er drie toffe audioverhalen. Een standaard parcours ‘Op stap met Zoé de Feltz’. De burggravin neemt de bezoekers mee op pad doorheen de geschiedenis van de familie Vilain XIIII, het ontstaan van België, de spanningen tussen katholieken en liberalen, de internationale politiek van de eerste helft van de 19de eeuw en haar bijzondere band met Napoleon. Er is ook een kinderparcours ‘Serafina de sfinx vertelt je de geheimen van het kasteel’. En ten slotte, héél leuk, is er ook het jongerenparcours ‘De schone schijn van de 19de eeuw op een hippe soundtrack’.

Het kasteel is gelegen in een prachtig 19de eeuws landschapspark. Wandel na je bezoek tussen de eeuwenoude bomen, eet je picknick op aan één van de verblijfsplekken of kom via de infoborden meer te weten over Duiventoren, Koebrug, moestuin, Coricaanse den..

Plan je bezoek. Je kunt een tijdslot hier reserveren

waasland_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_2.jpg

Het Kasteel Wissekerke: een streepje geschiedenis

De eerste vermeldingen van het kasteel gaan terug tot in de 10de eeuw. Toen stond er op de plek waar nu het kasteel is een stevige waterburcht. Die werd daar geplaatst om de streek rond de Schelde te verdedigen tegen figuren met onzuivere bedoelingen.

De waterburcht is echter helemaal opgegaan in de rook van de geschiedenis. De oudste restanten op de site zijn de kelder (15de eeuw) en de toren (16de eeuw). Ook de hangbrug zou uit die periode moeten stammen. Eeuwenlang werd het gebouw bewoond door de adellijke familie Vilain XIIII. Vanuit dit hoofdkwartier leverde de familie 139 jaar onafgebroken de burgemeester van Bazel.

Empire, maar dan in ’t echt!

Wist je dat het Kasteel Wissekerke een van de eerste kastelen was waarbij neogotiek samensmolt met de typische Empire-elementen? Waarschijnlijk niet – maar nu weet je ’t wel! Het poorthuis werd ontworpen in neotudorstijl, het salon in empirestijl. Een prachtig samenspel van verfijning en oerstevige bouwmaterialen.

Het kasteel werd in 1981 geklasseerd als monument en de gemeente Kruibeke kocht het aan op het einde van datzelfde decennium. En gelukkig maar, want nu kan jij het ook simpelweg binnenwandelen als een échte kasteelheer. Het werd nu onlangs klaargestoomd en opgetuigd tot de toeristische diamant die het nu is, dankzij het project ‘Van Steen tot Steen’. Je zult zien dat het kasteel niet alleen toeristisch bloeit, maar ook nog de thuis is van Bazelnaren en Kruibekenaren. De academie heeft hier nog zijn stek, de burgelijke huwelijken worden hier bezegeld, net zoals diverse verenigingen hier vergaderen en ook het onderzoek over de site en de familiegeschiedenis gaat gewoon verder. Het kasteel leeft, voor de inwoners én de bezoekers.

wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_13.jpg
wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_7.jpg
wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_5.jpg

Wat te doen in het kasteel? Ook voor tieners!

Binnenwandelen en je op sleeptouw laten nemen door een kasteeldame is één ding. Maar je moet natuurlijk ook je weg nog vinden. Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt. De audioguides bieden routes aan voor de kinderen met een speelse touch, voor volwassenen met de voorname Zoé als gids maar er is ook een toer voor jongeren met muziekfragmenten en coole verhalen die aan de ribben blijven plakken, wedden dat sommige volwassenen voor deze tour gaan kiezen?

Er zijn bovendien geleide bezoeken, je kan een gids boeken om er rond te wandelen met een groep en kinderen tussen 6 en 12 gaan op schattenjacht in de vertrekken van het kasteel. Oh, en als je een originele locatie zoekt voor je babyborrel of trouwfeest: de kelder zwiert met plezier z’n deuren voor je open!

Waasland-Hofke van Bazel2.jpg

Bazel bezoeken

Jouw kasteelbezoek eindigt niet aan de ingangspoort. Vlakbij ligt één van de meest bijzondere natuurgebieden van de provincie Oost-Vlaanderen, de Polders van Kruibeke. En een bezoek aan het dorpje Bazel, bijvoorbeeld, waar het kasteel gelegen is. Dit gezellige polderdorpje is bijzonder charmant. Het staat niet voor niks bekend als een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Je zal dan ook met de glimlach door de straten dwalen. De Sint-Petruskerk is zeker je bezoekje waard, net als de lokale horeca. Een dagje Bazel en Kasteel Wissekerke is dus perfect mogelijk. Zelfs voor een weekendje op deze plek hoef je niet ver te lopen. Hier valt veel te beleven.

Culinair genieten

Het Hofke van Bazel serveert je een gastronomische keuken. Je weet niet wat je proeft. Een wervelwind van smaken en geuren. Dit is eten met al je zintuigen.  Bij restaurant De Ceder geniet je in een intieme fine dining setting van pure gerechten met aandacht voor herkenbare en verfrissende ingrediënten. Bij het Pachtgoedhof kan je in een landelijk kader genieten met het hele gezin van een uitgebreide brasseriekaart, terwijl de kinderen binnen of buiten spelen of eens langs gaan bij de hoevedieren. 

Van zo’n ervaring, daar word je moe van. En dus boek je gewoon een kamer in de buurt. Vakantiewoning of B&B? Dat hangt van jou af. Je kan kiezen voor B&B BAZ, een vroegere dokterswoning met verwarmde zwemvijver en sauna. Of voor Vakantiewoning De Gulden Sleutels, gelegen in het hart van Bazel en met alle faciliteiten die je nodig hebt voor een zalig weekendje weg.

Waasland_vogelkijkwand polders van kruibeke.jpg

Bezoek het kasteel op jouw manier

Ga je recht op je doel af bij je bezoek aan het Kasteel – rijden, inchecken, kijken en weer door? Of slinger je liever nog wat door de omgeving, te voet of op twee wielen? Jij kiest. Als je meer voor de laatste optie bent, raden we je fietsroute Retourtje Antwerpen-Gent aan. Die tocht passeert ook aan het kasteel van Wissekerke.

Als je liever wandelt, staat de Kruibeekse Kreek Wandelroute voor je klaar. Die brengt je langs de meest pittoreske vergezichten in de buurt. Klaar voor de tocht? Welaan dan!

Download hier de Kruibeekse Kreek Wandelroute