Saleghem wandelroute

Saleghem wandelroute

De weg van het water

De Saleghem wandelroute is een boeiende knooppuntenwandeling in het uiterste noorden van Oost-Vlaanderen. Op een boogscheut van de Nederlandse grens leiden polderwegen en dijken je door een adembenemend natuurgebied van 24 ha dat deels door de zee werd geboetseerd.

Download de route hier

De Kreken van Saleghem in Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) ontstonden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In 1584 werd de hele Wase polder onder water gezet om Antwerpen beter te kunnen verdedigen tegen de Spaanse bezetter. Tot 1609 kregen eb en vloed volledig vrij spel. Zo ontstonden er diepe geulen, die na het herstel van de dijken achterbleven als een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietvelden, wilgenbosjes en moerassen.

Paradijs voor broedvogels

Vooral voor broedvogels is dit een waar paradijs. Onder meer de fuut, de boomkruiper, de rietgors en de waterral zijn in de Kreken van Saleghem regelmatige stamgasten. De kleine karekiet en de blauwborst laten in het riet volop van zich horen en de bruine kiekendief gaat er gretig op zoek naar een prooi. Ook de wezel en de bunzing bouwen er graag hun hol. En misschien spot je tijdens je wandeltocht wel een kleine watersalamander.

Wandelen langs de Saleghem kreken in Sint-Gillis-Waas (Waasland)
Kreken van Saleghem Sint-Gillis-Waas

En we zijn vertrokken!

Klaar om al dit moois te ontdekken? Vanuit Meerdonkdorp wandel je de Dijkstraat in tot aan knooppunt 94.

Even verder zadelt taverneĀ Den Ouden Hof je op met een serieus dilemma: ga je nu al voor een pauze of stel je het plezier uit tot na de wandeling? Streekgerechten, seizoensgebonden suggesties en verrukkelijke desserts: aan jou de keuze! Bij mooi weer is een plekje op het ruime en zonnige terras in elk geval niet te versmaden.

Net buiten het parcours van deze wandelroute is koffiebar CoffieClets een heerlijk alternatief: Cindy ontvangt je er bijzonder hartelijk met haar huisgemaakte delicatessen.

Natuurhuis Panneweel.jpg
waasland_natuurhuis Panneweel_sintgilliswaas.jpg
waasland_panneweel_sint-gillis-waas.jpg

Toen de dijken braken

Op naar een van de bijzonderste hoekjes in het Saleghem Krekengebied: het Sint-Jacobsgat. Deze plas ontleent zijn naam aan de heilige op wiens naamdag hier ooit de dijken braken. Rond de kreek ligt een fraai natuurreservaat, waar grote grazers instaan voor het beheer. Ze verwelkomen je met veel plezier in hun habitat. Maar je houdt het best wel een beetje afstand. Deze dieren zijn namelijk behoorlijk stressgevoelig.

Ook het Panneweel ontstond - omstreeks 1627 - na een dijkdoorbraak. Dit kleine natuurreservaat herbergt enkele heel zeldzame planten, zoals galigaan, moerasvaren en wateraardbei. Je verneemt er alles over in het Natuur.huis Panneweel, een bescheiden bezoekerscentrum op een oud boerenerf. Er is een hoogstamboomgaard met een leerpad, een imkerhuisje en een altijd toegankelijke picknickplek. Een beestentoren en enkele houtstapels doen dienst als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren en als nest voor solitaire bijen. Van mei tot augustus is er elke eerste zondag van de maand een openschuurdag en gaat om 13.30 uur de bar open.

Waasland_kreken van Saeleghem_Sint-Gillis-Waas.jpg

Zicht op paalwoningen

Tussen wandelknooppunten 92 en 88 heb je een weids uitzicht over de Grote Saleghemgeul. Na de Allerheiligenspringvloed van 1570 vielen er hier liefst 20.000 dodelijke slachtoffers. Tegenwoordig steken groene vissershuisjes als paalwoningen boven het water uit. In de winter is dit een belangrijk rust- en foerageergebied voor grauwe ganzen, kolganzen, smienten en verschillende soorten eenden.

Zin in een ijsje? Geloof ons: het is bijzonder moeilijk om aan de lokroep van IJshoeve De Boey te weerstaan. Christine en Liselotte bereiden hun roomijs op ambachtelijke wijze met dagverse melk van de eigen koeien, zonder toevoegingen. Ze hebben liefst 26 smaken in de aanbieding. Daarnaast serveert de familie De Boey onder meer ook huisbereide wafels en pannenkoeken. Je bent er dus - letterlijk en figuurlijk - wel even zoet. En uiteraard kan je op het terras ook gewoon iets drinken.

rustpunt.jpg

Met de W van Waasland

Helemaal op het eind van de wandeling bots je nog op een kunstzinnig W-vormig rust- en uitkijkpunt. Deze subtiele ode aan de W van Waasland is de geknipte plek om even uit te blazen, lekker te picknicken en nog wat interessante weetjes over het bijzondere landschap te vergaren.

Wil je tot slot nog wat authentieke Meerdonkse dorpsfolklore ervaren? Ga dan voor je vertrek zeker nog eens langs in dorpscafƩ De Groenen Boomgaard (Margrietstraat 85).

B&B Fruithof Tack Sint-Gillis-Waas zwembad.jpg
Berckelaer

Blijven slapen?

Vakantiewoning Berckelaer en B&B Fruithof Tack in Sint-Gillis-Waas hebben zich allebei gespecialiseerd in verwennerij van de puurste soort. In het hart van de idyllische Waaslandse fruitstreek kom je gegarandeerd helemaal tot rust.

Deze route downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je dezeĀ wandelroute downloaden als PDF-bestandĀ om af te printen voor onderweg.Ā Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route downloaden?

waasland_grote geule_sintgilliswaas.jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je dezeĀ wandelroute downloaden als PDF-bestandĀ om af te printen voor onderweg.Ā Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Turfbankenstraat 24
9170 Meerdonk
Length
7,6 km
Time
1u 32m
Terrain
51% Verhard
Actions
Bekijk deze route