Kloosterbos wandelroute

Kloosterbos wandelroute

Een zalige ontdekking voor het hele gezin

Het Kloosterbos - een restant van wat ooit een uitgestrekt bos- en heidegebied was tussen Maldegem en Stekene - is een intrigerend provinciaal natuurdomein van 124 ha in Wachtebeke. Smalle bospaadjes leiden je in een zee van varens langs hoge bomen, open zandvlaktes en een indrukwekkende speelzone.

Download de route hier

Zoek je een korte natuurwandeling waar je met het hele gezin veel plezier aan beleeft? De Kloosterbos wandelroute in Wachtebeke (4,8 km) is absoluut een goede keuze. De voortdurende afwisseling tussen bos en heide verveelt geen minuut, er is heel wat horeca in de buurt en je passeert een prachtige speelzone van bijna 9 ha.

Let wel: de onverharde wandelpaden in het bos zijn in natte periodes minder vlot toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Wandeling-in-het-kloosterbos.jpg

Woeste wastines

Je parkeert het best in de Gebroeders Naudtslaan. Via de straat Walderdonk stap je dan recht het bos in, tot bij wandelknooppunt 62.

Wat het Kloosterbos zo bijzonder maakt? In de 20ste eeuw werden er op de zandgrond massaal dennen aangeplant, maar sinds een 20-tal jaar is de provincie beetje bij beetje de oorspronkelijke vegetatie (struikheide, berk en zomereik) aan het herstellen. Zo ontstond naast het bos een halfopen heidegebied met wastines: woeste maar erg biodiverse stukken land met opschietende, vaak doornige struiken en kleine groepjes bomen.

Zeldzame vogelsoorten

In de statige bosdreven met hun oude beuken voelen onder meer de zwarte specht, de bosuil, talloze vleermuizen en de rode eekhoorn zich helemaal thuis. Maar je kan er ook zeldzame vogelsoorten als de boompieper, de boomleeuwerik, de havik, de zwarte mees, het vuurgoudhaantje en de nachtzwaluw spotten.

In de nazomer is het Kloosterbos trouwens op zijn mooist: dan staat de heide in bloei en kleurt alles mooi paars.

w-rustpunt-kloosterbos-jpg

Kom tot rust

Tijd om ook de omgeving rond het Kloosterbos eens te verkennen! De oude spoorlijn die Zelzate met Sint-Gillis-Waas verbond, is nu een verzorgd fiets- en wandelpad. Het opvallende W-vormige rustpunt (met de W van wandelen en Waasland) dat de provincie hier in de zomer van 2023 neerpootte, is de ideale plek om te picknicken of even van het fraaie uitzicht te genieten.

Een idyllisch kanaaltje, de Langelede, brengt je vervolgens tot aan knooppunt 65. Ben je intussen toe aan een kleine verwennerij? Loop dan door tot aan B&B De Minnetuin. Op het zomerterras of in de verwarmde tuinkamer met zicht op het Kloosterbos smul je bijvoorbeeld van een lekkere snack, een ijsje of een pannenkoek. In de winter staan er op zondag reuzenwafels op het menu.

bos.jpg

Spelen zonder grenzen …

Verse krachten opgedaan? Dan ben je helemaal klaar om het Kloosterbos weer in te duiken. Je passeert al snel een enorme speelzone. Op een terrein van bijna 9 ha kunnen kinderen ongestoord klimmen, klauteren, kampen of hutten bouwen of gewoon ravotten. Voor één keer is het echt de bedoeling om de platgetreden paden te verlaten. In de fotozoektocht leer je dan weer spelenderwijs van alles bij over de natuur. 

… en daarna nog wat blijven hangen

Zo kom je stilaan aan het eind van de Kloosterbos wandelroute. Maar je moet zeker nog niet naar huis! Wachtebeke telt heel wat gezellige horecazaken waar het heel fijn toeven is. Het bijzonder authentieke Café De Leede bijvoorbeeld, op een rustige plek aan de Moervaart. ’t Lekkerbekje is een charmant koffiehuis met heerlijk huisgemaakt gebak en restaurant Moervaarthoeve heeft niet alleen een ruime en kwalitatieve kaart maar ook een grote speeltuin.

Blijven slapen?

In zowel B&B De Minnetuin als B&B Domisil word je als gast ongelooflijk in de watten gelegd. In het Provinciaal Domein Puyenbroeck kan je fantastisch kamperen.

Deze route downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route downloaden?

Koppel-geniet-van-het-uitzicht-in-het-kloosterbos.jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Gebroeders Naudtslaan
9185 Wachtebeke
Length
4,7 km
Time
1u20
Difficulty
MakkelijkHoogteprofiel
Terrain
35% Verhard
Actions
Bekijk deze route