Stadswandeling Sint-Niklaas

Stadswandeling Sint-Niklaas

Art Deco schatten, kastelen en ijshoorntjes

Met de stadswandeling in Sint-Niklaas zit je goed voor een dagje uit in deze eigenwijze stad. Kunnen we afvinken op de checklist: leuke winkels, mooie architectuur, weelderige natuur en lekkere eet- en drinkadresjes. Ook op het programma: de grote markt die zomaar even de mooiste van het land zou moeten zijn. Bewijzen op tafel? Allehoppa, iedereen richting de stad van Sint-Niklaas!

Spoelen met wol in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)
De textielnijverheid in Sint-Niklaas
Spoelen in het breiatelier in SteM in Sint-Niklaas (Waasland)
Sint-Niklaas kent een rijk textielverleden

Sint-Niklaas puts the Art in Art Deco

Ongeveer 100 jaar geleden, in de vervlogen jaren ’20, was Sint-Niklaas nog een stad in volle expansie en ontwikkeling. Wanneer de Groote Oorlog eindelijk verleden tijd is, groeit de textielnijverheid en barst de sector uit z’n voegen. En eerlijk? Daar werd een deel van de burgers best wel rijk van.

Het gevolg? Ze hokken samen in nieuwe woonwijken en geven de meest creatieve architecten de opdracht om schitterende Art-Decohuizen te bouwen. Je moet ergens naartoe met je geld, toch? Het geeft meteen een nieuwe draai aan de stad. Eentje in de goede richting.

Waasland_Sint-Niklaas_art deco.jpg
Art Deco in Sint-Niklaas

Speciaal voor jou

En al die prachtige huizen en stadspaleizen zijn natuurlijk bewaard gebleven. Speciaal om jou op een zondagmiddag met open mond naar gevels te laten staren. Want uiteráard kom je die tegen op je wandeling.

Het hoogtepunt der glorie van Art Deco in de stad? De imposante Broederschool. De inkomhal van het hoofdgebouw in de Nieuwstraat is een meesterwerk met veel kleuren, creativiteit en een glasraam dat meteen in het oog springt. Een schoolvoorbeeld van deze bouwstijl, dat geduldig op jou ligt te wachten.

Waasland_kasteel Walburg_Sint-Niklaas.png
kasteel Walburg in Sint-Niklaas

Engelse parken en kastelen

De rijke burgers hadden in hun tijd uiteraard ook nood aan een stukje groen in hun Art Deco stad. Dat kregen ze in de vorm van het Romain De Vidtspark. Een samenraapsel van een wirwar van wandelwegen, bloemperken, een muziekkiosk en een vijver. Allemaal in de typische Engelse stijl.

Aan de andere kant van deze groene long bevindt zich het bekoorlijke Kasteel Walburg. Het werd ooit gebouwd als burcht voor de ridder Willem van Waelwijck. Maar vandaag moet die nobele held zijn plekje delen met heel Sint-Niklaas. O tempora, o mores!

waasland_stem_sint-niklaas 3_0.jpg
Het SteM in Sint-Niklaas

Mercatormuseum en SteM: de Louvres van het Waasland

Van natuur naar cultuur dan maar... We moeten de mix gezond houden, toch? Sint-Niklaas moet voor het Louvre niet onderdoen. Ah nee, want met het Mercatormuseum en het SteM in portefeuille kunnen die Parijzenaren wel inpakken. Het eerste museum eert (natuurlijk) Mercator. De eyecatchers zijn de aard- en hemelglobe. Zo’n paar globes is zo zeldzaam dat niemand precies weet hoeveel er wereldwijd nog bewaard zijn.

Mercator leefde in de 16e eeuw maar is mee met zijn tijd. In de digitale belevingswereld van dit unieke museum droom je weg én leer je bij. Aan de hand van projecties, virtuele tours, spannende documentaires, sprankelende sterrenbeelden en levensgrote aanraakschermen stap je nog veel verder in de geschiedenis.

Het SteM daarentegen heeft enkel Waaslandglobes staan, in de vorm van een selectie voorwerpen, documenten, beelden en geluiden uit de rijke geschiedenis van Sint-Niklaas. De rode draad is de mens en zijn relatie tot materie, machine en lichaam.

cremerie françois.png
Crémerie François in Sint-Niklaas

Foubert of François? De eeuwigdurende battle

Een echte Sint-Niklazenaar kan je niet voor een groter dilemma stellen dan een bol ijs van Cremerie Foubert of een bol ijs van Cremerie François. Iedereen heeft er een mening over en iedereen is overtuigd van de zijne. Zolang we allemaal kunnen genieten van onze favoriet, helemaal oke. Oordeel vooral zelf. ’t Is een goeie uitvlucht om op een zomerdag niet één maar twee hoorntjes te bestellen.

Van strijden krijg je dorst en die kan je lessen in ’t Stamcaféken, een gezellig bruin café met een sympathieke barman én grote bierkaart. En voor de prinsen en prinsessen onder ons. Het Kasteel Walburg heeft nog een verrassing voor jullie. Daarbinnen is er geen Game of Thrones maar wel een hippe Meet & Eat: fenomenale gerechten, historische klasse. Dinner is coming!

Volg het pad

Bekijk Sint-Niklaas eens van een ander punt en sla de begane paden van deze wandelroute in. En als je het niet voor ons doet, doe het dan voor de ijsjes. Een beter argument kunnen we écht niet verzinnen.