Fondatie van Boudelo wandelroute

Fondatie van Boudelo wandelroute

Zo puur dat je er stil van wordt

Op de grens van Stekene en Sinaai vind je een van de best bewaarde geheimen van het Waasland: een opmerkelijk lappendeken van bossen, hooilanden, vochtige graslanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels. Samen vormen ze een bijzonder waardevol natuurgebied. Het is er zo stil dat zelfs de uiterst zeldzame boommarter zich helemaal in zijn sas voelt. Welkom in … de Fondatie van Boudelo!

Download de route hier

De huidige Fondatie - of Oprichting - van Boudelo - is een lappendeken van perceeltjes langs het Kanaal van Stekene. Stuk voor stuk hoorden ze ooit toe aan de gelijknamige abdij, die eind 12de eeuw in Klein-Sinaai werd gesticht. Vandaag staat daar geen steen meer van overeind. Maar de natuur die in de plaats kwam, is zo mogelijk nog monumentaler.

De regionale vzw Durme wist het gebied de voorbije decennia beetje bij beetje uit te bouwen tot een natuurreservaat van dik 100 hectare groot. De Fondatie van Boudelo wandelroute van 9,2 km is een prima introductie tot dit bijzondere landschap.

Fondatie van Boudelo.jpg

De stille Stekense Vaart

Afspraak in Stekene voor deze gevarieerde knooppuntenwandeling! Kom je met de wagen? In de straat Bosdorp zijn er wel wat plaatsen waar je probleemloos kan parkeren.

Vanaf wandelknooppunt 30 bereik je al na een paar honderd meter het Kanaal van Stekene. Of de Stekense Vaart, zoals die in de volksmond wordt genoemd. Deze waterweg werd in 1315 gegraven in opdracht van de graaf van Vlaanderen en speelde vanaf de 15de een belangrijke rol voor de vele steen- en tichelbakkerijen uit de streek. Tegenwoordig is de vaart niet langer bevaarbaar en vormen beide oevers net als de hele Fondatie van Boudelo een stiltegebied.

Het is ronduit zalig om hier van de ongerepte natuur en de mooie vergezichten te kunnen genieten. Het Stiltepad met zitbanken en vleugjes poëzie van lokale dichters draagt mee bij tot de serene - haast gewijde - sfeer.

Net voorbij het pompgemaal Fondatiebeek - dat wordt ingezet om het overtollige water van het lager gelegen gebied naar de vaart over te pompen - steek je via de smalle houten Frans Coppensbrug het kanaal over. Houd hier zeker eens halt aan het kunstzinnige rust- en uitkijkpunt in de vorm van een W, dat hier door Toerisme Oost-Vlaanderen werd neergepoot. Die merkwaardige vorm? Een knipoog naar de W van Waasland en van Wandelparadijs! Het panorama dat zich voor je ontvouwt, lijkt zo weggelopen uit een schilderij van Monet.

Fondatie_van_Boudelo (2).jpg

Een levendig kluwen

Vanaf nu vervolg je je weg op de andere kanaaloever, op een onverhard pad. Bij vochtig weer zijn laarzen - of op zijn minst degelijke stapschoenen - hier geen overbodige luxe.

Even later zeg je de Stekense Vaart tijdelijk vaarwel en duik je het natuurgebied in waar deze wandelroute zijn naam aan dankt: de Fondatie van Boudelo. Het waren de monniken van deze abdij die een blijvende stempel drukten op dit landschap door de moerassen droog te leggen en er landbouwgrond van te maken.

Tegenwoordig bestaat de Fondatie van Boudelo uit een uniek kluwen van vochtige zones, gemengde loofbossen en hooilanden, afgebakend door randsloten, veldwegels en rijen knotbomen. Maar je vindt er ook een hoogstammige boomgaard en talloze poelen, die werkelijk wemelen van het leven: van waardevolle waterplanten (zoals gekroesd fonteinkruid, fijne waterranonkel en kikkerbeet) tot meer dan 28 soorten libellen en een brede populatie broedvogels. Onder meer de houtsnip, de buizerd, de bosuil, de ijsvogel, de zwarte specht, de nachtegaal, de sprinkhaanzanger en de wespendief worden hier regelmatig gespot.

Wandelaars in de Liniedreef in de Fondatie van Boudelo in Sinaai (Waasland)
uitkijktoren fondatie boudelo waasland

Hoog en droog

De prachtige Liniedreef wordt sprookjesachtig omzoomd door hoge beuken. Ook deze plek torst een beladen verleden met zich mee: in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1701–1714) lag hier een van de vele Staats-Spaanse Linies of militaire verdedigingslijnen.

Het is uiteraard een must om even naar boven te klauteren op de statige, 8 meter hoge Kijktoren. Zo kan je de U-vormige vijver en de omliggende graslanden in de Fondatie van Boudelo ook eens vanuit de hoogte bewonderen. Daarbij komt de altijd aanwezige verrekijker meer dan goed van pas. Heb je een ree gespot of misschien zelfs de uiterst zeldzame boommarter? Zet dan zeker een streepje op het krijtbord! 

Terug naar start

Het pad naast de Weimanstraat brengt je terug naar de Stekense Vaart, die je via de Koebrug oversteekt.  Vandaar ga je dan - in vrijwel rechte lijn - via de wijk Bosdorp terug naar je vertrekpunt in Stekene.

Stekene Brasserie Zomerhuis fonteinen.jpg
De Oude Route.png

Tijd om verse krachten op te doen!

Als je daarna nog even rechtdoor blijft lopen, beland je zo aan Het Zomerhuis, een moderne brasserie met een groot terras en een mooie speeltuin. In een oase van groen kom je helemaal tot rust bij een voortreffelijke lunch, een verkwikkend vieruurtje of een heerlijk diner.

Hartje Klein-Sinaai word je dan weer met open armen ontvangen in café De Oude Route. Een lekker hapje en drankje, met nog een gezellige babbel erbij: wie heeft daar na een stevige wandeling nu geen zin in? De grote parking en het ruime terras zijn alvast leuk meegenomen.

Zin om nog wat te blijven hangen?

Boek dan een overnachting in de buurt. Bijvoorbeeld in Hoeve Oswald: op een boogscheut van de Fondatie van Boudelo laten Conny en Hans niets aan het toeval over om het je in hun duurzame en toegankelijke vakantiewoning naar de zin te maken. Letterlijk één straat verder is de sfeervolle vakantiewoning Sinnan een echt pareltje. Liever back to basics? Deze wandelroute passeert in Stekene aan de achterzijde van de uiterst sympathieke Camping Vlasaard.

Deze route downloaden?

Op ons onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS. 

Deze route downloaden?

Boudeloo.jpg

Op ons onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS. 

Straat + huisnummer
Bosdorp 29
9190 Klein-Sinaai
Length
9,2 km
Time
1u 30m
Terrain
36% Verhard
Actions
Bekijk deze route