Ervaringen
Ontdek Grenspark Groot Saeftinghe met de zonnetrein

Proef de streek tijdens een safari op zonne-energie

Nieuw Namen
Personen
1 - 20
Straat + huisnummer
Koninginnestraat 2
4568 PT Nieuw Namen
E-mail
Telefoonnummer
+32 479 45 48 13
Date_time_range
Van 01-01-2021 tot 31-12-2022
Link

Onder de rookpluimen van kerncentrale Doel komt het zonnetreintje langs gereden. Drie duurzame wagons in geel, groen en rood toeren – op reservering - door Grenspark Groot Saeftinghe. Onderweg hop je in en uit bij hoeves en huiskamercafés. Een retourtje door de grenspolders met negen haltes om uit te kiezen. Zo proeven jullie in één dag het beste van wat hier groeit, bloeit en loeit.

 

Toeren door het Grenspark

De Zonnetrein Groot Saeftinghe neemt je mee door een robuust land van eb en vloed. Vanachter het glas kijk je kilometers van je af over grasland en getijdengebied. In de Prosperpolder neemt het water de polders weer over. Twee keer per dag stroomt de Schelde via de doorgebroken dijk binnen. Iedere keer laat de vloed een laagje modder achter. Hierdoor ontstaat een getijden ecosysteem aan slikken en schorren. Steltlopers pikken hier de wormen en kokkels als lopend buffet uit de poelen. Waterbuffels onderhouden het groen op de hoger gelegen schorren.

Ben je een échte natuurliefhebber? Stop dan bij de halte Café ’t Verdronken Land om het Verdronken Land van Saeftinghe te ontdekken. In dit stukje oernatuur kronkelen zijtakken van de grote Schelde als aders door het landschap. In de verte zie je zeehonden relaxen op zandplaten, terwijl de zilte wind woest door je haren waait. Het lijkt wel een safari op zonne-energie.

Waasland_Verdronken Land.jpg

Stel je eigen route samen

Zo’n ontdekkingstocht met de zonnetrein doe je samen met vrienden en familie. Het leuke is, je kunt zelf een route samenstellen jouw gezelschap op het lijf geschreven is. Een pintje drinken, langs de ijshoeve, of kennismaken met het boeren buitenleven. Ontdek welke haltes bij jullie passen.

Halte: Op de Mariahoeve

In de klei vlak onder het Verdronken Land van Saeftinghe groeien de zeegroentes van de Mariahoeve. Hier werkt de familie Van Wesemael dagelijks hard aan de binnendijkse teelt van het Saeftinghe Zilt. Denk aan zeekraal en -kool, lamsoren, zilte aardappels en zelfs zeebanaan. Zeeuwse chefs zijn er zot op. Maar ook op het boerenerf wordt gekookt. Zo ontdekken jullie het hele proces van veld te vork. 

Arrangement ‘Van Zoet naar Zilt’

Na al dat zout heb je vast zin in zoet. Het arrangement ‘Van Zoet naar Zilt’ brengt je naast de Mariahoeve, ook bij IJshoeve de Boey. Op deze boerderij verstopt tussen de groene dijken maken ze hoeve-ijsjes van eigen melk. Onderweg stopt de zonnetrein voor een stevige wandeling of rustige fietstocht. Zo train jij die calorietjes er gewoon weer af.

Waasland_Zonnetrein
Waasland_Zonnetrein_kasteel Cortewalle Beveren

Halte: Voedselbron Graauw

‘Je bent gelukkiger, wanneer je ontspannen bent.’ Zo klinkt de lijfspreuk van Emiel en Sonja, oprichters van Voedselbron Graauw. In dit duurzame boerenbedrijf kennen ze de kunst van het ontspannen. Een eigen voedselbos, dineren aan lange tafels en een eigen bio-winkel met groentes en fruit uit eigen bodem. Volg een rondleiding en leer over hoe ze bij Graauw verbouwen. Want hier denken én planten ze anders. Geen doodnormale asperge op je bord, maar juist scheuten van hosta, het jonge blad van de lindeboom en rankspinazie. Aanschuiven voor het diner is voor de avontuurlijke eter.

Arrangement ‘Ontspanning en avontuur’

Neem je tijd, maak er een dag van. Leren over landbouw doe je tijdens het arrangement ‘Ontspanning en avontuur’ op je dooie gemakje. Je begint en eindigt bij Voedselborn Graauw. Onderweg trek je de laarzen aan voor een tocht over het Plankierpad in Verdronken Land van Saeftinghe. Doe ze weer uit voor de streekproductenlunch bij de Mariahoeve en gooi de beentjes omhoog met een ijsje bij hoeve de Boey.

waasland_beveren_prosperdorp_kerk.jpg

Halte: Saeftingherhof

De koeien van Saeftingerhof hebben een goed leven. ’s Zomers wandelen ze kilometers door het Verdronken Land van Saeftinghe. Chefs betalen goud geld voor het lamsoor en zeekraal dat het Belgisch witblauw dagelijks gratis van de slikken graast. ‘Dat de koeien ruimte hebben om te grazen op dit zilte land, da proefde,’ zo vertelt de Belgische TV-kok Piet Huysentruyt tijdens zijn bezoek aan de rundveehouderij. Op de boerderij doen ze alles zelf. Van geboorte, tot slacht en verkoop. Zo houden ze keten gesloten en garanderen ze een stressvrij bestaan. Het vlees smaakt lichtzout (Pré-Salé), wild en eerlijk. Schuif na een rondleiding ook even aan voor een proeverij mét een lokaal prosperbiertje.

Arrangement: ‘Onbegrensd Genieten’

De zonnetrein brengt je naar de grens met Nederland. Midden in de Prosperpolder wordt het verhaal van ontpoldering en nieuwe natuur vertelt. De rest van de dag is het een all-you-can-eat van streekgerechten. Het hoogtepunt is de ziltig sappige Pre-Salé burger bij het Saeftingherhof. Daar ga je zowaar van watertanden. Snel het arrangement 'Onbegrensd Genieten' reserveren dus.

Reserveer de zonnetrein

Wil je het noorden van Waasland letterlijk proeven? Boek samen met jouw vrienden, familie of bedrijf de Zonnetrein Groot Saeftinghe. Een lokaal dagje weg vol smakelijke verhalen in het grenspark.